NOS - Nieuws
      
Meeste verkeersoverlast in Limburg en Zuid-Holland
Do. 9 juli 2020, 00:01


Het aantal Nederlanders dat zich stoort aan verkeersoverlast is de afgelopen jaren licht toegenomen. Vorig jaar zei ruim 82 procent van de Nederlandse bevolking last te hebben van hardrijders, bumperklevers en foutparkeerders. Twee jaar ervoor was dat nog 81 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de Veiligheidsmonitor 2019.
Overlast door te hard rijden kwam het meest voor: een op de vijf Nederlanders heeft hier veel last van. Op de tweede plaats staan parkeerproblemen, zoals parkeren op de stoep of een tekort aan parkeerplaatsen. Daar ergert een op de zes mensen zich aan. 6 procent van de ondervraagden heeft veel last van agressief verkeersgedrag.

Regionale verschillen

Te hard rijden komt vooral voor in niet-stedelijk gebied. In stedelijke buurten hebben mensen vaker last van parkeerproblemen en agressieve weggebruikers.
Vooral Limburgers hadden veel last van het verkeer. 27 procent van de Limburgers stoort zich aan te hard rijden in de buurt, maar ook agressief rijgedrag is een bron van ergernis. De gemeente waar dit het meeste speelt is Heerlen. Inwoners van Zuid-Holland hebben het meeste last van parkeerproblemen.
In Overijssel en Drenthe wordt het minste verkeersoverlast ervaren. Zo ligt maar 2 procent van de inwoners van Deventer wakker van agressief rijgedrag.

Bewustwording

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen storen mensen zich vaak aan anderen, maar onderschatten ze hun eigen gedrag op de weg. "Ze vinden zelf vaak dat ze zich netjes gedragen en zeggen dat alleen anderen in de fout aan. Maar dat is helemaal niet zo."
Volgens Tertoolen is het lastig om een oplossing te vinden voor ongepast rijgedrag. "Mensen moeten zich bewust worden van hun eigen gedrag. Daarnaast is de pakkans te laag. Er moet meer blauw de weg op", zegt hij. "Ook is sociale beÔnvloeding erg belangrijk. Als je hoort van vrienden of familie dat het not done is om te hard te rijden of alcohol te drinken achter het stuur, doe je dat minder snel. Als mensen elkaar op hun gedrag aanspreken werkt dat veel beter dan een campagne van de overheid."
SCP: kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt harder getroffen door corona
Do. 9 juli 2020, 00:01


Mensen met een niet-westerse achtergrond, laagopgeleiden en mensen met een arbeidsbeperking lopen meer kans om hun baan te verliezen door de coronacrisis. Dat komt doordat zij vaker dan gemiddeld met flexibele contracten werken in sectoren die hard getroffen worden door de crisis, zoals de horeca of de reisbranche, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Volgens het adviesorgaan is het belangrijk dat deze mensen snel weer aan werk komen, bijvoorbeeld door middel van omscholing. Anders lopen ze het risico om langdurig in armoede te blijven. Wanneer mensen langer dan een jaar in armoede leven, neemt de kans dat zij daar ooit weer uitkomen sterk af, stelt het SCP.
Volgens het SCP werken mensen met een migratieachtergrond duidelijk vaker in flexibele dienstverbanden. Bovendien doen ze dat bovengemiddeld vaak in sectoren die nu kwetsbaar zijn. Zo werkt 14,3 procent van de eerste generatie en 12 procent van de tweede generatie migranten met een flexcontract in een sector waar een krimp verwacht wordt. Bij mensen zonder een niet-westerse migratieachtergrond is dat 4,6 procent.
Ook mensen met een arbeidsbeperking hebben een grotere kans hun baan te verliezen. 15,7 procent van hen heeft een flexibel arbeidscontract in een krimpsector. Dat geldt voor 6 procent van het totale aantal werknemers.

Te vrijblijvend

Het planbureau noemt omscholing naar sectoren waar wel werk te vinden is belangrijk, maar wijst erop dat organisaties die in crisistijd moeten overleven minder geneigd zijn te investeren in boventallig personeel. Het kabinet heeft omscholing gekoppeld aan steunmaatregelen, maar volgens het SCP blijkt deze 'inspanningsverplichting' voor werkgevers in de praktijk vaak te vrijblijvend.
Verder wijst het SCP op het belang van regionaal beleid, omdat er op de arbeidsmarkt grote regionale verschillen bestaan. Buiten de Randstad, en vooral in de noordelijke provincies, worden banen in sectoren waar nu een krimp verwacht wordt, relatief vaker met flexibele contracten ingevuld. Daar verdwijnen dus de komende tijd ook de meeste banen, zegt het SCP.
Marokkanen uit buitenland kunnen vanaf 14 juli weer naar Marokko
Wo. 8 juli 2020, 23:13


Marokko opent komende dinsdag weer de grenzen voor Marokkanen die in het buitenland wonen, meldt staatspersbureau MAP. Dat betekent dat mensen met een Marokkaans paspoort uit onder meer Nederland vanaf 14 juli weer naar Marokko kunnen reizen. Ook buitenlanders die in Marokko wonen zijn vanaf dan weer welkom.
Volgens MAP kunnen mensen zowel per boot als per vliegtuig naar Marokko komen. Er komen exclusieve veerdiensten vanuit SŤte in Frankrijk en Genua in ItaliŽ. Vanuit Spanje, waar normaal gesproken veel Marokkanen uit de diaspora de oversteek maken, vertrekken voorlopig geen boten naar Marokko. Vliegmaatschappij Royal Air Maroc gaat extra vluchten plannen om mensen naar Marokko te kunnen brengen.
Voorwaarde voor reizigers is wel dat ze een negatieve coronatest kunnen overhandigen. Die mag niet ouder zijn dan 48 uur.

