NOS - Nieuws
      
Gewonden bij brand in Vaals
Za. 25 januari 2020, 05:10


Bij een brand in een appartementencomplex in Vaals zijn vijf mensen gewond geraakt. Twee personen zijn met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht, drie anderen met ademhalingsproblemen konden ter plekke worden behandeld.
De brand brak aan het einde van de avond uit op de derde etage, waardoor is nog onbekend. De brandweer moest met een hoogwerker enkele mensen van een balkon redden.
Een groot deel van het complex moest worden ontruimd. Zo'n twintig bewoners werden opgevangen in het naburige kasteel Bloemdaal.
Verdediging Trump aan zet bij impeachment
Za. 25 januari 2020, 04:08


De eerste fase van de impeachmentzaak tegen president Trump is afgerond. De Democratische aanklagers hebben hun argumenten uiteengezet, later vandaag komt de verdediging van de president aan het woord.
Democratisch Afgevaardigde Schiff, die de rol van aanklager in het proces heeft, pleitte er in zijn slotwoord voor nog meer getuigen op te roepen. "Geef Amerika een rechtvaardig proces", betoogde hij. "We hebben het hier niet over een parkeerboete, dit proces gaat niet over een winkeldiefstal."
Nieuwe getuigen, zoals bijvoorbeeld voormalige veiligheidsadviseur Bolton, zouden meer kunnen vertellen over Trumps beweegredenen om steun aan OekraÔne achter te houden. Volgens de Democraten was dat machtsmisbruik voor politiek gewin.

Overlopen

Veel Republikeinen hebben geen behoefte aan extra getuigen. Alleen als de Democraten erin slagen om vier van hen over te laten lopen, mogen zij nieuwe getuigen oproepen.
De Democraten kregen drie dagen om de Republikeinen van hun standpunt te overtuigen. Het Congreslid Nadler was daarbij het meest uitgesproken in zijn kritiek op Trump: hij noemde de president een dictator die moet worden verwijderd.
"Hij wil alle macht. Hij respecteert het Congres niet. Alleen zijn wil telt", stelde Nadler. "Dit kan zo niet. Het is nog een reden waarom we hem moeten afzetten."
Trumps advocaat Jay Sekulow betoogde in de wandelgangen dat de Democraten Trump willen pootje haken voor de verkiezingen, eind dit jaar. "Ze proberen de president van het stembiljet te krijgen. Ze vertrouwen de keuze van het Amerikaanse volk niet."
Nieuw logo Space Force komt sf-fans bekend voor
Za. 25 januari 2020, 02:24


Het nieuwe logo van de door president Trump opgerichte Space Force doet sciencefictionfans denken aan Star Trek. Het embleem lijkt namelijk sprekend op dat van de United Federation of Planets uit de tv-serie.
Bij beide logo's staat een grijs, driehoekig symbool centraal op een donkerblauwe achtergrond met sterren. "Uhm, hier willen we royalty's voor hebben", twitterde acteur George Takei, die luitenant Sulu speelt in de sciencefiction-reeks.
De acteur, een uitgesproken criticus van de president, stelde meteen een alternatief voor: het symbool voor het kwaadaardige Keizerrijk uit Star Wars.
De Amerikaanse luchtmacht, waar de nieuwe defensietak onder valt, merkt op dat het al sinds 1942 gebruikmaakt van het delta-symbool; decennia langer dus dan Star Trek oud is. Volgens een woordvoerder heeft president Trump persoonlijk een keuze gemaakt uit verschillende voorstellen.
Het is niet de eerste keer dat de Space Force doelwit van spot op Twitter is. Toen eerder deze maand de uniformen voor de ruimtesoldaten werden gepresenteerd, verbaasden twitteraars zich erover dat er gekozen was voor een groene camouflageprint. Totaal nutteloos in de ruimte, was het oordeel.
Ook hier had Defensie een logische verklaring: leden van Space Force gaan namelijk helemaal niet de ruimte in. Omdat ze op aarde samenwerken met collega's van andere takken van de strijdkrachten, is er gekozen hun een soortgelijk uniform te geven.
Bermbom verwondt Belgische militairen in Mali
Za. 25 januari 2020, 02:23


In Mali zijn drie Belgische militairen gewond geraakt door een bermbom. Alle drie zijn buiten levensgevaar.
Een van de gewonden moest worden overgebracht naar een Frans ziekenhuis in Goa, om aan zijn voeten te worden behandeld. De andere twee konden ter plekke worden behandeld; van hen heeft ťťn een arm gebroken.
In Mali zijn momenteel honderd Belgische militairen gestationeerd. De meeste werken voor de VN-vredesmissie Minusma, die de rust in het land moet terugbrengen na een burgeroorlog.
Tot vorig jaar waren er ook Nederlandse militairen in het land gelegerd. De laatste Nederlanders werden afgelopen mei teruggehaald na een missie van vijf jaar.
'Nederlander klaagt Republikein aan na spionagebeschuldiging'
Za. 25 januari 2020, 01:11


Een Nederlandse Trumpaanhanger klaagt een Republikeins politicus aan na aantijgingen van spionage. Congreskandidaat Robert Hyde beweerde dat Anthony de Caluwe hem informatie over de Amerikaanse ambassadeur in OekraÔne had gestuurd.
Het relletje is een bijzaak in de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president, die draait om contacten in OekraÔne. Medestanders van Trump verstuurden berichten die erop duiden dat de kritische ambassadeur in dat land, Yovanovitch, werd gevolgd.
Toen de berichten door het impeachmentonderzoek openbaar werden, betoogde Hyde dat De Caluwe erop had aangedrongen zijn boodschappen door te sturen naar het team van Trump. De twee zouden in contact met elkaar zijn gekomen toen De Caluwe reageerde op een Facebookbericht van Hyde over Yovanovitch.

