Aphantasia
Aphantasia

Ik heb jaren een levendige fantasie gehad en kon altijd een prima visuele voorstelling in gedachten maken. Zo kon ik gezichten zien, huisdieren en waar ik ook maar aan dacht. De laatste vijftien tot twintig jaar is dat afgenomen en de laatste paar jaren zie ik helemaal niets meer als ik mijn ogen dicht doe. Ik heb nooit geweten dat daar een naam voor was, maar laatst kwam ik er een artikel over tegen. Aphantasia.
Wat is het?

Zie aphantasia maar als geestelijk blind zijn. Ik kan helemaal nergens meer een voorstelling van maken. Niet van ons gezin, mijn overleden ouders, mijn huisdieren, de route naar een specifieke straat, geplande projecten, wat dan ook. Alles is leeg. Bij het overlijden van mijn ouders kon ik het nog een beetje, maar na een dag of twee kon ik ze met geen mogelijkheid meer voor de geest halen. Dat heeft me veel verdriet gekost.

In diverse artikelen over dit onderwerp lees ik dat er een link met autisme zou zijn, maar wat die link nu is, is me nog niet duidelijk. Visualisatie en verbeelding zijn bij veel autisten wel probleemgebieden, dus misschien is het meer een set overeenkomende symptomen dan een echte link. Ik ga dat nog verder nazoeken en als ik daar wat meer over weet, zet ik het op deze pagina.
Praktische problemen

  • Ik kan geen route bepalen in mijn hoofd. Zonder mijn telefoon kan ik een nieuwe route niet voor me zien. Oude routes rijd ik volledig vanuit routine.
  • Als ik ga knutselen of bouwen, moet ik tekeningen maken. Ik kan het eindresultaat niet meer visualiseren.
  • Ik ben niet slecht in het onthouden van gezichten, ik onthoud ze gewoon helemaal niet.
  • Ik maak overal foto's van. Bij festivals loop ik de hele tijd met een camera in mijn handen. Dit moet ik doen, want anders heb ik alleen maar een statische herinnering aan de dingen, die ik heb gezien, zonder dat ik me daar een voorstelling van kan maken. Een beetje als een televisie, waarvan het beeld is uitgevallen.
  • Bij het overlijden van een dierbare val je in een diep gat, want alle visuele herinneringen ontbreken.