Grens al maanden dicht

De Marokkaanse grens is sinds half maart dicht vanwege de coronapandemie. Naar schatting enkele duizenden Marokkaanse Nederlanders strandden als gevolg van de strenge lockdown. Hun repatriŽring verliep stroef door spanningen tussen Nederland en Marokko; volgens NRC staat morgen nog een repatriŽringsvlucht gepland.
Ook duizenden Marokkanen die op het moment van de grenssluiting in het buitenland waren, konden de afgelopen maanden niet terug naar hun thuisland.
De zomervakantie wordt traditioneel door veel Marokkanen gebruikt voor een reis naar het Noord-Afrikaanse land. Zulke reizen lijken nu onder voorwaarden te kunnen doorgaan.
Opnieuw anti-regeringsprotesten in Belgrado om corona-aanpak
Wo. 8 juli 2020, 22:55


In de Servische hoofdstad Belgrado is het vanavond opnieuw onrustig. Inwoners gingen de straat op om te protesteren tegen het coronabeleid van de regering. Tegen de demonstranten is traangas ingezet.
De politie raakte voor het parlementsgebouw slaags met betogers. Sommige actievoerders raakten hierbij gewond, onder wie ook leden van de oppositie.
Gisteren laaide de onrust ook al op in de hoofdstad. Duizenden mensen gingen de straat op uit onvrede over het coronabeleid van president Vucic. De directe aanleiding was de aankondiging dat komend weekend in Belgrado weer een avondklok ingesteld wordt. Vandaag trok Vuvic dat in: "Er komt waarschijnlijk geen avondklok".
Maar de demonstranten zijn vooral boos op Vucic zelf. Zij vinden dat hij niet eerlijk is geweest over de omvang van de crisis. Ook zijn de actievoerders woedend dat de president eerst strenge coronamaatregelen invoerde, maar met de verkiezingen in juni in het vooruitzicht het land weer van het slot haalde.

Buitenlandse inmenging

ServiŽ ging eind mei van een totale lockdown naar een volledige versoepeling. Bars en restaurants mochten ondanks waarschuwingen van experts weer open. Het aantal coronabesmettingen liep de afgelopen twee weken weer fors op.
Vucic' tegenstanders vinden dat de nieuwe piek in het aantal sterfgevallen de schuld van de president is. Hijzelf zegt dat de rellen het gevolg zijn van buitenlandse inmenging en waarschijnlijk het werk zijn van geheime diensten, al noemde hij geen namen.
Ook in de andere Balkanlanden laait het virus overigens weer op.
Gewonde bij autobrand bij tankstation in Tilburg
Wo. 8 juli 2020, 21:26


Bij een tankstation in Tilburg heeft aan het begin van de avond een auto in brand gestaan. Hierbij raakte een man gewond. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken.
Volgens de politie was er sprake van een zeer gevaarlijke situatie. De brandweer bluste de brand.
Volgens Omroep Brabant lag het slachtoffer roerloos op de grond naast de auto en werd hij door een vrouw en twee mannen in veiligheid gebracht. Hij is daarna naar een ziekenhuis gebracht.
De politie doet geen mededelingen over de toestand van het slachtoffer. Zijn betrokkenheid bij de brand wordt onderzocht.
Kunnen nog meer zonnepanelen en windmolens houtige biomassa vervangen?
Wo. 8 juli 2020, 21:12


Het gebruik van houtige biomassa voor het opwekken van elektriciteit of voor het verwarmen van gebouwen en woningen is geen goede oplossing voor het klimaat. Subsidies moeten dan ook worden afgebouwd. Dat staat in het SER-advies dat vandaag is gepresenteerd, en vorige week al uitlekte bij de NOS.
De grote vraag is nu: maar wat dan wel, als Nederland toch de klimaatdoelen wil halen? De NOS vroeg aan verschillende energie-experts hoe zij denken over de gevolgen van het schrappen van biomassa als energiebron. Zijn er voldoende alternatieven te bedenken, waardoor de klimaatdoelen niet in gevaar komen? De meningen hierover zijn verdeeld. Waar wel overeenstemming over bestaat, is dat de opgave er niet bepaald eenvoudiger op wordt.

Russisch gas

Op verzoek van de NOS hebben de experts uitgerekend wat de opties zijn als biomassa in de ban wordt gedaan. Het gaat hierbij vooral over verwarming van gebouwen en woningen, want al eerder is besloten om te stoppen met het subsidiŽren van biomassa om stroom mee te maken. Het nieuwe 'gat' kan eventueel worden opgevuld met aardgas, maar dat moet dan wel geÔmporteerd worden. In eigen land is immers besloten om te stoppen met de aardgaswinning in Groningen en de winning van gas uit kleinere velden kan niet verder omhoog.
Import uit Noorwegen ligt niet voor de hand, omdat dat land niet meer gas wil exporteren dan het nu al doet. Daarom zou het gas waarschijnlijk uit Rusland komen. Een bezwaar van import uit Rusland is dat er door methaanlekkages bij het transport over lange afstanden veel broeikasgassen vrijkomen. Het vervangen van biomassa door gas is daarom volgens veel experts geen optie.

Miljoenen extra zonnepanelen

Wordt gekozen voor duurzame bronnen, dan kan dat betekenen dat er miljoenen zonnepanelen of honderden windmolens bij moeten komen. Maar met het huidige aantal windturbines en zonnepanelen zijn er al problemen met het elektriciteitsnet. Een nog sterkere groei zal ook de inpassing ervan op daken en in het landschap moeilijker maken. Daarom is de vraag hoe reŽel dit is, zegt bijvoorbeeld energiedeskundige Martien Visser.
Energiebesparing is ook een optie. Maar de opgave daarvoor in het klimaatakkoord is al enorm, zeggen experts. Extra afvangen en opslaan van CO2 onder de grond is volgens Visser wel een kansrijke mogelijkheid. "De doelstelling voor 2030 die daarvoor in het klimaatakkoord staat, zou met een kwart omhoog kunnen. Dit is denk ik de meest reŽle optie. Dat moet dan wel snel worden besloten, zodat de techniek en opschaling in 2030 gereed kunnen zijn."

Onverantwoord

In datzelfde klimaatakkoord staat dat in 2030 van alle elektriciteit 70 procent uit duurzame bronnen moet komen. "Met de plannen die er nu zijn, is de kans groter dat we dat niet halen dan wel", zegt hoogleraar Gert Jan Kramer van de Universiteit Utrecht. Hij was vorig jaar betrokken bij de doorrekening van het klimaatakkoord.
"Terwijl die uitdaging dus al enorm is, gooien we er nog een schep bovenop door biomassa in de ban te doen. Dit is eigenlijk onverantwoord." Kramer schreef samen met een aantal collega's een brandbrief aan de SER. Daarmee hopen ze "de ratio" terug te brengen in het debat.
Biomassa is niet heilig, stellen zij. Maar het intrekken van al afgegeven vergunningen en subsidies kan leiden tot "de absurde situatie" van toch weer meer aardgas. "Resultaat: mťťr CO2-uitstoot in plaats van minder, en het klimaatakkoord staat op losse schroeven."