'Grap'

De Caluwe zegt dat het om een grap ging en dat hij nooit heeft gevraagd de berichten door te sturen. Omdat hij naar eigen zeggen reputatieschade heeft opgelopen, wil hij zeker 30.000 dollar schadevergoeding wegens smaad en laster, meldt de zender NBC.
In een reactie zegt Hyde dat hij van plan is zelf De Caluwe aan te klagen, voor 1,5 miljoen dollar. Hij houdt eveneens vol dat het om een uit de hand te gelopen grap ging, niet om daadwerkelijke spionage.
OekraÔne is inmiddels een onderzoek begonnen om te kijken of de ambassadeur inderdaad werd gevolgd. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt wat waar is.
Actrice Rosie Perez staaft verkrachtingsverhaal over Weinstein
Za. 25 januari 2020, 00:35


In de rechtszaak tegen Harvey Weinstein heeft actrice Rosie Perez getuigd dat ze in de jaren 90 van collega Annabella Sciorra hoorde dat de producent haar had verkracht. Sciorra deed gisteren haar verhaal in de rechtbank in New York.
Perez vertelde dat Sciorra haar enige tijd na de verkrachting in vertrouwen nam. "Er is volgens mij iets ergs gebeurd", zou Sciorra aan de telefoon hebben gezegd. "Ik denk dat ik ben verkracht."
Gisteren getuigde Sciorra dat Weinstein haar overweldigde in haar woning na een avond uit. Ze zei dat ze niet kon terugvechten omdat Weinstein haar beet had en ze zo overvallen was dat haar lichaam niet functioneerde.

'Hij maakt me kapot'

Tegen Perez wilde Sciorra aanvankelijk niet zeggen wie ze van het misbruik beschuldigde. Pas toen Perez enige maanden later hoorde dat Weinstein Sciorra achtervolgde, legde ze naar eigen zeggen het verband.
"Ga alsjeblieft naar de politie", raadde Perez haar aan, maar Sciorra antwoordde: "Dat kan ik niet, want dan maakt hij me kapot".
Op vragen van Weinsteins advocaten waarom Perez niet zelf naar de politie stapte, zei ze dat ze de keuze van Sciorra wilde respecteren.

#MeToo

De onthullingen over Weinstein, die door zo'n tachtig vrouwen wordt beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag, brachten de #MeToo-beweging op gang. Hij staat momenteel terecht voor de verkrachting van twee jonge vrouwen.
De zaak van Sciorra kon niet worden vervolgd, omdat de feiten zijn verjaard. Ze mocht van de rechter wel haar verhaal doen omdat eerdere gevallen kunnen duiden op een patroon van seksueel geweld.
Weinstein houdt vol onschuldig te zijn. Volgens hem was de seks in alle gevallen met wederzijdse instemming.
VN heeft miljoenen nodig om sprinkhanenplaag Oost-Afrika aan te pakken
Vr. 24 januari 2020, 22:51


De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) heeft 70 miljoen dollar nodig om een enorme sprinkhanenplaag aan te pakken die Oost-Afrika al sinds december teistert.
Kenia noemt het de ergste sprinkhanenplaag in 70 jaar. De plaag van woestijnsprinkhanen, die worden beschouwd als de gevaarlijkste sprinkhanensoort, heeft eerder ook delen van SomaliŽ en EthiopiŽ getroffen. Honderdduizenden hectaren aan gewassen zijn verloren gegaan, zegt de FAO.
Boeren in het gebied zitten met de handen in het haar:
Volgens de FAO komt de voedselzekerheid in gevaar en dreigt de zwerm zich te verspreiden naar andere landen in de regio, zoals Zuid-Sudan en Oeganda. Daarom wil de VN-organisatie een collectieve aanpak om de crisis het hoofd te bieden.

Honderden miljoenen

De zwermen die bestaan uit waarschijnlijk honderden miljoenen woestijnsprinkhanen, kunnen zich per dag zo'n 150 kilometer verplaatsen en verwoesten daarbij alle gewassen die ze tegenkomen.
De enige manier om ze te bestrijden is volgens de FAO vanuit de lucht. Daarvoor heeft de organisatie 70 miljoen dollar nodig. Een deel van dat geld is ook bestemd voor hulp aan de boeren die getroffen zijn door de sprinkhanenplaag.
Coronavirus bereikt Europa, lopen wij nu ook gevaar?
Vr. 24 januari 2020, 22:20


In Frankrijk zijn drie mensen die het nieuwe Coronavirus hebben. Er waren berichten dat een van hen in Nederland is geweest, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat dat niet is gebeurd. Hoe dan ook: het virus heeft Europa bereikt. Kan het zich ook in Nederland verspreiden?
Volgens het RIVM is de kans daarop klein, omdat het virus niet heel besmettelijk lijkt te zijn. "Dit verandert de situatie niet", zegt Harald Wychgel van het RIVM. "Dit is niet onverwacht. We wisten dat dit kon gebeuren en zijn er op voorbereid. Het ligt in de lijn der verwachtingen."
Ook viroloog Byron Martina van het Erasmus MC is niet verbaasd. "De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vandaag al gezegd dat deze epidemie een internationaal gezondheidsprobleem is, dus dan is het niet verbazingwekkend dat het nu in Frankrijk opduikt." Hij verwacht dat het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding nu snel met een advies zal komen.

Reizigers

Toch is het volgens het RIVM wel mogelijk dat het nieuwe coronavirus via reizigers ook in Nederland opduikt. Dan is het zaak om dat zo snel mogelijk op te merken en te zorgen dat het virus zich niet of nauwelijks kan verspreiden. "Daar zijn protocollen voor. Dan wordt die persoon in quarantaine geplaatst, en wordt er contactonderzoek verricht."
Artsen, laboratoria en GGD'en werken samen om uitbraken van infectieziekten te bestrijden. Ze houden elkaar op de hoogte over van de laatste ontwikkelingen en over wat ze moeten doen als iemand besmet is geraakt met het nieuwe virus. Ook beschikken ze over goede laboratoriumtesten waarmee het virus kan worden aangetoond.
Invictus-sporters trainen voor het eerst samen, hun bazen vinden het 'heel inspirerend'
Vr. 24 januari 2020, 20:33


