Pijlkoker
Sinds oktober ben ik lid van de boogschietvereniging GHV Vector. Erg leuk om te doen. Ik had veel eerder lid moeten worden! Ik gebruik daar de eerste tijd materiaal van de club. Het is namelijk onverstandig om direct zelf materiaal te kopen als je nog niet weet of deze sport iets voor je is. Daarnaast weet je pas na een tijdje welk type boog en met welke trekkracht je het beste kunt aanschaffen.

Ik ben rechts, maar mijn dominante oog is links. De beste manier voor mij is om linkshandig te schieten. Daarbij pak je de boog in je rechterhand en trek je de pees met je linkerhand. Ik heb het rechtshandig geprobeerd door mijn linker oog te blinderen, maar dat was geen werkbare oplossing. Ik weet dus nu dat ik materiaal voor een linkshandige schutter nodig heb.

Op de club hebben we een soort etui voor pijlen, die je met een haakje aan een lusje van je broek vastzet. Het hangt wat instabiel en bij het lopen loop je kans dat de pijlen eruit vallen door het schommelen. Omdat het een dubbelgeklapt stuk leer is, is het soms wat lastig de pijlen erin te prikken. Hoewel ik zeer dankbaar ben dat ik eerst clubmateriaal kan gebruiken, wilde ik toch zo snel mogelijk een eigen pijlkoker. Ik had online een paar mooie kokers gevonden, maar het leek me ook wel een uitdaging zelf zoiets te maken. Dat heb ik in mijn vakantie gedaan.
Ik heb een koker van karton gemaakt, deze bij de opening voorzien van stug ijzerdraad, zodat je de opening daardoor ovaal kunt buigen, of toch wat meer rond. De koker is volledig omwikkeld met duct tape om hem waterdicht te maken. Ik vond een mooie soort kunstleer met een geschuurd uiterlijk. Dat leek me wel geschikt. Ook vond ik zwart touw met een leather-look. Dat heb ik gebruikt voor het stikwerk. Het was wat dik, dus je kon daar niet erg precies mee werken.

De koker heeft een soort kunstleren 'vaas' aan de binnenkant met de goede kant naar binnen gericht. Onderin de koker ligt schuimrubber, zodat de pijlen bijna geen geluid maken als je ze erin laat vallen. Toen de 'vaas' klaar was, heb ik die in de koker geschoven en heb ik iets soortgelijks gemaakt, maar nu met de goede kant naar buiten en twee lusjes in de naad voor de bevestiging. Die is om de koker geschoven. Nu waren de binnen- en buitenkant bekleed. Hierna heb ik de bodem met een ovaal plaatje kunstleer en de stikdraad dichtgemaakt. Daarvoor gebruikte ik een leertang. Ik heb een poging gedaan een mooie zwarte pijl te stikken op de zijkant, maar door de grove draad mislukte dat volledig en kon ik dus een nieuwe buitenkant maken. Al doende leert men.

Bij de opening heb ik het overtollige leer om de rand en de bovenkant van het binnenwerk geklapt en met een priem gaten geprikt. De tang kon er niet meer doorheen komen. Vind je het gek? Drie lagen leer en twee lagen karton? Toen dat ook gestikt was, was de koker klaar. Ik heb een heupstuk gemaakt van drie lagen kunstleer om hem wat stugger te maken. Er zit een tasje op voor de vingertab (vingerbeschermer met plaatje om met je kin op te rusten). Ook zit er een lusje, waar ik de nog te maken armbeschermer aan kan hangen. Bovenaan zijn twee banden bevestigd, die je om je riem klapt en met klittenband aan de achterkant van het heupstuk vast kunt zetten. Zo hoef je je riem niet los te maken om de pijlkoker aan je riem te hangen.

Deze koker beweegt weinig bij het lopen, heeft een ruime opening, zodat je er gemakkelijk pijlen in kunt laten vallen en ziet er prima uit! De armbeschermer maak ik deze week nog even, zodat ik alles zondag kan gebruiken. De komende tijd schaf ik bepaalde zaken alvast aan, zoals een vingertab, pijlen, spankoord en standaard voor het neerzetten van de boog. Zo hoef ik over een tijdje alleen nog maar een boog aan te schaffen.
Grof model met tape (1)

IJzerdraad geplaatst

Kunstleer

Binnenkant klaar

De koker is klaar (1)

Heupstuk voorkant

Zo moet het!

Tasje afgewerkt

Even poseren