Duurzame alternatieven

Er bestaan al andere duurzame alternatieven voor biomassa dan zonne- en windenergie, zegt Kramer. Aardwarmte en groene waterstof bijvoorbeeld. Maar zulke opties staan nog in de kinderschoenen en het is zeer de vraag of ze op tijd opgeschaald kunnen worden. Een verschuiving van biomassa naar de opslag van CO2 ziet ook Kramer daarom in technische zin als het meest logische alternatief. Maar hij vraagt zich af hoe kansrijk deze optie is, omdat deze technologie net als biomassa niet erg populair is.
"We moeten oppassen dat we niet elk jaar een andere optie ongewenst verklaren. Want bedrijven krabben zich nu al achter de oren. Heeft het zin om te investeren in bijvoorbeeld opslag van CO2 als dat over een paar jaar ook weer afgeschoten wordt?"
Premier Aruba stuurt boze brief naar Rutte: 'Zo kunnen we niet ademen'
Wo. 8 juli 2020, 20:57


De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes is niet te spreken over de manier waarop Nederland extra voorwaarden stelt aan een lening aan het eiland. Het geld is bedoeld om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.
In een brief aan premier Rutte trekt Wever-Croes de parallel met George Floyd. "Mark, zo kunnen we niet ademen", schrijft ze. Ze heeft naar eigen zeggen veel te weinig tijd gekregen om een pakket van 218 pagina's met aanvullende voorwaarden te kunnen bestuderen.
In het radioprogramma Nieuws en Co zegt Wever-Croes dat ze de vergelijking met George Floyd niet te ver vindt gaan. "Het is een metafoor voor mensen die niet kunnen ademen. Aruba ligt op dit moment op de grond", zegt ze.
De manier waarop de voorwaarden worden gepresenteerd stuit haar tegen de borst. "Het pakket is in Nederland in maanden tijd opgesteld, wij krijgen vier dagen om te antwoorden. De stukken zijn nog geheim ook." Het betekent dat Wever-Croes bepaalde zaken niet kan voorleggen aan de inwoners van het eiland. "Ik wil het volk kunnen raadplegen, maar dat kan nu niet."

Onafhankelijk instituut

De lening van Nederland weigeren kan ze niet meer. "Als ik dit had geweten, had ik een andere oplossing gezocht." De honderd miljoen euro van Nederland heeft Aruba echt nodig, stelt ze.
Ook andere eilanden zijn boos over de voorwaarden die worden gesteld aan de leningen. Naast Aruba zijn CuraÁao en Sint-Maarten zwaar getroffen door de coronacrisis.
Staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties bracht de regeringen van deze landen in het weekend op de hoogte van de voorwaarden die Den Haag stelt aan een nieuw steunpakket. Een van de voorwaarden is de oprichting van een onafhankelijk instituut dat op de verdeling van het geld toeziet.

Weerbaarheid vergroten

De drie landen moeten vrijdag in de Rijksministerraad laten weten of ze instemmen met de voorwaarden, waar ook een sanering van het ambtenarenapparaat en een hervorming van het pensioenstelsel onder vallen.
Voor steun aan de landen is al 350 miljoen euro uitgetrokken. Daar kan een bedrag tot 1 miljard euro bijkomen, zei staatssecretaris Knops vrijdag. Hij benadrukte dat de financiŽle situatie van de landen al langer slecht is. Volgens hem is dit het moment om de "weerbaarheid" van Aruba, CuraÁao en Sint-Maarten te vergroten, en kan dat niet worden uitgesteld.
Nieuwsuur zond vrijdag deze reportage uit over de nieuwe leningen aan Aruba, CuraÁao en Sint-Maarten:
Duizenden kilo's drugsafval gedumpt bij Duits-Nederlandse grens
Wo. 8 juli 2020, 20:41


Bij de Duitse plaats Gronau vlak bij Enschede zijn vanmorgen duizenden kilo's drugsafval gedumpt. Het gaat om de restanten van een illegaal drugslab, zegt de politie.
Er is vijf ton aan vloeistoffen in vaten en jerrycans gevonden, samen met overige rommel.
Het afval werd rond 6.35 uur vanmorgen in een veld gedumpt. Duitse media melden dat ooggetuigen een auto met een Nederlands kenteken zagen wegrijden.

Kostenpost voor gemeenten

Het aantal drugsdumpingen nam vorig jaar fors toe. In Nederland wordt vooral in Noord-Brabant en Limburg veel drugsafval in de natuur geloosd. Het kost gemeenten veel geld om dat veilig op te ruimen.
Vorig jaar registreerde de politie ruim 450 incidenten die te maken hebben met de productie van synthetische drugs. Dat waren er bijna honderd meer dan het jaar ervoor. Het ging om labs, opslagplekken van chemicaliŽn en afvaldumpingen.
Te weinig compensatie voor de kinderopvang? 'De rekensom is ingewikkeld'
Wo. 8 juli 2020, 20:37


Honderdduizenden ouders hebben het geld teruggekregen voor de kinderopvang, dat zij hebben doorbetaald in de coronacrisis. Maar er is veel onbegrip over de manier waarop dat bedrag is berekend. Sommige ouders zijn onaangenaam verrast: ze hebben minder teruggekregen dan ze betaald hebben.
"Wij krijgen telefoontjes van ouders die de rekensom niet snappen", zegt Marjet Winsemius van de Stichting Voor Werkende Ouders. "We hebben nog geen gevallen gezien waar de rekensom echt niet klopt, maar er is wel veel onbegrip en de som is erg ingewikkeld."
Ook Gjalt Jellesma van Boink, de belangenclub van ouders in de kinderopvang, krijgt telefoontjes, zeker nu veel ouders het geld op hun rekening hebben gekregen. "Soms konden we het verschil aan de ouders uitleggen, en klopte het wel. Maar er zijn ook gevallen die wij niet begrijpen." Eťn concrete casus heeft Boink op verzoek van het ministerie naar hen opgestuurd.