"De achterste houdt de voorste vast, we sprinten naar de baseline, omwisselen, en weer terug!", roept de trainer tegen een groep rolstoelbasketballers. "Wie het laatste is... die mag nog een keer." In duo's rollen de sporters naar de overkant van de zaal van het Friendship Sports Centre net buiten de ring bij Amsterdam-Noord.
Deelnemers aan de Invictus Games, het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen dat in mei in Den Haag wordt gehouden, sporten vandaag voor het eerst samen met andere gewonde (oud-)militairen. Defensie organiseert de training om te benadrukken hoe belangrijk sport is en wat dat kan betekenen voor (oud-)militairen met een beperking.
Sommigen missen een of twee benen, anderen zijn gedeeltelijk verlamd. Sommigen hebben wel driedubbel pech gehad. Maar de meesten zijn zeer goed gestemd en bijzonder positief.
Bij Jacco van der Klift (46) sloeg het noodlot toe in Afghanistan, eind 2013. Niet door een aanslag, niet door een bermbom, maar door een bacterie uit de keuken. Zijn endeldarm ging kapot en zijn spieren en gewrichten werden aangetast. Hij kan daardoor moeilijk lopen, vertelt hij zittend, omdat ook staan niet makkelijk gaat. Daarnaast heeft hij psychische klachten. "Ik voel me onveilig in kleine kamers en in ruimtes zonder ramen en heb een kort lontje."
Als handboogschieter meedoen aan de Invictus Games is een lichtpuntje voor de oud-luitenant, die met 'militair invaliditeitspensioen' is. Wekelijks trainen met teamgenoten doet hem goed. "Je hebt aan een half woord genoeg. Je hoeft niet uit te leggen dat je onrustig wordt omdat je een aanslag hebt meegemaakt of omdat je je herinnert dat er werd geschoten."
Luitenant-generaal Martin Wijnen van de Landmacht, zelf niet gewond geraakt, vindt de gewonde sporters "heel inspirerend". "Als ik me een keer zielig voel, bedenk ik dat mij nog nooit echt iets heeft tegengezeten", zegt hij. "Dan denk ik 'wat loop je nou te mekkeren? Voorwaarts!'. Het is erg mooi om te zien hoe stoer ze waren, hoe klein ze werden en hoe ze weer groeiden."
Ook de hoogste militair van Nederland, luitenant-admiraal Rob Bauer, deed mee aan een wedstrijdje rolstoelbasketbal en hij sprak de ongeveer 50 deelnemers in de sporthal toe. "Het is heel lastig om na tegenslag en trauma opnieuw je leven vorm te geven en weer houvast te vinden. Sport kan daar een hele goede rol in spelen."
Mireille Riesenbeck (42) is een van de veteranen die zichzelf herpakt heeft en zich richt op wat ze wel kan. Haar rechterarm raakte verlamd, niet eens door haar werk, maar door een overdosis straling bij de kankerbehandeling. Binnenkort wordt haar arm geamputeerd. "Ik wilde graag boogschieten, maar ging ervan uit dat dat er voor mij niet in zat."
Totdat op een veteranendag iemand haar vroeg waarom dat niet zou kunnen met ťťn arm. Met haar mond trekt ze geconcentreerd de pees naar achter, terwijl ze met haar linkerarm de boog richt. "Het ging niet slecht, maar hij had er in gemoeten en niet erover", zegt ze lachend. Riesenbeck zou graag een keer aan de Invictus Games meedoen, maar houdt het voorlopig nog op trainen en herstellen.
Nadat hij zich al een paar keer had aangemeld, werd Robert Konter (57) dit jaar wel geselecteerd. Bij handbiken houdt hij zijn rechterbeenprothese aan, bij zitvolleybal doet hij die af. In 1992 reed een extremist in de Sinai-woestijn met een vrachtwagen over hem heen. Naast een kapot been werkt een van zijn nieren niet meer, waardoor hij veel eiwitten verliest en weinig energie heeft.
Vanwege zijn handicap moest Konter stoppen als beroepsofficier. "Mijn carriŤre was voorbij. Dat doet pijn, tot op de dag van vandaag. Ik ben militair in hart en nieren en dat blijf ik ook." Maar aan oefeningen en missies zal hij niet meer meedoen. Hij doet nog parttime bureauwerk. "Niks bijzonders, niks spectaculairs."
Maar verslagen is hij allerminst. "Ik wil laten zien dat ongeacht mijn leeftijd en wat ik allemaal heb meegemaakt, dat ik onoverwinnelijk ben. En met de hulp van mijn vrouw en twee kinderen voel ik me eigenlijk al onoverwinnelijk."
Drie coronapatiŽnten in Frankrijk, Nederlandse link 'misverstand'
Vr. 24 januari 2020, 20:31


In Frankrijk zijn drie mensen ontdekt die besmet zijn met het nieuwe coronavirus. De Franse minister van Volksgezondheid AgnŤs Buzyn meldt dat er een besmetting is in Bordeaux en twee in Parijs.
Volgens de Franse medische hulpdienst SOS Mťdecins heeft de patiŽnt in Bordeaux gezegd dat hij vanuit China eerst naar Nederland is gereisd, maar volgens het RIVM is dat een misverstand. Onderzoek in Frankrijk heeft volgens het instituut uitgewezen dat de man rechtstreeks van China naar Frankrijk is gevlogen.
Na terugkeer in Frankrijk is hij met ongeveer tien mensen in contact geweest.

Man van 48

De patiŽnt in Bordeaux is een 48-jarige man. Het is een Fransman van Chinese afkomst, die enkele dagen geleden in China is geweest, ook in de stad Wuhan, waar de haard van de besmetting ligt. Hij keerde eergisteren terug in Frankrijk. Gisteren ging hij met klachten naar de dokter en werd opgenomen in een ziekenhuis.
Over de patiŽnten in Parijs is niet veel bekendgemaakt, alleen dat een van hen zeker in China is geweest en dat ze allebei in een ziekenhuis liggen. Twee van de drie patiŽnten zijn familie van elkaar.