Enorme regeling

Sommige ouders die de NOS heeft gesproken hebben minder geld teruggekregen dan ze betaald hebben. Anderen zeggen juist meer te hebben gekregen. De schaal waarop dat is gebeurd, is niet bekend. De Sociale Verzekeringsbank, die de regeling uitvoert, krijgt weinig telefoontjes met vragen, zegt een woordvoerder van het ministerie.
"Het is een enorme regeling, en het is knap hoe snel alles is uitgevoerd", zegt Jellesma. "Maar als het in 1 of 2 procent van de gevallen toch misgaat, dan gaat het al snel over duizenden ouders en dan moet je dat corrigeren."
Toen de kinderopvang in maart sloot vroeg staatssecretaris Van Ark aan ouders om door te blijven betalen. Ouders zouden dat geld terugkrijgen. Hoeveel dat is, is berekend op basis van gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn.
Het gaat om het aantal kinderen in een huishouden, het aantal uren dat is doorgegeven, de hoogte van het inkomen en de maximum uurprijs. De gegevens die op 6 april bekend waren, gelden. Daardoor kan het bedrag hoger of lager uitvallen, als je situatie daarna is veranderd of wijzigingen niet voor die tijd zijn doorgegeven.
Minke Haveman heeft daardoor aanzienlijk minder teruggekregen dan ze heeft betaald. "Ik heb 2000 euro betaald, en ik krijg 130 euro terug." Dat komt omdat zij aan de Belastingdienst minder uren doorgeeft dan het aantal contracturen met de kinderopvang. "Zo voorkom ik dat ik aan het eind van het jaar geld van de toeslagen moet terugbetalen."
Dat is volgens haar een veel voorkomende beschermingsmethode van ouders die bijvoorbeeld een wisselend inkomen hebben, of flexibele opvang. "Zo voorkom je hoge, onverbiddelijke aanslagen achteraf." Marjet Winsemius herkent dat gevoel. "Het vertrouwen in de Belastingdienst is laag vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire."
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt in een reactie dat ouders die nog helemaal geen kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd op 6 april, maar daar tijdens de sluiting van de opvang wel recht op hadden, nu wel erg benadeeld worden.
Voor die mensen geldt dat ze alsnog een herziening kunnen aanvragen. Verder wijst het ministerie erop dat veel ouders sinds 11 mei weer grotendeels gebruik konden maken van de opvang, terwijl de periode van de vergoeding doorloopt tot 7 juni. Dat pakt voor die ouders dus positief uit.

Terugvragen aan kinderopvang

Het geval van Haveman is een extreem voorbeeld, maar de NOS heeft meerdere ouders gesproken die meer dan 100 euro minder hebben ontvangen dan verwacht. "Het eerste wat goed is om te checken, is of je kinderopvang een hoger uurtarief heeft dan het maximum uurtarief", zegt Winsemius. "Alles daarboven vergoedt de overheid namelijk niet, daarover is afgesproken dat de kinderopvang dat betaalt."
Ouders moeten dus daar contact mee opnemen om geld terug te krijgen. In sommige gevallen verklaart dat een deel van het gat.
Als ouders een klein bedrag te weinig hebben ontvangen, zegt Jellesma van Boink dat zij er ook rekening mee moeten houden dat ze over drie volledige maanden gecompenseerd worden, terwijl de kinderopvang in de laatste maand al wel gedeeltelijk open was. "Als je dat ook meeneemt dan hoef je in alle redelijkheid bij kleine verschillen niet in bezwaar. Maar als het bedrag substantieel anders is en je denkt dat het niet klopt, dan moet je dat wel doen."
Zowel de Stichting Voor Werkende Ouders als Boink zeggen dat ouders met hen contact op kunnen nemen als ze twijfelen. Winsemius adviseert ouders ook contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank, die de regeling uitvoert. "Ga in bezwaar als je denkt dat het niet klopt."
Rotterdamse agenten niet vervolgd voor discriminatie en mishandeling
Wo. 8 juli 2020, 20:17


Justitie ziet af van vervolging van Rotterdamse agenten tegen wie aangifte was gedaan van mishandeling en discriminatie. Zij zouden eind mei onnodig geweld hebben gebruikt bij de arrestatie van een vrouw in een park in Rotterdam.
Een video van een deel van de arrestatie leidde tot commotie. Het Openbaar Ministerie onderzocht de aanhouding en concludeert dat het politiegeweld rechtmatig, noodzakelijk en proportioneel was en dat de agenten zich niet discriminerend of racistisch hebben uitgelaten.

Agressief

Een Surinaams-Nederlandse vrouw van 23 zegt dat ze in het park door agenten zomaar agressief werd benaderd en uiteindelijk hardhandig werd gearresteerd.
Op filmpjes op internet is te zien dat de vrouw op de grond wordt gedrukt en daar wordt vastgehouden. Vervolgens werd ze in een politiebusje afgevoerd en naar eigen zeggen 21 uur vastgehouden in een politiecel.
Toen vriendinnen van de vrouw na de arrestatie hun spullen pakten, zouden agenten racistische opmerkingen hebben gemaakt zoals "Opdonderen aap!"

Hectisch in het park

De politie zegt dat het die dag ondanks de coronabeperkingen hectisch was in het park en dat de 23-jarige vrouw geen gehoor gaf aan het verzoek om te vertrekken.
Ze zocht vervolgens zelf de confrontatie door naar de politieagenten toe te lopen, hen te beledigen en met een vuist op het hoofd van agenten te slaan.
Volgens het OM wordt dat bevestigd door beeldmateriaal en verklaringen van getuigen. Het op de grond drukken van de vrouw was volgens het OM noodzakelijk om haar te laten stoppen.

Discriminatie niet vast te stellen

Wat betreft de discriminatie zegt het OM dat dat op basis van de beschikbare beelden en verklaringen niet vast te stellen is.
De aangehouden vrouw wordt verdacht van mishandeling en belediging. Haar zaak wordt in augustus behandeld, meldt Rijnmond.
Drogisterij Amsterdam haalt zwarte gaper van gevel
Wo. 8 juli 2020, 20:14


Een drogisterij in het centrum van Amsterdam haalt de kop van een zwarte man van de gevel. Dat gebeurt een paar dagen nadat Volkskrant-columnist Sylvia Witteman over het beeld had getwitterd naar haar 160.000 volgers.
De tweet was schertsend bedoeld, zei Witteman later, maar werd niet door iedereen zo opgevat. "Mijn spottende opmerking is serieus genomen door een stel idioten. De bewoners worden lastig gevallen en de gaper wordt weggehaald!"
"Mijn medewerkers voelden zich de afgelopen dagen niet meer senang in de winkel", zegt Harry Piet, uitbater van de drogisterij. "Er was geen sprake van bedreigingen, maar ze hadden geen goed gevoel over mensen die langsliepen of foto's maakten."
Het beeld is een zogenoemde gaper, die Nederlandse apothekers en drogisterijen in vroeger tijden als uitgangsbord gebruikten. Veel gapers hadden een oosters uiterlijk, met tulband en mantel. Dat is een verwijzing naar de herkomst van de geneesmiddelen van weleer.
"Het heeft dan ook helemaal niets met racisme of slavernij te maken", zegt Piet. Voor hem heeft het beeld een cultuur-historisch waarde. Hij gaat met de eigenaar ervan overleggen in wat voor vorm het kan terugkeren.
Archeologen gaan onder Binnenhof resten Van Oldenbarnevelt zoeken
Wo. 8 juli 2020, 20:08


Er komt een opgraving om stoffelijke resten te vinden van Johan van Oldenbarnevelt, de raadspensionaris die in 1619 op het Binnenhof werd onthoofd. Het is niet uitgesloten dat er nog skeletresten van hem liggen in de grafkelder onder de vloer van de Eerste Kamer, schrijft minister Van Engelshoven van Cultuur in een brief.
Het archeologisch onderzoek wordt uitgebreid aangepakt, want in die grafkelder liggen de resten van nog honderden andere historische figuren uit een periode van vijfhonderd jaar.
De kans is klein dat Van Oldenbarnevelt wordt gevonden, waarschuwt Van Engelshoven. "De wetenschappelijke en maatschappelijke betekenis van deze plek is echter dusdanig groot dat we toch kiezen voor een uitvoering van een opgraving."

Twijfel

Het kabinet heeft lang getwijfeld over het nut van een archeologisch onderzoek naar de resten van Van Oldenbarnevelt. Ook Haagse archeologen waren niet meteen enthousiast, omdat het onwaarschijnlijk is of het complete lichaam er nog wel ligt. In die tijd was het gebruikelijk om allerlei lichaamsdelen, zoals hoofd en hart, op verschillende plekken te begraven.

Groots staatsman

SP-Kamerlid Van Raak vroeg in 2015 al naar een opgraving, omdat de wegens landverraad veroordeelde Van Oldenbarnevelt van grote betekenis is. "Hij was een groots staatsman die meer vrijheid van religie wilde, zodat ook minderheden in Nederland hun plek konden vinden", zegt Van Raak.
Van Raak hoopte dat het kabinet door de renovatie van het Binnenhof overstag zou gaan. In principe staat het openbreken van de vloer van de Eerste Kamer niet gepland, maar het kabinet vindt de renovatie een goed moment om te gaan graven.

Doodskisten

De kans is groot dat de archeologen in de kelder een chaos aantreffen van door elkaar gegooide skeletten van allerlei grafelijke families. Bij de sloop van de Hofkapel in 1879 hebben archeologen op hardhandige wijze grafzerken en doodskisten doorzocht, zegt de Haagse afdeling archeologie.
Het is ook onmogelijk een hedendaagse dna-match te vinden voor Van Oldenbarnevelt, waardoor identificatie via deze weg niet kan.
De hoop is gevestigd op het vinden van de zoon van de raadspensionaris, die ook in de grafkelder terechtkwam. Als er twee "genetisch nauw verwante skeletten" in de leeftijd van vader en zoon worden gevonden is de kans groot dat het om de Van Oldenbarnevelts gaat.
Van Raak is erg blij met het historische onderzoek. "Onze grootste staatsman hoort niet in een vergeten kelder te liggen."
Banken gaan samenwerken bij de opsporing van crimineel geld
Wo. 8 juli 2020, 19:41


De vijf grootste banken gaan samenwerken bij het opsporen van crimineel geld en terrorismefinanciering. ABN Amro, ING, Rabobank, Triodos en de Volksbank richten samen Transactiemonitoring Nederland op, waarmee ze ongebruikelijke transacties op willen sporen die individuele banken zelf niet kunnen vinden.
Jaarlijks wordt in Nederland naar schatting 16 miljard euro aan crimineel geld witgewassen. Het gaat om geld dat verdiend is met drugs- of mensenhandel, kinderporno of afpersing. Vaak gebeurt dat via banken.

Samenwerken

"Effectieve bestrijding van deze criminaliteit kan alleen door meer samenwerking", zegt Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). "Een bank kan alleen maar zien wat er door zijn eigen bank gaat. Als je onderling meer gaat samenwerken, kun je ook netwerken beter in kaart brengen."
De NVB heeft samen met de banken onderzocht of de gezamenlijke monitoring technisch en juridisch haalbaar is.
De vijf banken hebben de afgelopen paar jaar al hun eigen fraude- en witwas-controleafdelingen flink uitgebreid, nadat zware boetes waren uitgedeeld voor het niet goed controleren van klanten en rekeningen. Ze hadden daarmee hun poortwachtersfunctie verwaarloosd, luidde de kritiek.
Corona-app gaat nieuwe testfase in, is er genoeg draagvlak?
Wo. 8 juli 2020, 19:25


De corona-app is sinds vandaag beschikbaar voor honderden mensen in Twente. Zij gaan testen of 'CoronaMelder', zoals de app heet, gebruiksvriendelijk genoeg is. De app registreert al wel ontmoetingen, maar 'matcht' deze nog niet met besmette personen.
Dit is een nieuwe stap in de ontwikkeling van de app. Voorafgaand heeft de Universiteit Twente een gebruikersonderzoek gedaan met 48 proefpersonen. Het rapport over dit onderzoek wordt vrijdag naar het ministerie gestuurd.