Eerste Europese gevallen

Voor zover bekend zijn het de eerste ziektegevallen door het nieuwe coronavirus in Europa. De man in Bordeaux ligt geÔsoleerd op een kamer en volgens de Franse minister gaat het naar omstandigheden goed met hem. De Franse minister verwacht dat er meer ziektegevallen ontdekt zullen worden in Frankrijk.
Volgens de laatste cijfers zijn er 1287 mensen besmet geraakt met het virus, daarvan zijn er 41 overleden.
China sluit Wuhan af: de grootste†lockdown†ooit, hoe werkt dat?†
Vr. 24 januari 2020, 20:20


Het is alsof heel Nederland, BelgiŽ en een deel van Duitsland zouden zijn afgesloten van de rest van de wereld: de quarantaine van 36 miljoen mensen in China. Na de uitbraak van het nieuwe coronavirus besliste de Chinese regering om de regio en de stad Wuhan, waar het virus voor het eerst opdook, af te sluiten. In crisis-jargon heet zoiets een lockdown.
Aan het virus zijn inmiddels 26 mensen overleden en voor zover bekend zijn bijna 900 mensen besmet. Daarom neemt de Chinese overheid forse maatregelen. Maar miljoenen Chinezen afsluiten van de buitenwereld: hoe doe je dat?

Krachtig mandaat

Vanuit Wuhan en nabijgelegen steden rijden nauwelijks nog treinen, bussen of metro's. Zowat alle vluchten vanuit de stad zijn geschrapt en op grote wegen zijn blokkades geplaatst die ook het autoverkeer tegenhouden.
"Als er ťťn overheid is die dit goed kan, is het wel de Chinese overheid," zegt arts en crisisexpert Eelco Dykstra in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "In China heeft de overheid een helder, krachtig uitvoerend mandaat. Dat heb je nodig om zo'n crisis tegen te gaan."
Dykstra vergelijkt het instellen van een lockdown met de bouw van een schip. "Daar breng je schotten in aan. Als er dan toch water binnenkomt, blijft de schade beperkt. Dat doen ze op dit moment heel goed in China."

Geen muur

Toch lijkt het onmogelijk te voorkomen dat er ook maar iemand het afgezette gebied in- of uitgaat. Naar Wuhan leiden zeker 20 grote autowegen en tientallen kleinere straten.
"Dat is ook niet de bedoeling van een lockdown", legt Menno van Duin uit. Hij is lector crisisbeheersing bij het Instituut Fysieke Veiligheid. "Het gaat vooral om het signaal dat je geeft: dit is een no-go area. Als je zo 90 procent van de bevolking tegenhoudt, kan dat al heel waardevol zijn."
Het is bij een lockdown ook niet zo dat er meteen een muur om het gebied wordt geplaatst, benadrukt Van Duin. Zaken als voedsel en medicijnen kunnen volgens hem best nog worden aangevoerd. "Als je zeker weet dat diegenen die naar binnen of naar buiten gaan niet besmet zijn, kan je nog best wat organiseren."

Sociale media

Wat wellicht bijdraagt aan het indammen van dit virus, is dat Chinezen de neiging hebben elkaar sterk te controleren. Sinologe Manya Koetse volgt nauwlettend de Chinese sociale media en merkt dat daar sprake is van veel sociale controle.
"Mensen die koorts hebben en toch naar buiten gaan, worden bijvoorbeeld aan de schandpaal genageld", ziet Koetse. "Eergisteren postte een meisje dat ze koorts had, maar toch het vliegtuig naar Parijs had genomen. Mensen veroordeelden haar massaal en begonnen zelfs haar informatie te delen."
Overigens maakt ook de Chinese overheid tijdens de lockdown gebruik van sociale media, merkt Koetse. "Vandaag deelden staatsmedia een bericht over een trein. Drie mensen in een bepaalde wagon bleken geÔnfecteerd en de overheid riep de andere inzittenden van die wagon op om binnen te blijven. Dat bericht kreeg wel een miljoen likes."
Ook een handleiding met instructies van het Chinese leger aan de bevolking werd via sociale media honderdduizenden keren gedeeld.
Ondanks die welwillendheid van de bevolking, krijgt de Chinese overheid ook veel kritiek op de communicatie. Zo is er sprake van censuur. Filmpjes van ziekenhuizen die vol liggen met patiŽnten, verdwijnen opeens van het internet. "Het gebeurde zelfs in een privťconversatie die ik met een vriendin had," merkte Koetse.
De strategie is bedoeld om nepnieuws tegen te gaan en hysterie te voorkomen, maar bereikt volgens de sinologe juist een een averechts effect. "Vooral bij jongeren, die urenlang op hun telefoon zijn gefocust. Als ze zien dat hun informatie wordt onthouden, veroorzaakt dat paniek."

Onzeker of het werkt

Hoe lang de lockdown in en rond Wuhan in stand blijft, heeft de overheid niet gezegd. Ook is het onzeker of die werkt en of het aantal besmettingen inderdaad beperkt zal blijven. Het virus werd al op 31 december ontdekt. Sinds die tijd zijn tienduizenden mensen Wuhan in- en uitgegaan.
"Bovendien weten we erg weinig over lockdowns, omdat het onderzoek ernaar niet voor het oprapen ligt" zegt lector crisisbeheersing Menno van Duin. "Hier onderzoek naar doen is onmogelijk. Het gebeurt bijna nooit."
Zware aardbeving in Oost-Turkije: zeker 18 doden, honderden gewonden
Vr. 24 januari 2020, 20:02


Het oosten van Turkije is getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8. Zeker 18 mensen zijn omgekomen en er zijn honderden mensen gewond geraakt.
Het epicentrum was in de buurt van de plaats Sivrice in de provincie Elazig, zo'n 550 kilometer ten oosten van de hoofdstad Ankara. Volgens de autoriteiten zitten er nog tientallen mensen bekneld in ingestorte gebouwen. Na de aardbeving waren er verschillende naschokken.
Hulpverleners zijn in het donker op zoek naar gewonden:
De schade aan gebouwen is groot. Verschillende gebouwen zijn ingestort waaronder een flat van vijf verdiepingen. Reddingswerkers proberen mensen onder het puin vandaan te halen. Ook is er brand uitgebroken.
De Turkse autoriteiten hebben het rampenplan in werking gesteld. Er zijn duizenden tenten, bedden en dekens naar de getroffen regio gebracht.
Op video's is te zien hoe mensen in Elazig tijdens de aardbeving naar buiten vluchtten. Ook zijn beschadigde gebouwen en auto's te zien.
Toch meer dan dertig Amerikaanse gewonden bij Iraanse vergeldingsaanval
Vr. 24 januari 2020, 19:49


Bij de Iraanse vergeldingsaanval van begin januari na de moord op de Iraanse generaal Soleimani zijn in totaal 34 Amerikaanse militairen gewond geraakt. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt.
De militairen hadden klachten die wijzen op een hersenschudding. De helft van hen is na behandeling inmiddels weer aan het werk, de andere 17 worden nog behandeld.
In eerste instantie zei president Trump dat er geen gewonden waren gevallen bij de raketaanval van Iran op twee bases in Irak, waar ook veel Amerikaanse militairen zijn gelegerd. Een week later moest hij daarvan terugkomen, toen via het Amerikaanse ministerie van Defensie naar buiten kwam dat er zeker elf militairen waren behandeld voor klachten die leken te duiden op een hersenschudding.