Negatief beeld voor installatie

"Wat mij opviel bij deze test, is dat veel mensen vaag iets over de app hadden gehoord, maar niet precies wisten hoe het zat. En als ze al iets hadden gehoord, was dat vaak negatief", vertelt Lisette van Gemert. Ze is hoogleraar gezondheidstechnologie aan de universiteit en coŲrdineerde de testen.
Wel zag Van Gemert dat de meningen positiever werden als mensen de app op hun telefoon hadden staan en uitleg hadden gekregen. "Onze conclusie is dat de app makkelijk te bedienen is, maar dat het ingewikkelder wordt als mensen in de app moeten melden dat ze positief getest zijn." Volgens Van Gemert is hierbij een belangrijke rol weggelegd voor de GGD. Die moet dus goed worden voorbereid.
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat jongeren met een lagere opleiding twijfelen of ze de app zullen gebruiken. Deze groep geeft ook vaak aan dat ze zich niet zullen laten testen en sommigen willen de melding van een mogelijke besmetting zelfs weg swipen. "Vergeleken met andere groepen wisten zij minder zeker of ze de app ook zelf gingen gebruiken", zegt Van Gemert.
De grote vraag die blijft hangen is hoeveel mensen uiteindelijk de app gaan downloaden. Sowieso zal dit niet 100 procent van de bevolking zijn. "Niet iedereen heeft een smartphone, en niet iedereen met een smartphone zal bereid zijn om de app te downloaden", zegt Arnold Bosman, die veel weet van bron- en contactonderzoek.
"Je mist altijd een deel van de bevolking." Dat maakt op zich niet uit, denkt hij. "Zo'n app kan nooit de enige oplossing zijn. Maar stel dat je 20 procent van de ontmoetingen in kaart kunt brengen, dan scheelt dat de GGD's al ontzettend veel werk."
"Het principe is gewoon: hoe meer mensen meedoen, hoe beter", zegt Marc Bonten, arts-microbioloog bij het UMC Utrecht. Een ondergrens is volgens hem niet vast te stellen. Hij denkt daarnaast de regering niet te lang moet wachten met het beschikbaar stellen van de app. "Ik denk dat de je de app nu moet gaan uitrollen, zodat er langzaam ervaring wordt opgebouwd en mensen eraan kunnen wennen. "

Influencers

Minister De Jonge zei dit weekend dat de app er waarschijnlijk na de zomer komt. Bonten beaamt dat er overwegingen kunnen zijn om de app nu nog niet uit te trollen. "Met alles wat je introduceert heb je een leerperiode nodig, dat gaat beter in vredestijd."
Hoogleraar Van Gemert vindt het belangrijk dat er tussen nu en het moment van lanceren een publiekscampagne wordt georganiseerd. Daarbij moeten er volgens haar ambassadeurs worden ingezet die kunnen helpen bij het creŽren van draagvlak. Bij jongeren kunnen dat bijvoorbeeld influencers zijn.
Moeder student woedend na studie-advies over gewicht: 'Schaam je rot'
Wo. 8 juli 2020, 18:59


Een student van ROC van Twente is boos op haar nieuwe school. In een kennismakingsgesprek wezen twee docenten haar op haar gewicht. Ze zou te fors zijn voor het kappersberoep.
"Schaam je rot", schrijft haar moeder op Facebook. "Om te beginnen aan de opleiding moest ze eerst maar eens afvallen en naar een diŽtist, want geen enkele kapsalon zou haar aannemen. Ik ben zo verschrikkelijk boos."
Volgens de school klopt die lezing niet helemaal. "De studente was al aangenomen en mocht gewoon beginnen", zegt een woordvoerder tegen RTV Oost.

Goedbedoeld advies

Haar gewicht kwam wel ter sprake. "Wij vinden vitaliteit en gezondheid belangrijk. We hebben haar verteld dat ze er rekening mee moet houden dat ze veel moet staan. Dat heeft ze opgevat als dat ze te zwaar zou zijn."
Over het advies om naar een diŽtist te gaan, zegt de school: "Dat had niet gemoeten."
Volgens de school bedoelden de docenten het goed, maar hebben ze het niet goed gebracht. "Dit was niet handig en ook nooit de bedoeling. We gaan intern bespreken hoe dit kon gebeuren."

Nieuwe start

De leerling en haar ouders zijn uitgenodigd voor een gesprek. "Om een nieuwe start te maken en te kijken hoe we het vertrouwen kunnen herstellen."
Het is niet bekend of ze op de uitnodiging ingaan.
Politiemol Mark M. meldt zich in Nederland om straf uit te zitten
Wo. 8 juli 2020, 18:53


Politiemol Mark M. is terug in Nederland om het restant van zijn gevangenisstraf uit te zitten. M. werd in mei veroordeeld door het gerechtshof, maar kon vanwege de coronapandemie nog niet naar Nederland komen.
M. woont sinds een paar jaar in OekraÔne. Om een tijdrovende uitzettingsprocedure te voorkomen werd afgesproken dat hij zichzelf zou melden zodra het weer kon.
Dat deed hij vanmiddag. Volgens Omroep Brabant kwam hij met de auto naar Nederland.

Corruptie

De voormalige politiemedewerker uit Weert verkocht jarenlang vertrouwelijke informatie aan criminelen en verdiende daar volgens justitie veel geld mee. In 2015 liep hij tegen de lamp. Twee jaar geleden werd hij tot vijf jaar cel veroordeeld voor het schenden van ambtsgeheimen, computervredebreuk en witwassen.
Door een procedurefout van het Openbaar Ministerie kwam hij na drie maanden voorlopig vrij en kon hij de uitspraak in hoger beroep in vrijheid afwachten. M. vertrok naar OekraÔne, waar hij voorheen al woonde.