Hoofdpijn

Geconfronteerd met die cijfers zei Trump dat het ging om militairen met hoofdpijn en dat dat niet te vergelijken was met verwondingen waarbij lichaamsdelen worden verloren.
Volgens een woordvoerder van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, waren de verwondingen niet ernstig genoeg om minister Esper ervan op de hoogte te stellen.
De Iraanse raketaanval van 8 januari was een vergelding, nadat de Amerikanen bij Bagdad de Iraanse generaal hadden gedood. President Trump besloot de Iraanse aanval niet te beantwoorden.
Organisatie Songfestival doet een stapje extra voor mensen met beperking
Vr. 24 januari 2020, 19:48


Het Eurovisie Songfestival 2020 wil voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk zijn. Niet alleen op televisie, maar ook in de zaal. Daarom worden dit jaar in Ahoy voor het eerst ook speciale plekken ingericht voor mensen met een auditieve en visuele beperking.
"Er komen schermen die op zo'n manier worden geplaatst, dat mensen zowel het podium als het scherm kunnen zien voor ondersteuning", vertelt Sietse Bakker, hoofdproducent van het festival. Op die schermen wordt dan live ondertiteld voor mensen met een auditieve beperking en zullen de liedjes met signdancers te zien zijn.

Sfeer van het liedje

"Signdancing is veel meer dan gebarentaal gericht op het overbrengen van de emotie van een liedje en daardoor heel toegankelijk", legt Bakker uit. "Het zit als het ware tussen de gebarentaal en de artiest op het podium in."
Zweden was een aantal jaren geleden het eerste land dat signdancers inzette om met ritmische gebaren de sfeer van een liedje weer te geven. "Dat bleek enorm aan te slaan, zelfs bij een veel bredere doelgroep dan de dove en slechthorende mensen voor wie het bedoeld was."
Zo waren de signdancers aan het werk tijdens het Eurovisie Songfestival 2019:
Ook aan mensen met een fysieke en visuele beperking is gedacht. Er zijn speciale rolstoelplaatsen en voor blinden en slechtzienden is er in een apart deel van de zaal audiodescriptie aanwezig. Daarin wordt beschreven wat er op het podium gebeurt.
"Het vraagt wel iets extra's van je als evenementenorganisator", zegt Bakker. "Maar we wilden dat het Songfestival voor iedereen zou zijn. Daarin hebben we als publieke omroep ook een voorbeeldfunctie en het is natuurlijk ook heel mooi als we straks aan andere evenementenorganisatoren kunnen laten zien dat het ook echt kan."

Heel veel prikkels

Zo mogen andere bezoekers bijvoorbeeld geen last hebben van die lichte schermen in de vrij donkere zaal en ook wil je niet dat die in beeld komen tijdens de live-uitzendingen. "Best complex allemaal, je moet dus heel goed nadenken waar je ze neerzet."
Volgens Bakker loopt Europa op dit gebied behoorlijk achter. "Let maar eens op, als in Amerika een sheriff een persconferentie geeft, staat daar altijd een gebarentolk achter. Zo is de journalistiek niet meer exclusief een beroep voor horende journalisten."
De organisatie onderzoekt nog of ze iets kunnen doen voor mensen met een sensitieve beperking, zoals autisme. Zij zijn vaak extreem gevoelig voor prikkels. "Het Songfestival is met al dat geluid, licht en mensenmassa's natuurlijk een evenement met veel prikkels en daarom raden we mensen die daar niet tegen kunnen voorlopig af om naar de shows te komen." Samen met Ahoy wordt nu gekeken of er voor deze mensen een ruimte gevonden kan worden waar ze zich even rustig kunnen terugtrekken als dat nodig is.
Zo zag het winnende lied van Duncan Laurence eruit in de vertaling van de signdancer:
Ook voor de televisiekijker zijn er, net als vorig jaar, weer de nodige voorzieningen voor mensen met een visuele en auditieve beperking. Via Teletekst-pagina 888 is er live ondertiteling en ook de liedjes worden ondertiteld in de taal waarin gezongen wordt.
Op themakanaal NPO1 Extra en online worden de twee halve finales en de finale uitgezonden met een tolk Nederlandse gebarentaal en signdancers. Ook wordt er online een stream aangeboden met audiodescriptie. Verder is er op NPO Radio 2 ook een radioverslag van de liveshows.

Op schema

De voorbereidingen liggen volgens Bakker op schema en sommige dingen liggen zelfs voor op schema. "Maar natuurlijk zijn er ook altijd wel een paar dingen die even niet zo lekker lopen. Gelukkig zijn we met z'n allen een fantastisch team. En het is heel gaaf om te zien hoe al die voorbereidingen nu allemaal in elkaar beginnen te klikken."
Dinsdag volgt de eerste grote oefening. "Dan wordt de loting voor de halve finales gehouden en gaan we voor het eerst live televisie maken en moeten ook de presentatoren voor het eerst aan de bak."
Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit zijn al flink aan het oefenen:
Hun rol staat overigens nog niet helemaal vast, zegt Bakker. "We gaan de komende tijd kijken wie, waar het lekkerst functioneert, in de Green Room of op het hoofdpodium, zodat het er straks allemaal lekker natuurlijk uitziet."
Onrust over politiegeweld Frankrijk groeit, burgemeester Parijs wil actie
Vr. 24 januari 2020, 19:45