Cassatie

In mei werd hij ook in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel. Het gerechtshof bepaalde dat hij het restant van zijn straf moet uitzitten, hoewel er nog een procedure loopt. Zijn advocaat heeft namelijk cassatie ingesteld bij de Hoge Raad.
J.K. Rowling vraagt met 149 anderen om einde 'cancel-cultuur':†'Debat onmogelijk'
Wo. 8 juli 2020, 18:47


150 Britse en Amerikaanse auteurs, wetenschappers en docenten hebben zich in een open brief uitgesproken tegen 'cancel-cultuur'; het online uitsluiten van personen die in de ogen van sommigen in de fout zijn gegaan.
Vaak gaat het om uitspraken die voor een groep mensen aanstootgevend zijn. In sommige gevallen worden ook tv-series of tv-programma's (met terugwerkende kracht) 'gecancelled'.
De groep schrijft in de brief dat ze de huidige "noodzakelijke afrekening" met raciale ongelijkheid toejuicht, maar dat ze de intolerantie voor afwijkende meningen niet aanvaardt.
De brief, gepubliceerd in Harper's Magazine, hekelt "publieke veroordeling en uitsluiting" en "morele zelfingenomenheid". "Het wordt steeds normaler om op te roepen tot vergelding wanneer iemand iets zegt of denkt dat niet door de beugel zou kunnen."

'Iedereen heeft gebreken'

Volgens de schrijvers maakt de huidige (online) cultuur die heerst het publieke debat onmogelijk. "De beperking van het debat, hetzij door een repressieve regering of een intolerante samenleving, schaadt steevast degenen die geen macht hebben" schrijven onder anderen auteur J.K. Rowling, schaakgrootmeester Garri Kasparov en schrijvers Salman Rushdie en Margaret Atwood.
De ondertekenaars staan niet alleen. Voormalig president Obama van de VS zei vorig jaar dat het niet goed is als je anderen alleen maar veroordeelt. "Dat idee van je eigen zuiverheid, dat je nooit iets fout doet en nooit in opspraak komt, daar moeten we snel van af. De wereld is onoverzichtelijk, er zijn veel onduidelijkheden. Ook mensen die goede dingen doen, hebben gebreken."
De laatste jaren is 'cancel cultuur' in opkomst. Het idee erachter is dat een bekend persoon iets opzienbarends zegt. Een groep mensen online is het er niet mee eens en neemt er aanstoot aan. Vervolgens wordt het idee aangewakkerd dat diegene als het ware gecanceld moet worden, boete moet doen, bijvoorbeeld door de beŽindiging van zijn of haar carriŤre of een boycot of disciplinaire maatregel van een werkgever.
Zo voelde de Amerikaanse comedian en acteur Kevin Hart zich vorig jaar gedwongen om zich terug te trekken als presentator van de Oscarceremonie, nadat ophef was ontstaan over honderden tweets die hij door de jaren heen had verstuurd over homoseksuele mannen. Zo schreef Hart in 2011 dat als zijn zoon zou spelen met een poppenhuis, hij dat zou kapotslaan op diens hoofd "omdat dat gay is". Verder gebruikte Hart 'homo' vaak als scheldwoord.

'Mensen die menstrueren'

Ook meerdere ondertekenaars van de open brief kwamen de afgelopen jaren in opspraak na iets dat ze geschreven of gezegd hadden. Harry Potter-auteur Rowling werd onlangs het middelpunt van een rel door uitspraken over transgenderpersonen. Toen ze in een publicatie de term 'mensen die menstrueren' tegenkwam reageerde ze: "Hoe noemden we die vroeger ook alweer?"
Ze vervolgde dat het verkeerd is om het concept 'sekse' overboord te gooien. "Daarmee vlak je de werkelijkheid van vrouwen wereldwijd uit." Dat werd online al snel als transfoob gedrag bestempeld. Rowling kreeg kritiek uit de lhbti-gemeenschap, van haar fans, en ook van de acteur die ooit de hoofdrol speelde in de Harry Potter-films, Daniel Radcliffe.
Recent spraken meerdere bedrijven en bekendheden in Nederland zich uit tegen Johan Derksen. Hij zei in Veronica Inside dat het meevalt met het racisme in Nederland en maakte een opmerking over een tegendemonstrant bij een Black Lives Matter-protest in Leeuwarden, die als Zwarte Piet verkleed was.
"Weten we wel zeker dat dat niet Akwasi is?", vroeg hij retorisch. Op de uitspraken kwam felle kritiek. Adverteerders trokken zich terug uit reclameblokken rond de voetbaltalkshow en er werd opgeroepen om Derksen van de buis te halen.
Maar iemand 'cancellen' blijkt lastiger gezegd dan gedaan. De loopbaan van bekende figuren wordt er niet zomaar door beŽindigd. Kevin Hart trok zich bijvoorbeeld terug als presentator van de Oscarceremonie, maar zijn films en comedyshows zijn nog altijd succesvol, terwijl de kritiek naar de achtergrond verdwenen is.

RuziŽn en overtuigen

Rowling lijkt zich intussen weinig van de beroering aan te trekken. Op Twitter is ze even actief als voor de rel. Of Derksen doorgaat met Veronica Inside is nog niet duidelijk. Zelf schreef hij maandag in De Telegraaf: "Ik heb geen idee of u mij ooit nog terugziet in Veronica Inside, maar een mooier afscheid dan de stekker eruit te trekken na een kijkcijferrecord van 1,7 miljoen bestaat niet."
Toch zal de uitkomst van een poging tot 'cancellen' voor de schrijvers van de oproep in Harper's Magazine weinig uitmaken. Het gaat hen om de insteek, de reden waarom mensen online om iemands hoofd roepen. "De manier waarop je slechte ideeŽn kunt bestrijden is door bloot te leggen, te debatteren en te overtuigen, niet door anderen te proberen het zwijgen op te leggen of mensen weg te wensen."
Peilingwijzer: VVD zakt iets terug na 'coronapiek', D66 en CDA winnen zetels terug
Wo. 8 juli 2020, 18:37


In de Peilingwijzer is er negen maanden voor de verkiezingen bovengemiddeld veel beweging. De VVD is met 38 tot 42 Kamerzetels nog altijd verreweg de grootste partij in de peilingen. Maar dat zijn wel 3 minder dan in mei, toen het vooral de partij van premier Rutte was die profiteerde van de waardering van de kiezer voor het kabinetsbeleid in de coronacrisis.
In de nieuwste Peilingwijzer, een gemiddelde van de peilingen van Ipsos, I&O Research en Kantar, zijn het twee andere regeringspartijen die winst boeken. Het CDA staat met 13 tot 17 zetels nog altijd op verlies ten opzichte van de laatste verkiezingen, maar scoort wel 2 zetels meer dan in mei. Hetzelfde geldt voor D66, dat 3 zetels terugwint en uitkomt op 11 tot 15 zetels.
De grootste oppositiepartij, de PVV, haalt eveneens 2 zetels terug en komt uit op 14 tot 18. De PvdA raakt er juist 2 kwijt, en komt op 11 tot 15. GroenLinks blijft ten opzichte van de Peilingwijzer van mei redelijk stabiel op 14 tot 16.