De burgemeester van Parijs wil dat de politie vreedzamer te werk gaat bij demonstraties. Nu komt het vrijwel elke keer tot hardhandige en gewelddadige confrontaties tussen betogers en agenten. "We moeten voorkomen dat er doden of gewonden vallen", zei burgemeester Anne Hidalgo op de Franse radio.
"Er is nu een probleem met het bewaken van de openbare orde", zei ze in een reactie op een reeks incidenten waarbij de Franse politie wordt beschuldigd van buitensporig geweld.
De afgelopen weken waren er aan de lopende band demonstraties in Parijs tegen de pensioenhervormingen. Vrijwel elke keer liepen die betogingen uit de hand.
Vakbondslid IrŤne vertelt in deze reportage van Frank Renout hoe ze door een agent werd geslagen met een wapenstok:
Op sociale media duiken steeds vaker video's op waarop agenten te zien zijn die, schijnbaar zonder aanleiding, demonstranten hardhandig te lijf gaan.
Dit Twitter-account verzamelt zulke filmpjes, een paar voorbeelden:
De onrust over het politiegeweld neemt toe. Uit een peiling die gisteren verscheen, blijkt dat 45 procent van de Fransen vindt dat de politie te ver gaat. Een bijna even grote groep, zo'n 43 procent, vindt juist dat de politie correct te werk gaat.
President Macron zei eerder deze maand al dat in sommige gevallen sprake was van 'onacceptabel' optreden van agenten. Het was voor het eerst dat de president zich in zulke harde bewoordingen uitliet.

Gele Hesjes

Het afgelopen jaar was er al veel kritiek op het politieoptreden, maar dan bij demonstraties van de Gele Hesjes. Bij die wekelijkse betogingen vielen in totaal enkele duizenden gewonden, zowel onder betogers als onder agenten.
Amnesty International verweet de Franse regering te snel voor repressie te kiezen, waardoor de vrijheid om te betogen onder druk kwam te staan. "Wij veroordelen het gebruik van buitenproportionele middelen (...), zoals traangas, granaten en rubber kogels", aldus de mensenrechtenorganisatie in november vorig jaar.
De Verenigde Naties spraken ook van een "buitenproportioneel gebruik van deze niet-dodelijke wapens".
De laatste weken, tijdens de pensioenprotesten, duiken er steeds vaker beelden op van betogers die opzettelijk en persoonlijk het doelwit lijken van onnodig politiegeweld. Veel ophef ontstond er bijvoorbeeld begin deze maand door de beelden van een politieman die zijn been uitsteekt om een vrouwelijke betoger te laten struikelen.

'Uitzonderingen'

"Natuurlijk zijn er gevallen geweest waarbij agenten geweld gebruiken dat niet toelaatbaar is", zegt Linda Kebbab van politievakbond Unitť SGP Police tegen de NOS. "Maar dat zijn uitzonderingen. Niet al het politieoptreden is excessief."
Volgens haar zijn veel agenten uitgeput en gefrustreerd door de al meer dan een jaar durende demonstraties van Gele Hesjes, waarbij de politie vaak zelf het doelwit is van relschoppers.
Politievakbonden zeggen ook dat agenten juist de opdracht hebben gekregen om harder op te treden. Na de vernielingen en plunderingen van een jaar geleden in Parijs besloot de regering dat er sneller en actiever moest worden ingegrepen om relschoppers uit te schakelen.
Speciale motorbrigades hebben bijvoorbeeld de opdracht "groepen uiteen te drijven en zo veel mogelijk mensen aan te houden".
En gewone agenten staan regelmatig in de figuurlijke vuurlinie. "Agenten die daar niet voor getraind zijn, moeten nu betogingen in goede banen leiden. Dan kunnen ze fouten maken", zegt Kebbab. "Er wordt op dit moment niet goed leiding gegeven als het gaat om het bewaken van de openbare orde bij demonstraties. En wij als uitvoerders krijgen daarvan de schuld, terwijl de leidinggevenden verantwoordelijk zijn."
Nederlandse bedrijven in Chinees virusgebied nemen voorzorgsmaatregelen
Vr. 24 januari 2020, 18:42


Nu steeds meer delen van China stilgelegd worden vanwege het coronavirus, nemen ook de Nederlandse bedrijven die in de gevarenzone gevestigd zijn maatregelen.
Scheepsbouwer Damen heeft werven in de getroffen provincie Hubei en in het iets zuidelijker gelegen Hunan. "We hebben een verbod afgekondigd om naar de werven te reizen", vertelt een woordvoerder. Op de werven zijn volgens het bedrijf "strikte hygiŽnemaatregelen" genomen.
Op dit moment repatrieert het bedrijf geen buitenlands personeel. "Maar dat zou wel een optie voor de toekomst kunnen zijn." Damen raadt het de werknemers af om nu te gaan reizen, of dat nou binnen of buiten China is.
De lokale Chinese werknemers zijn op dit moment niet aan het werk, vanwege het Chinees nieuwjaar. "We zijn nu bezig met een plan voor hoe we hen het beste kunnen begeleiden bij hun terugkomst op het werk", aldus het bedrijf.
Vanwege de uitbraak wordt in Wuhan in recordtempo een groot ziekenhuis uit de grond gestampt. Dat gaat zo:
Chemieconcern AkzoNobel heeft diverse onderzoekscentra en fabrieken in China, waaronder een poedercoatingfabriek in Wuhan. Die coatings gaan naar lokale afnemers.
Het kantoor en de fabriek zijn op dit moment vanwege het Chinees Nieuwjaar, zoals al gepland was, gesloten. Het bedrijf heeft wel maatregelen genomen na de uitbraak van het virus, al wil een woordvoerder niet zeggen welke dat zijn.
"Het welzijn van onze medewerkers en families heeft de hoogste prioriteit", zegt de woordvoerder. "Dit zijn situaties waar je als bedrijf plannen voor hebt liggen."
Meer meldingen van seksuele intimidatie op universiteiten
Vr. 24 januari 2020, 18:21


Het aantal meldingen van seksuele intimidatie op universiteiten is in twee jaar tijd bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd. In 2018 werden zeker 101 meldingen gedaan bij de vertrouwenspersoon. In 2016 en 2017 waren dat er respectievelijk 52 en 72.
Bij de Universiteit van Amsterdam kwamen in 2018 de meeste meldingen binnen: 22. De meldingen varieerden van seksueel getinte opmerkingen tot aanranding. Zo'n 60 procent van de meldingen werd gedaan door studenten, de rest door medewerkers.
Ook werd de afgelopen jaren meer melding gemaakt van agressie, pesten, intimidatie en discriminatie. In 2017 werden 537 meldingen van dit soort ongewenst gedrag gedaan. In 2018 was er een stijging van 30 procent tot 706.

#MeToo

Volgens Lidwien Poorthuis van het Landelijke Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren speelt de aandacht voor #MeToo een belangrijke rol in het toegenomen aantal meldingen: "Het probleem wordt meer erkend. Het is enerzijds wrang dat het aantal meldingen toeneemt, maar het is ook een goed teken dat mensen meer de vrijheid voelen om seksuele intimidatie aan te kaarten."
De Landelijke Studenten Vakbond zegt tegen EenVandaag geschokt te zijn door de cijfers. "Het is schandalig dat we niet in staat zijn een veilige leer- en werkomgeving in het onderwijs te bieden", zegt voorzitter Alex Tess Rutten. "Deze cijfers onderstrepen opnieuw het belang om meer geld te besteden aan sociale veiligheid in het hoger onderwijs."
Trump eerste Amerikaanse president ooit bij anti-abortusmanifestatie
Vr. 24 januari 2020, 18:16


President Trump heeft in Washington een speech gehouden bij de March For Life, een manifestatie voor het ongeboren kind. Daarmee is hij de eerste Amerikaanse president ooit die zelf aanwezig is bij de manifestatie, sinds die 47 jaar geleden voor het eerst werd gehouden.
Met zijn aanwezigheid onderstreept Trump zijn steun aan de anti-abortus-beweging in de Verenigde Staten. "Iedereen is het waard om beschermd te worden. Ieder mens, geboren en ongeboren, is gemaakt naar het beeld van de almachtige God", zei Trump.
Trump kreeg luid applaus toen hij op het podium kwam:
Trump sprak de menigte al eerder toe: in 2017 via een live-verbinding en de afgelopen twee jaar met een videoboodschap. Vice-president Mike Pence is sinds zijn aantreden ieder jaar aanwezig om de menigte toe te spreken. Dat de president dat nu doet, is dus een novum.

Duizenden deelnemers

Op de bijeenkomst zijn duizenden mensen afgekomen. De 13-jarige Elizabeth is met vriendinnen van de katholieke scoutinggroep gekomen. Ze heeft een bord met een panda erop met de leus 'Red de mensenbaby's'. Elizabeth is trots om vandaag bij de historische speech van Trump te zijn. Op de vraag of ze later een abortus zou overwegen, is ze resoluut: "Absoluut niet!" En als vriendinnen daar wel zouden doen? "Dan zijn het niet echt vriendinnen."
Ann en Leroy (63) komen al jaren naar de Mars voor Leven. Dat er dit jaar weer veel jongeren zijn, geeft ze hoop. Ook vinden ze Trumps aanwezigheid een goed teken. Dat de president vroeger voor een vrije keuze was, maakt hen niet uit. "Die keuze is in het verleden, ik ben blij dat hij van mening is veranderd, daar gaat het uiteindelijk om."
John (37) is met zijn vier kinderen voor het eerst aanwezig. "Ik hoop dat mijn kinderen van deze mars leren dat voortplanting consequenties heeft. Twee mensen maken een leven en dat leven heeft rechten. Adoptie is een prima optie als je niet klaar bent voor een kind."
De Mars voor Leven wordt elk jaar gehouden, als protest tegen de uitspraak van de historische Roe versus Wade-rechtszaak uit 1973. Het Hooggerechtshof concludeerde toen dat verschillende wetten op staatsniveau, die abortus in die tijd illegaal maakten, in strijd waren met de grondwet. Door die uitspraak werden deze staatswetten ongeldig verklaard en werd abortus in de hele VS legaal. Nog steeds is Roe versus Wade een van de meeste spraakmakende uitspraken van het Hooggerechtshof.
Door de jaren heen zijn er talloze pogingen gedaan om abortus alsnog te kunnen afschaffen. Vooral sinds Trump president is, proberen conservatieven de wetten aan te passen. Zo zijn er vorig jaar in meer dan tien staten 304 wetsvoorstellen ingediend om abortus te beperken. Tot nu toe werden dit soort wetten geweerd door het overkoepelende precedent van Roe versus Wade, maar sinds het aantreden van Trump zien anti-abortusbewegingen een kans om daar verandering in te krijgen.
Trump heeft sinds zijn aantreden al 187 nieuwe, conservatieve rechters aangewezen. Vooral het feit dat de Republikeinse president twee ultraconservatieve rechters in het Hooggerechtshof heeft kunnen benoemen, onder wie de controversiŽle rechter Brett Kavanaugh, is cruciaal. Om Roe versus Wade ongeldig te verklaren, is een conservatieve meerderheid bij het hoogste rechtsorgaan enorm belangrijk.
Met de verkiezingen in aantocht is het niet gek dat Trump er dit jaar voor heeft gekozen om zelf bij de manifestatie aanwezig te zijn. Door de menigte toe te spreken, wil hij een goede indruk maken op zijn conservatieve achterban. Een slimme zet, vindt opiniepeiler John Zogby. Volgens hem kan Trumps aanwezigheid vooral indruk maken op conservatieve jonge vrouwen, een belangrijke doelgroep in verkiezingsperiodes.
Bovenal is zijn steun voor de anti-abortus beweging een goede manier om christelijke kiezers aan zijn kant te houden. Door zijn twee scheidingen en gebrekkige interesse in religie voordat hij verkozen werd, zijn sommige christenen sceptisch over de president. Maar, doordat hij zich fel uitspreekt tegen abortus in een laat stadium van de zwangerschap en omdat hij subsidies voor abortus heeft beperkt, wist hij tot nu toe veel christelijke kiezers voor zich te winnen.
Opmerkelijk is dat Trump niet altijd een felle tegenstander van abortus is geweest. In een interview met NBC News eind jaren 90 zei hij zelfs een voorstander te zijn van het recht op abortus en zei hij dat hij abortus "nooit zou verbieden" als hij president was.

Andere vrouwenmars

De Mars voor Leven staat in sterk contrast met de vrouwenmars die vorige week in Washington werd gehouden. Gehuld in roze mutsen kwam duizenden mensen naar de hoofdstad om zich sterk te maken voor de rechten van de vrouw, waaronder het recht op abortus. De protestborden met leuzen als 'mijn lichaam, mijn keuze' zijn vandaag vervangen voor borden met teksten als 'het is een kind, geen keuze'.
Kinderombudsvrouw: grote zorgen om sluiten jeugdzorginstelling
Vr. 24 januari 2020, 17:11


Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer maakt zich grote zorgen over de sluiting van jeugdzorginstellingen zoals De Hoenderloo Groep. Die Gelderse zorginstelling sluit in de loop van dit jaar, onder meer vanwege de beroerde financiŽle situatie. Medewerkers van de Hoenderloo Groep voeren vandaag actie tegen de sluiting en ook ouders van kinderen die er behandeld worden, roeren zich.
"Geldproblemen mogen niet de reden van sluiting zijn", zegt kinderombudsvrouw Kalverboer. "Overplaatsingen zijn heel ingrijpend voor deze kinderen met soms heel complexe problemen."
Een van de gedupeerde kinderen is Sebastiaan, de zoon van Babette Brouwer. Zij vreest dat hij straks tussen wal en schip belandt:
Kalverboer stelt dat het geen uniek probleem is. "We zien het nu bij deze instelling, maar het is bekend dat er ook andere jeugdzorginstellingen die gespecialiseerde zorg bieden in financiŽle moeilijkheden zitten." Zo viel vorig jaar de West-Brabantse jeugdhulpinstelling Juzt om. Bovendien draait een kwart van de instellingen voor jeugdzorg verlies.

Steeds minder plekken

Dat is een zorgelijke ontwikkeling vindt de Kinderombudsvrouw. "Het aantal kinderen dat hulp nodig heeft, neemt niet af en tegelijkertijd verdwijnen er steeds meer plekken in gespecialiseerde instellingen."
Kalverboer vraagt zich af of bij het besluit om de instelling te sluiten het belang van de kinderen voorop heeft gestaan. "De kinderen staan op de eerste plaats. Het zijn al heel kwetsbare kinderen en veranderingen kunnen een terugval betekenen."

Kwaliteit

Bij De Hoenderloo Groep speelt meer dan alleen een financieel probleem. Volgens de overkoepelende organisatie Pluryn bleef ook de kwaliteit van de zorg achter. De inspectie tikte de instelling op de vingers, omdat kinderen er te streng bestraft werden. Er zijn maatregelen genomen, maar is er onvoldoende verbeterd, zegt Pluryn.
In een petitie roepen ouders van kinderen die in behandeling zijn bij de Hoenderloo Groep de Tweede Kamer op om hervormingen in de jeugdzorg af te dwingen. Ze eisen daarbij actieve inspraak als ervaringsdeskundigen.
Een actiecomitť van medewerkers biedt vanmiddag aan hun werkgever Pluryn 200 postpakketten aan. Deze staan symbool voor de kinderen "die straks door Nederland worden verspreid over locaties, waar niet de specialistische jeugdzorg en scholing zijn die passen bij hun complexe problematiek," zegt vakbond FNV.

Belofte van de minister

Op dit moment zijn nog 160 jongeren in behandeling bij de instelling. Met de sluiting gaan zo'n 200 behandelplekken verloren.
Zo'n honderd kinderen ronden de behandelen bij de twee locaties van de instelling nog voor de zomer af. Voor de anderen moet Pluryn nog een plek zoeken. De koepel zegt met elke jongere en familie in gesprek te gaan om vervolgopties te bespreken. "Wij laten geen enkel kind vallen", stelt een woordvoerder.
Eerder deze week beloofde minister De Jonge dat dat ook echt niet gaat gebeuren. "Ik ga erop toezien dat er geen kind tussen wal en schip valt", zei de minister van Volksgezondheid in een debat over de financiŽle problemen bij jeugdinstellingen.
'Nederlandse huishoudens lopen risico bij economisch slecht weer'
Vr. 24 januari 2020, 17:09


De afgelopen jaren zijn nieuwe risico's ontstaan voor de Nederlandse economie. Dat kaart de Sociaal Economische Raad aan in een nieuw onderzoek. Als voorbeeld noemen de onderzoekers de lage rente, de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de geopolitieke spanningen.
Het adviesorgaan wijst erop dat Nederlandse huishoudens in de financiŽle problemen kunnen komen als het in de toekomst economisch slechter gaat.
Zij hebben te weinig geld om vrij te besteden en te lage buffers om financiŽle schokken mee op te vangen. Al twintig jaar hebben huishoudens niet of nauwelijks van de welvaartsgroei geprofiteerd, schrijft de SER.

Sommige risico's verkleind

Het onderzoek ging over de vraag of Nederland de risico's voor de stabiliteit van de Nederlandse economie sinds 2013 heeft beperkt. Daar is volgens de onderzoekers geen eenduidig antwoord op te geven.
Sommige risico's zijn sindsdien juist kleiner geworden. Doordat de huizenprijzen zijn gestegen, zijn er bijvoorbeeld veel minder huishoudens met een potentiŽle restschuld en bij banken is er meer aandacht voor de risico's van aflossingsvrije hypotheken.

Nieuwe risico's

Maar er zijn ook nieuwe risico's. De hoge huizenprijzen betekenen ook hogere vaste lasten en de hogere hypotheken die mensen door de lage rente kunnen afsluiten zijn volgens de SER ook niet altijd verantwoord.
Ook de flexibilisering op de arbeidsmarkt is volgens het adviesorgaan een risico. Mensen die niet in loondienst zijn voelen het sneller als het economisch minder goed gaat. Die hebben dan ineens minder te besteden. Economisch, maar ook maatschappelijk gezien, zou het beter zijn om de risico's op de arbeidsmarkt eerlijker te verdelen, zegt de SER.
Uit het onderzoek volgt geen direct advies aan de regering. Daarvoor is eerst vervolgonderzoek nodig, zeggen de onderzoekers.