Lijsttrekkersverkiezingen

Volgens politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, lijken bij de winst van CDA en D66 de lijsttrekkersverkiezingen in beide partijen een rol te spelen. "Dat zorgt voor veel media-aandacht, waarvan de meeste positief is. De kandidaten krijgen de ruimte om in de media te vertellen waar zij voor staan en wat hun ideeŽn zijn. En dat op een moment, laat onderzoek van I&O Research zien, dat naast de inhoud leiderschap een belangrijker stemmotief is geworden."
CDA-leden hebben de keus uit drie kandidaten, terwijl bij D66 al vast lijkt te staan dat minister Kaag voor voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de nieuwe leider wordt. Volgens onderzoek van Ipsos en EenVandaag heeft Kaag een behoorlijke aantrekkingskracht op kiezers van andere partijen. "Dan gaat het met name om de meer progressieve kiezers", aldus Louwerse. "Je ziet bij Ipsos/Eenvandaag bijvoorbeeld ook dat D66 per saldo niet langer kiezers verliest aan GroenLinks, waar dat eerder nog wel het geval was."
De vierde regeringspartij ChristenUnie staat nog altijd op winst met 5 tot 7 zetels. Dat zijn er niet iets minder dan bij de SP, die onveranderd laag blijft op 8 tot 10 zetels.
Forum voor Democratie staat op 9 tot 13 zetels. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in de Peilingwijzer van ruim een jaar geleden, maar nog altijd een grote winst ten opzichte van de 2 Kamerzetels van dit moment.

Partij voor de Toekomst

50Plus houdt na het vertrek van Henk Krol nauwelijks nog zetels over op 0 tot 2. Krols nieuwe Partij voor de Toekomst krijgt op dit moment 0 tot 1 zetels in de Peilingwijzer.
De Partij voor de Dieren komt uit op 4 tot 6 zetels, terwijl de SGP 3 tot 5 scoort. Denk, net als 50Plus een partij die de afgelopen maanden veel conflicten kende, moet het doen met 0 tot 2.
Actiegroep maakt bij NPO bezwaar tegen racismedebat met Jort Kelder
Wo. 8 juli 2020, 18:24


Een groep activisten onder de naam Black Renaissance maakt in een open brief aan NPO-directeur Shula Rijxman bezwaar tegen een televisiedebat over racisme.
Zondag, op de themadag over racisme bij de NPO, leidt presentator Jort Kelder een debat over het onderwerp. Het gaat om een speciale aflevering van discussieprogramma De Stelling. Black Renaissance wil niet dat Kelder het debat over racisme leidt. De groep wijst op eerdere uitspraken van hem, waaruit zou blijken dat hij het onderwerp niet serieus neemt.
Het collectief stelt dat een expert op het gebied van racisme gevraagd had moeten worden. Ook vinden ze het onderwerp niet geschikt voor een debat.

'Racisme is geen stelling'

"Een debat is een discussievorm waarbij het de bedoeling is een stelling te verdedigen of juist te bestrijden. Wij vinden dat racisme geen stelling is om te verdedigen of te bestrijden", staat in de brief. Black Renaissance noemt racisme "een bloedserieuze zaak", die al eeuwen tot veel geweld tegen zwarte mensen leidt.
De NPO zegt aan de gekozen opzet vast te houden. "Kritiek op de keuze voor een presentator mag, maar Jort Kelder heeft tijdens eerdere edities van dit programma onmiskenbaar laten zien een kundig debatleider te zijn, waarbij ruimte is voor alle geluiden."
De actie wordt ondersteund door onder meer actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Op sociale media ontstond deze week al discussie over de keuze voor Kelder.
Nederlandse feestvierders veroorzaken overlast in Belgische Knokke
Wo. 8 juli 2020, 18:21


In de Belgische kustplaats Knokke is er al een aantal dagen overlast van voornamelijk Nederlandse jongeren. De politie heeft vannacht hulp moeten inroepen van omliggende politiekorpsen om de uitgaansbuurt van Knokke te ontruimen, melden Vlaamse media.
Feestvierders weigerden om te vertrekken toen cafťs al dicht waren. De politie is daarbij uitgescholden door de aanwezigen. Volgens een medewerkers van een restaurant ging het nog een stuk verder. "Ze sloegen de agenten en scholden hen uit. Ze zijn nog heel jong, amper 15, 16 jaar. Ik ben zelf nog maar 22, maar ik heb toch meer respect voor de politie", zegt restaurantmedewerker Sean Veillefon tegen de Vlaamse radiozender Radio 2. Op Facebook zijn beelden gedeeld van een plein in Knokke afgelopen nacht.
De politie heeft vijf mensen opgepakt. "Dat ging om mensen die als aanstichters werden gezien en de aanwezige groep bleven ophitsen", zegt korpschef Steve Desmet tegen de VRT. Volgens hem kan de overlast door de Nederlanders niet doorgaan. "We bekijken welke verdere maatregelen we kunnen nemen. Het kan niet de bedoeling zijn dat deze taferelen de hele zomer aanhouden", zegt hij.
Tegenover Het Nieuwsblad reageert Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke: "Het is altijd hetzelfde met Nederlanders. Als ze zich niet kunnen gedragen, moeten ze gewoon thuis in hun land blijven. Iedereen houdt zich hier min of meer correct aan de regels in de uitgaansbuurt, maar de Hollanders niet. Het is hier altijd zo geweest."
Niet alleen in Knokke is er overlast van feestvierende Nederlandse jongeren. In Albufeira in de Algarve hebben twintig jongeren een boete gekregen omdat ze op straat aan het drinken waren. Ook overtraden ze de coronaregels.
Deze week werden al cafťs gesloten in de Portugese badplaats omdat jongeren in grote groepen aan het feesten waren alsof er geen coronapandemie heerst. De militaire politie kwam eraan te pas om de orde te herstellen. De jongeren kregen het bevel zich te verspreiden.
De politie in Albufeira trad stevig op: