NOS - Nieuws
      
Overstromingen in heel ItaliŽ na dagenlange regenval
Wo. 13 november 2019, 00:43


ItaliŽ heeft in het hele land te kampen met grote wateroverlast, nadat het dagen achtereen hard heeft geregend. In VenetiŽ is het waterpeil gestegen tot bijna 1,30 meter. Als het vannacht vloed wordt zal dat naar verwachting nog hoger worden, gevreesd wordt dat het dan zal stijgen tot 1,70 meter. Ter vergelijking: bij de zwaarste overstroming die de stad ooit trof, in 1966, stond het water op 1,94 meter.
Cafť's en winkels staan blank en zelfs in de beroemdste attractie, de San Marco, staat een laag water. Er zijn speciaal verhoogde noodtrottoirs aangelegd, scholen blijven dicht. Veel hotels geven hun gasten laarzen mee om de dag door te komen. De burgemeester spreekt van een potentiŽle ramp en wil dat de noodtoestand wordt uitgeroepen.

Boten op de wal

In de noordoostelijke stad TriŽst aan de Adriatische Zee staat de hele binnenstad onder water en in de haven is het water zo hoog gestegen dat de boten op de wal worden gezet.
De zware regenval doet zich voor in het hele land, waardoor ook in het diepe zuiden het water in veel steden in de straten staat. In de toeristenstad Matera komt het water vanuit de heuvels naar beneden.
Ook het nog zuidelijker gelegen Taranto, de laatste dagen in het nieuws door de discussie over de toekomst van de grootste staalfabriek van Europa, heeft hoge nood, net als veel plaatsen in CalabriŽ, de 'voet' van de Italiaanse laars.
Hooggerechtshof VS beslist over toekomst van ruim 660.000 'Dreamers'
Di. 12 november 2019, 23:56


De zusjes Maricruz en Maribel Gonzalez leven in constante angst. Op jonge leeftijd namen hun ouders hen vanuit Mexico mee naar Amerika. Ze zijn ongedocumenteerd en dus illegaal. Toch kreeg de tweeling de kans om in Amerika te blijven wonen en studeren.
Maricruz en Maribel zijn 'Dreamers'. Dat is de bijnaam voor de grote groep jonge immigranten die als kind illegaal de VS zijn binnengekomen. De bijnaam is afgeleid van de Dream Act (staat voor Development, Relief, Eduction Act for Minors), een wet uit 2001 die 1,8 miljoen illegale kinderen een verblijfsvergunning zou opleveren.
Maar de Dream Act kwam niet van de grond. Als oplossing kregen 690.000 Dreamers onder president Obama een tijdelijke verblijfsvergunning waardoor ze konden studeren en werken. De huidige president Trump probeert al een tijd een einde te maken aan deze regeling.
Honderden mensen verzamelden zich dinsdagochtend op Capitol Hill in Washington D.C. Het Hooggerechtshof buigt zich nu over de toekomst van de Dreamers. De hoogste rechtsinstantie van het land overweegt de komende maanden of de regering van president Trump het programma kan terugdraaien. Als het Hooggerechtshof concludeert dat dat zo is, dan dreigt voor veel Dreamers uitzetting naar hun geboorteland.
Streng migratiebeleid
Het terugdraaien van het zogenoemde DACA-programma (Deferred Action For Childhood Arrivals) is door lagere rechters tegengehouden. Toch ziet Trump de regeling, die onderdeel is van zijn strenge anti-migratiebeleid, graag verdwijnen. Daardoor is de zaak nu bij het Hooggerechtshof beland.
Dat baart de zusjes Gonzalez zorgen. "Het geeft onze hele familie veel stress", zeggen ze. "We zijn bevoorrecht om hier te zijn, maar we weten niet hoe lang we nog kunnen blijven". Ze begonnen een inzamelingsactie om de reis van San Diego naar Washington te kunnen betalen. "We zijn hier om de Dreamers te steunen en we willen graag onze stem laten horen."
Veel Dreamers die spreken tijdens de betoging bij het Hooggerechtshof beginnen hun toespraak hetzelfde: "Ik ben ongedocumenteerd en bang". Enrique Vales Garcia (21) kan zich daarin vinden. Ook hij wordt persoonlijk getroffen door het besluit van Trump om de DACA-regeling te beŽindigen.
In gebrekkig Engels legt hij uit: "Mijn zus is de enige die de juiste papieren heeft, de rest van de familie niet". De grote groep mensen in bij het Hooggerechtshof maakt veel indruk op hem. Het is zijn eerste keer dat hij in de hoofdstad is en zelfs de eerste keer dat hij het land ziet buiten zijn thuisstaat California. "Ik wil laten zien dat ik hier ook voor vecht", zegt hij. "Ondanks de afstand, regen en kou wil ik mijn mede-Dreamers een hart onder de riem steken".
Ondanks de angst blijven Maribel en Maricruz positief. Ze juichen hard bij de speeches en houden hun spandoek stevig in de lucht. "We voelen ons gesterkt", zeggen ze met een lach op hun gezicht. "Dit is ons thuis".
Wel zullen ze geduld moeten hebben: de uitspraak van het Hooggerechtshof laat nog even op zich wachten. Een oordeel wordt halverwege 2020 verwacht. Voorlopig blijven de Dreamers nog dromen van een goede afloop.
Tesla bouwt eerste Europese 'gigafabriek' in Duitsland
Di. 12 november 2019, 23:15


Tesla gaat zijn eerste grote Europese fabriek in Duitsland vestigen. De 'gigafabriek' voor elektrische auto's en accu's komt te staan in de omgeving van Berlijn, kondigde Tesla-baas Elon Musk aan.
Daarmee vist Nederland definitief achter het net. Het Nederlandse kabinet beloofde zich in 2016 sterk te zullen maken voor de komst van de fabriek. In Tilburg heeft het bedrijf al een afbouwfabriek en servicewerkplaats.
Dat de keuze op Berlijn is gevallen is verrassend: de hoofdstad leek niet in beeld als locatie. De deelstaten Saarland en Nedersaksen waren wel in gesprek.

10.000 arbeidsplaatsen

Musk had de laatste tijd te kennen gegeven dat Duitsland een grote kans maakte op de grote fabriek. Er zouden 10.000 arbeidsplaatsen door worden gecreŽerd.
Tegenover persbureau DPA noemde minister-president van de deelstaat Brandenburg Woidke de komst van de fabriek "geweldig nieuws voor ons land". "Lange tijd hebben we een intensieve discussie gevoerd met goede argumenten. Ik ben blij dat Elon Musk onze locatie in Brandenburg heeft gekozen."
De eerste gigafabriek, zoals Tesla het zelf noemt, werd gebouwd in de woestijn in de Amerikaanse staat Nevada. Later volgden fabrieken in de staat New York en in China. De fabriek in Duitsland zal naar verwachting in 2021 in gebruik worden genomen.
Lichaam vermiste vrouw uit Leiden vermoedelijk gevonden
Di. 12 november 2019, 22:48


In het water van recreatiegebied Vlietland bij Leiden is een auto gevonden met daarin het lichaam van een vrouw. Het gaat vermoedelijk om een vrouw uit Leiden die sinds 27 oktober wordt vermist, meldt de politie.
Agenten zochten vandaag met een sonarboot en speurhonden naar haar. In het water langs de Vlietweg stuitten ze op haar auto. De politie onderzoekt nog of het lichaam in de auto inderdaad van de vermiste vrouw is en hoe ze om het leven is gekomen, schrijft Omroep West.
De 51-jarige Karin Heemskerk werd op 27 oktober voor het laatst gezien in haar woonplaats Leiden. De afgelopen weken zochten tientallen vrijwilligers naar haar in het gebied tussen Leiden, Voorschoten en Vlietland.
'Uitspraak over herten Oostvaardersplassen waarschuwing voor provincies'
Di. 12 november 2019, 22:22


"Hopelijk geeft dit wat veiligheid aan natuurgebieden in Nederland", zegt hoogleraar ecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Han Olff. Hij reageert op de uitspraak van de rechter dat er geen gezonde edelherten meer mogen worden afgeschoten in de Oostvaardersplassen om hun aantal sterk terug te brengen.
Vanmiddag oordeelde de rechtbank dat de provincie Flevoland niet goed heeft kunnen uitleggen waarom het nodig is om zoveel dieren af te schieten dat er uiteindelijk nog 490 overblijven. De provincie kwam op dit getal uit nadat ze onderzoek had laten doen door de commissie-Van Geel. Dat onderzoek is volgens de rechter echter geen "ecologische onderbouwing", maar een "beleidsmatig stuk".

Nieuwe politieke wind

De provincie besloot op aanraden van de commissie-Van Geel tot "actieve populatieregulatie" waarbij er nooit meer dan 1500 grote grazers in de Oostvaardersplassen mogen lopen. De gedachte hierachter was dat dit nodig is om flora en fauna te herstellen. Dat bleek dus niet goed onderbouwd, vindt de rechter. Tot nu toe schoot Staatsbosbeheer in opdracht van Flevoland 1745 edelherten af.
"Het is een soort juridische waarschuwing", vindt Olff. "Provincies kunnen niet ad-hoc ingrijpen als er plots een nieuwe politieke wind waait, tenzij ze kunnen aantonen dat een nieuw beheer echt goed is voor de ecologische toestand van een natuurgebied." Een provinciewoordvoerder laat weten dat Flevoland de uitspraak van de rechter respecteert en zich verder gaat beraden.
Harm Niesen van De Faunabescherming, een van de partijen die de provincie voor de rechter hadden gesleept, is "buitengewoon tevreden". "De rechter heeft ons in feite in alle opzichten gelijk gegeven. Het afschieten van die 1745 dieren was achteraf dus overbodig, en je kan dus zeggen onterecht. Dat is bijzonder kwalijk, maar wat kun je daar verder aan doen? Niets."

Lijden voorkomen

Een aantal herten mag nog wel worden afgeschoten, om lijden te voorkomen. Daarbij wordt gekeken naar hun conditie en gedrag, de verwachte weersomstandigheden en de beschikbaarheid van voedsel in het gebied. Ecologiehoogleraar Olff is voorstander van deze "natuurlijke populatieregulatie", waarbij dieren alleen worden afgeschoten als ze de winter niet dreigen te halen.
Commissievoorzitter Pieter van Geel kon niet inhoudelijk reageren.
Eerder zei hij dat de Oostvaardersplassen "geen dierentuin" mogen worden:
Excuses van Aboutaleb voor nabestaanden doodgeschoten HŁmeyra
Di. 12 november 2019, 22:08


Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van het Rotterdamse meisje HŁmeyra. Het 16-jarige meisje werd vorig jaar bij haar school doodgeschoten door haar stalker Bekir E.
De inspectie concludeerde vorige maand dat de politie, het Openbaar Ministerie, de reclassering en het meldpunt huiselijk geweld tekort zijn geschoten in de bescherming van HŁmeyra.
De Rotterdamse raad wilde van de burgemeester weten wie verantwoordelijk is en hoe de aanpak van stalking wordt verbeterd. Aboutaleb zei daarop dat hij zich "als burgervader" verantwoordelijk voelt, schrijft RTV Rijnmond.
"Elke keer als in Rotterdam op deze manier iemand om het leven komt, voel ik het tot in mijn tenen", zei Aboutaleb onder meer. "Ik zeg bij dezen sorry. Dat doe ik niet graag, maar ik doe het uit overtuiging. Omdat een mensenleven heen is gegaan dat misschien te redden was, als het systeem waar ik mij verantwoordelijk voor voel beter zou hebben gehandeld."

Maatregelen

Aboutaleb wil dat politie, justitie en de gemeente elk half jaar bij elkaar komen om te praten over het onderwerp stalking. "Niet over incidenten, maar stalking in zijn algemeenheid: hoe loopt dat eigenlijk, zien wij daar problemen ontstaan?"
Ook moet er iemand in de omgeving van degene die wordt gestalkt worden aangewezen, bijvoorbeeld een wijkagent. Die moet ervoor zorgen dat betrokken instanties goed overleggen, zegt Aboutaleb.
Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad wil de gedachtenis aan de vermoorde HŁmeyra en andere vrouwen die slachtoffer zijn van geweld levend houden. Dat kan bijvoorbeeld via een gedenkteken of het vernoemen van een straat.
WHO keurt voor het eerst ebola-vaccin goed
Di. 12 november 2019, 21:54


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag voor het eerst een ebola-vaccin goedgekeurd. De organisatie heeft bepaald dat het vaccin Ervebo voldoet aan de standaarden voor kwaliteit, veiligheid en werking.
Nu die belangrijke eerste horde is genomen, kunnen landen die het vaccin willen gebruiken vergunningen ervoor afgeven, waarna Ervebo kan worden verspreid. Dat zal vermoedelijk op zijn vroegst medio volgend jaar gebeuren.
Niet eerder verliep het proces van goedkeuring van een vaccin door de WHO zo snel. De procedure is versneld vanwege de dringende behoefte voor de volksgezondheid.

'Historische stap'

"Dit is een historische stap die de mensen die het het meest nodig hebben verzekert van dit levensreddende vaccin", zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Vijf jaar geleden hadden we geen vaccin en geen behandeling tegen ebola. Met de goedkeuring voor een vaccin en experimentele behandeling is ebola nu te voorkomen en behandelbaar."
Ervebo is een injecteerbaar vaccin dat geproduceerd wordt door het farmabedrijf MSD. Het beschermt mensen tegen het ebolavirus en wordt door de WHO aanbevolen als deel van een groter pakket aan behandelmethoden.
De Europese Commissie gaf MSD gisteren al goedkeuring voor het produceren van het vaccin, na een aanbeveling van het Europese Medicijn Agentschap (EMA). Het vaccin Ervebo is in ontwikkeling sinds de uitbraak van ebola in West-Afrika in 2014. Het wordt al gebruikt bij gezondheidswerkers en mensen die mogelijk geÔnfecteerd zijn.
Nabestaanden bloedbad Sandy Hook mogen wapenfabrikant voor de rechter slepen
Di. 12 november 2019, 21:48


Nabestaanden van de schietpartij in de Sandy Hook-basisschool mogen wapenfabrikant Remington Arms voor de rechter dagen. Dat heeft het Hooggerechtshof in de VS besloten.
De families van negen dodelijke slachtoffers en een overlevende van het bloedbad klagen de wapenfabrikant aan. Ze vinden Remington mede-aansprakelijk vanwege de reclamecampagnes voor het wapen dat de schutter gebruikte. In die campagnes werd de Bushmaster AR-15 aangeprezen als een aanvalswapen voor het voeren van oorlog en het doden van mensen.
De 20-jarige Adam Lanza drong in 2012 al schietend de basisschool in Newtown, Connecticut binnen en schoot met een Bushmaster twintig kinderen en zes personeelsleden dood. Daarna bracht hij zichzelf om het leven. Het wapen was van zijn moeder.

Reclame verboden

Remington Arms beriep zich op een wet die fabrikanten vrijstelt van aansprakelijkheid voor misdrijven die met hun wapens zijn begaan.
Volgens de nabestaanden heeft de fabrikant echter willens en wetens de wet overtreden met zijn marketingpraktijken. Behalve in reclames was het wapen te zien in gewelddadige videogames, gericht op jonge mannen.
Het vonnis kan grote gevolgen hebben. Wapenfabrikanten vrezen dat er een eind komt aan hun wettelijke bescherming en dat de zaak een precedent schept voor andere rechtszaken die worden aangespannen door slachtoffers van wapengeweld.
De Amerikaanse bond van wapenbezitters en belangenbehartiger van wapenfabrikanten NRA noemt het vonnis "dodelijk". De NRA vreest dat rechtszaken leiden tot faillissementen van wapenproducenten en tot het einde van het Amerikaanse recht op wapenbezit.
Drie jongens van 17 opgepakt voor gewelddadige beroving homo
Di. 12 november 2019, 21:27


Drie jongens van 17 jaar oud zijn aangehouden voor de gewelddadige beroving van een homoseksuele man in Bilthoven. Hij was gelokt met een nepdate.
De 47-jarige man uit Soest had via de homo-datingapp Grindr afgesproken met een jongen die zich 'Bashu' noemde. Na enige tijd kwamen vijf jongens die hem mishandelden en hem beroofden van zijn geld, telefoon en bankpas.
Vorige week deed de politie een oproep aan getuigen om zich te melden. Mede dankzij vijf binnengekomen tips zijn nu drie jongens uit Zeist en Bilthoven aangehouden, meldt RTV Utrecht.

Bende?

De politie sprak eerder van een mogelijke bende die het gemunt lijkt te hebben op homoseksuele slachtoffers. Reden was dat een getuige een dag voor de beroving van de man uit Soest, een jongen tegen het lijf liep met een vergelijkbaar verhaal.
Het slachtoffer van die eerdere beroving is nog altijd niet bekend. De politie vraagt de man om zich te melden. "Ben jij op 15 augustus slachtoffer geworden van een beroving in Bilthoven? Laat dan van je horen." De politie belooft "zorgvuldig en discreet" met het verhaal om te gaan.
Subsidie op pelletkachel en biomassaketel verdwijnt
Di. 12 november 2019, 21:22


Met ingang van 1 januari krijgen huishoudens en kleine bedrijven geen subsidie meer bij de aanschaf van een pelletkachel of een biomassaketel. Die apparaten stoten minder CO2 uit dan gasinstallaties, maar uit een evaluatie van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat dat niet opweegt tegen de negatieve effecten van de koolmonoxide, het fijnstof en de stikstof die ze ook uitstoten, schrijft minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) in een brief aan de Tweede Kamer.
Ook worden er vanaf 2020 geen subsidies meer gegeven voor installaties in nieuwbouwwoningen die niet op gas aangesloten zijn. Sinds juli 2018 hoeft een nieuwbouwhuis niet meer op gas aangesloten te worden. Daarom is het volgens SEO niet nodig om bij nieuwbouw duurzame alternatieven te stimuleren. Wiebes is het daarmee eens.

114 duizend apparaten

Pelletkachels zijn kachels die worden gestookt met houtkorrels, biomassaketels zijn cv-ketels die worden gestookt met hout. De subsidies erop zijn onderdeel van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), waar particulieren en kleine bedrijven gebruik van kunnen maken om van het aardgas af te stappen.
Tussen 2016 en 2018 zijn van deze 114.000 apparaten aangeschaft met subsidie. Daarvoor is zo'n 215 miljoen euro verstrekt. SEO stelt dat er geen harde conclusies getrokken kunnen worden over de effectiviteit van de regeling. Het staat namelijk niet vast of die 114.000 apparaten ook zouden zijn aangeschaft als er geen subsidie voor was gegeven.
De ISDE-regeling, waarmee bijvoorbeeld ook warmtepompen worden gesubsidieerd, wordt verlengd tot 2030.
100 in plaats van 130: meer woningbouw, maar niet dť oplossing
Di. 12 november 2019, 20:24


Wat betekent de verlaging van de maximumsnelheid van 120 of 130 naar 100 kilometer per uur concreet? Het is een belangrijke vraag die wordt gesteld, nu het kabinet volgens Haagse bronnen van plan is dat wapen te gebruiken om iets te doen aan de stikstofcrisis. Maar dť oplossing voor de lange termijn is dit nog niet. Negen vragen en antwoorden over deze maatregel.

Hoeveel stikstof zou deze maatregel moeten besparen?

Niet heel veel, maar genoeg om de woningbouw voorlopig te redden. Volgens 'stikstofhoogleraar' Jan Willem Erisman bespaart het verlagen van de maximumsnelheid naar 100 ongeveer 0,3 procent van de totale Nederlandse stikstofuitstoot.
"Het is een heel klein effect", zegt Erisman. "Het gaat alleen maar om het compenseren van de bouw, om de bouw weer vlot te trekken. Dit geeft net de ruimte die je nodig hebt om de bouw te compenseren."

Hoe werkt deze maatregel dan?

Voor elke vierkante kilometer in Nederland gaat waarschijnlijk berekend worden wat de snelheidsverlaging op de snelweg in de buurt aan stikstofruimte oplevert. Projecten dicht in de buurt van een snelweg zullen dus meer stikstofruimte hebben dan projecten verder weg. Van de ruimte die ontstaat gaat 30 procent naar de natuur en de overige 70 procent kan voor de woningbouw worden gebruikt.

Hoeveel huizen kunnen nu gebouwd worden?

Het kabinet heeft de ambitie dat er volgend jaar ongeveer 75.000 huizen gebouwd gaan worden, en hoogleraar Erisman denkt dat dat aantal gebouwd kan worden. Eerder zei het kabinet al te komen met een zogenoemde 'drempelwaarde' om bouwprojecten tot 200 woningen weer vlot te trekken.

Profiteren alle bouwprojecten hiervan?

Zeker niet. Voor veel grotere bouwprojecten is de verlaging van de maximumsnelheid niet genoeg. Pas in mei komt de speciale stikstofcommissie onder leiding van Johan Remkes met een rapport voor de aanpak van het stikprobleem voor de lange termijn. In het eerste rapport van de commissie, onder de noemer Niet alles kan, adviseerde de commissie al wel om de maximumsnelheid op rijks- en provinciale wegen te verlagen. Volgende maand komt er een plan om de neerslag van stikstof in de Natura 2000-gebieden op de lange termijn te verlagen.

Wanneer gaat het in?

Al heel snel. Het kabinet wil dat de verlaging van de maximumsnelheid aan het begin van het nieuwe jaar wordt ingevoerd. Een concrete datum is er nog niet. Wellicht wordt die morgen bekendgemaakt, als het kabinet het plan officieel presenteert.
Wat zijn de voor- en nadelen van 130 rijden op de snelweg? Nieuwsuur zocht het in september uit:

Mogen we straks nog ergens 130 rijden?

Ja, volgens de plannen wel. De maximumsnelheid wordt overdag, dus op de drukste momenten van de dag, 100 kilometer per uur. Van 19.00 uur tot 06.00 uur wordt de maximumsnelheid dan op de plekken waar het nu ook al mag 120 of 130. Dat is dus niet overal. In sommige delen van het land, bijvoorbeeld in stedelijk gebied, is de maximumsnelheid nu al 24 uur per dag 100 of lager.

Hoeveel langer ben je met 100 onderweg?

Als je naar de cijfers kijkt, ben je op diverse wegen langer onderweg. Op sommige plekken kan je best lang achtereen 130 rijden, bijvoorbeeld op de A7 van Sneek naar Groningen. Dat is een afstand van ongeveer 70 kilometer. Met 130 kilometer per uur doe je daar 32 minuten over. Als je 100 rijdt, duurt de rit tien minuten langer.
Maar deze cijfers zeggen niet zoveel. Eerder zei hoogleraar Dick de Waard (Rijksuniversiteit Groningen) al dat mensen de tijdwinst bij een hogere snelheid overschatten. In Nederland zijn de stukken waarop je continu 120 of 130 kunt rijden, beperkt. En door op- en afritten wordt het verkeer continu gestoord.

Komen er door een lagere maximumsnelheid niet meer files en ongevallen?

Als je puur objectief kijkt naar het verkeer, dan is dat niet de verwachting. "Je remweg is veel korter: als er iets gebeurt, dan sta je veel sneller stil", zegt verkeerspsycholoog Kirsten van Merwijk van XTNT. "Maar waar je zeker in een overgangsperiode mee te maken zal hebben, is dat mensen zich sneller zullen vervelen. Ze mochten eerst 130 op een bepaald stuk, en mogen dan nog maar 100. Dan kan het zijn dat ze toch even op hun telefoon kijken, omdat het langzamer gaat."
Voor de verkeersveiligheid lijkt verlaging echter, zeker op termijn, een goed idee. Hard nodig ook, want de laatste jaren is het onveiliger geworden op de snelwegen. "Als je de snelheidslimiet omlaag doet, dan leidt dat over het algemeen ook tot minder variatie in de snelheid", legt Marjan Hagenzieker uit. Zij is hoogleraar Verkeersveiligheid aan de TU Delft. "Bij 130 zijn er nog best veel automobilisten die 100 rijden. Als iedereen ongeveer dezelfde snelheid rijdt, is de spreiding kleiner."
Wat ook meespeelt is de enorme lappendeken aan maximumsnelheden in het land. "De limiet is op heel veel plekken variabel", zegt Hagenzieker. "Dat is verwarrend en leidt tot onrustig gedrag. Mensen twijfelen, kiezen de verkeerde snelheidslimiet. Ik kan me zo voorstellen dat een algemene lagere maximumsnelheid daarom ook goed is voor de doorstroming."

En de boete?

Wie zich niet kan inhouden en toch 130 blijft rijden waar je 100 mag, kan rekenen op een bekeuring van 234 euro. Het Openbaar Ministerie gaat op korte termijn bekijken welke mogelijkheden er zijn voor snelheidscontroles. Een woordvoerder benadrukt dat handhaving van de maximumsnelheid "altijd een belangrijk aandachtspunt" is.
Of iedereen zich in het begin ook echt aan de maximumsnelheid gaat houden, is volgens verkeerspsycholoog Van Merwijk maar de vraag. "De maatregel zal weerstand oproepen bij weggebruikers. Men wordt beperkt in de snelheid, en wil het liefst gewoon zo hard mogelijk. Een maatregel die in de overgangsfase nodig is, is in dit geval handhaving."
Door de maatregel moeten er snel nieuwe borden worden bijgemaakt:
Onrust in SGP: 'Dit is in ons 100-jarig bestaan nog nooit voorgekomen'
Di. 12 november 2019, 19:32


Het rommelt in de SGP. De staatkundig-gereformeerden zagen vandaag opnieuw twee bestuursleden vertrekken, nadat zaterdag partijvoorzitter Peter Zevenbergen al was opgestapt. Eerder dit jaar haalde de partij de media met een andere kwestie: een SGP-stichting die buitenlandreizen organiseert, zou kampen met "verbaal agressief en intimiderend gedrag van een deel van het bestuur van de stichting".
Beide zaken staan volgens het huidige SGP-bestuur volledig los van elkaar. Maar samen geven ze wel een onrustig beeld van de sfeer in de partij, die van oudsher juist te boek staat als beheerst. "Zoiets is in ons 100-jarige bestaan nog nooit voorgekomen", zegt interim-voorzitter Maarten van Leeuwen over de opgestapte bestuursleden. "Daar kun je niet zomaar aan voorbijgaan. De zaak krijgt veel aandacht."
De twee bestuursleden die vandaag hun vertrek bekendmaakten, Peter den Boef en Albert Vlietstra, deden dat uit onvrede over het opstappen van voorzitter Peter Zevenbergen, zeggen ze in een verklaring. Volgens hen heeft de SGP "last van een breder en dieper liggend moreel probleem", schrijft het Nederlands Dagblad. Ook vinden ze dat het partijbestuur onterecht de suggestie heeft gewekt dat Zevenbergen zaterdag uit eigen beweging opstapte.
"Deze kritiek heeft mij buitengewoon verbaasd", aldus interim-voorzitter Van Leeuwen. Volgens hem hebben Den Boef en Vlietstra "op geen enkele wijze ter sprake gebracht" dat ze vinden dat de SGP een moreel probleem heeft. "In een bestuur kan altijd sprake zijn van minderheidsstandpunten over dieperliggende kwesties, daar is niets mis mee. Maar ik betreur het dat zij daar deze suggestie aan verbinden."

Verklaringen

Afgelopen vrijdag kwam het partijbestuur bijeen om te praten over de toekomst van voorzitter Zevenbergen. Dat leidde zaterdag tot een verklaring op de website van de partij, waarin stond dat Zevenbergen "in overleg met het hoofdbestuur heeft besloten zijn functie als partijvoorzitter neer te leggen".
In een nieuwe verklaring, die vandaag op de SGP-site werd gepubliceerd naar aanleiding van het vertrek van Den Boef en Vlietstra, is daaraan toegevoegd dat het partijbestuur aan Zevenbergen heeft meegedeeld "dat hij het best de eer aan zichzelf zou kunnen houden" en dat het bestuur zich anders "genoodzaakt zou zien zijn voorzitterschap te beŽindigen". Zaterdag meldde Zevenbergen uiteindelijk dat hij zich zou terugtrekken als voorzitter.

Vernieuwing?

De 63-jarige Zevenbergen zat voordat hij vorig jaar voorzitter werd al zeventien jaar in het bestuur van de SGP. De vandaag opgestapte Den Boef zat daar al sinds 1997. Sommige SGP'ers zien hun vertrek als kans om bijvoorbeeld de bestuursstijl van de SGP te vernieuwen. De opgestapte bestuurders werden als hindernis daarvoor gezien.
Een deel van de achterban roept al langer om vernieuwing. Ook kan het vertrek van de bestuurders helpen om de problemen rond de in opspraak geraakte buitenlandcommissie van de SGP op te lossen, zegt een prominent partijlid tegen de NOS.
Interim-voorzitter Van Leeuwen ziet het aftreden van bestuursleden niet als een kans om de bestuursstijl te vernieuwen. Wel is een partijcommissie bezig met het vernieuwen van de procedure om nieuwe bestuursleden te benoemen, onder wie de voorzitter. "Maar dat is afgelopen zomer al in gang gezet", aldus Van Leeuwen.

Rust

Een crisis wil hij de ontstane situatie niet noemen. "Dit is geen bestuurscrisis, maar wel treurnis. We moeten nu een stukje rust terugbrengen in de partij."
Ook de SGP-jongeren, met 7300 leden naar eigen zeggen de grootste politieke jongerenorganisatie van Nederland, hoopt dat de rust en het vertrouwen in de partij wederkeren. "Wat je ziet, is dat het nieuws en het imago van de SGP elkaar nu doorkruisen", zegt voorzitter Arie Rijneveld. "We hebben eigenlijk een rustig imago."
Bouwers verlaten 'met gemengde gevoelens' het Catshuis
Di. 12 november 2019, 19:31


Vertegenwoordigers van de bouwsector hebben gemengde gevoelens na het gesprek met het kabinet op het Catshuis over de stikstof- en PFAS-problemen. "De ministers zijn wel doordrongen van de urgentie, maar het is een zeer complex probleem", zei directeur Van Breukelen van bouwbedrijf TBI.
De bouwers kregen van premier Rutte en de ministers Van Nieuwenhuizen en Van Veldhoven te horen dat er morgen een pakket maatregelen wordt gepresenteerd om de woningbouw en infrastructuurprojecten weer vlot te trekken. Maar de ministers vertelden niet wat die maatregelen precies zijn.
Bronnen bevestigen dat in ieder geval de maximumsnelheid overdag naar 100 kilometer per uur gaat. Ook komt er 250 miljoen euro voor natuurherstel. Daardoor ontstaat er stikstofruimte die gebruikt kan worden voor bouwprojecten.

Niet blij gemaakt

Door de stikstof en PFAS-normen liggen veel bouwprojecten stil en worden er geen nieuwe vergunningen afgegeven. Premier Rutte zei na afloop dat hij de bouwers niet blij heeft kunnen maken. "Dat was ook niet de bedoeling. We hebben uitgelegd wat we aan het doen zijn."
De bouwondernemers vonden het een goed gesprek, waarin ze nog een keer duidelijk hebben kunnen maken welke problemen er in de bedrijven leven. Op de vraag of ze er vertrouwen in hebben dat die problemen opgelost worden, konden ze geen antwoord geven. "Ik blijf een onzeker gevoel houden", zei een van hen.
Morgen, als het kabinet de stikstofmaatregelen heeft gepresenteerd, komen ook de boeren op uitnodiging van premier Rutte naar het Catshuis.
Defensie ging niet goed om met klacht over misstanden bij missie in Tsjaad
Di. 12 november 2019, 19:28


Het ministerie van Defensie heeft onvoldoende zorgvuldig gehandeld na een melding van een oud-defensiefotograaf over misstanden. Tot die conclusie komt een onderzoekscommissie. Staatssecretaris Visser neemt de aanbevelingen van de commissie over.
Het gaat over een melding van fotograaf Rinze Klein. Hij werkte bij Defensie tijdens een missie in Tsjaad, waaraan in 2008 en 2009 Nederlandse mariniers meededen. Naar eigen zeggen wilde de fotograaf misstanden melden en een video overdragen, maar is dat door tegenwerking niet doorgegaan. Op de video zou onder meer te zien zijn hoe een militair een granaat in zijn anus probeerde te drukken.

Afwachtende houding

Volgens de commissie zijn de procedures rond meldingen onduidelijk, heeft Defensie in deze concrete zaak een afwachtende houding aangenomen en heeft het ministerie zich "te weinig pro-actief" getoond.
Verder heeft het proces te lang geduurd, vindt de commissie. Defensie zou ook niet genoeg hebben gedaan om vertrouwelijkheid te waarborgen.

Ook kritiek op fotograaf

De commissie heeft ook kritiek op Klein en zijn raadsman. Volgens de onderzoekers is het proces gefrustreerd doordat de twee meermalen in de media verschenen zijn. De beschuldiging van Klein dat Defensie geen veilige werkomgeving voor hem heeft weten te creŽren, "hoe terecht dit verwijt wellicht is geweest, komt daarmee gekunsteld over", zegt de commissie.
Visser zal de melding van de vroegere Defensiemedewerker over mogelijke integriteitsschendingen nu zo spoedig mogelijk in behandeling nemen. Ze benadrukt dat Defensie in het algemeen al stappen heeft gezet om het proces van meldingen en klachten te vereenvoudigen.
Russische lhbt-activist Khattoev mag van de IND toch in Nederland blijven
Di. 12 november 2019, 19:20


De Russische lhbti-activist Kirill Khattoev hoeft Nederland niet te verlaten. Twee dagen voor de uitspraak over de zaak van de rechtbank in Groningen heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) besloten de uitzetting in te trekken: de Rus mag blijven.
"Fantastisch nieuws voor Kirill", zegt Sandro Kortekaas van de LGBT Asylum Support. "Maar jammer dat er nu geen rechterlijke uitspraak ligt. Wij willen duidelijkheid, want er zijn meer activisten".
De 38-jarige Khattoev vluchtte in 2017 vanuit Moskou naar Nederland nadat hij in het openbaar had gesproken over de lhbt-jeugd in Rusland. Ook werkte hij mee aan een film over homorechten waarvan de beelden in beslag zijn genomen en de filmmaker spoorloos is verdwenen. Khattoev heeft verklaard dat hij en zijn familie door de Russische veiligheidsdienst meerdere malen zijn bedreigd.

Precedentwerking

De IND betwijfelde of de activist gevaar liep en wilde dat hij Nederland verliet. De lhbt-activist stapte naar de rechter, die het besluit van de IND vernietigde. Volgens de rechter had de dienst onvoldoende aangetoond dat Khattoev in Rusland geen zou gevaar lopen. Donderdag 14 november zou de rechter opnieuw uitspraak doen, maar de IND komt nu terug van haar besluit.
Het LGBT Asylum Support vreest dat de IND de beschikking intrekt vanwege mogelijke precedentwerking. "Een uitspraak van de rechter zou voor andere lhbti-asielzoekers uit Rusland in soortgelijke gevallen gunstig kunnen uitvallen."

Homofobie

Kortekaas noemt het een "sluwe werkwijze" van de IND om zo aan een rechterlijke uitspraak te ontkomen. Hij zegt dat de homofobie enorm sterk is in Rusland en dat de Russische samenleving 'anders zijn' niet accepteert.
Khattoev is niet de enige lhbti-activist die de IND wilde uitzetten. Die dienst houdt om privacyredenen geen cijfers bij van het aantal asielzoekers dat op basis van seksuele geaardheid asiel aanvraagt.
COC Nederland deed vorig jaar onderzoek. Onderzoekers vonden 71 aanvragen van lhbti-asielzoekers uit landen waar homoseksualiteit strafbaar is, maar die toch werden afgewezen. In de meeste gevallen gebeurde dat omdat de IND niet geloofde dat de asielzoeker tot de lhbti-groep behoorde.
De IND kreeg veel kritiek en het kabinet paste de lhbti-asielprocedure aan. Het persoonlijke verhaal van de asielzoeker zou voortaan centraal komen te staan in de beoordeling, beloofde voormalige staatssecretaris Mark Harbers (Veiligheid en Justitie).
Afgelopen zomer liep Khattoev mee met de Pride Amsterdam. Hij hield een portret omhoog van de Russische lhbti-activist Yelena Grigorjeva. Haar lichaam werd in juli in St Petersburg gevonden. De vrouw was meerdere keren met een mes gestoken.
Zorgrobot houdt ouderen gezelschap: 'Ik vind d'r heel lief'
Di. 12 november 2019, 19:05


"Wat fijn om u vandaag te ontmoeten. Bent u in voor een leuke activiteit?" De 95-jarige Mien Meijers uit Kaatsheuvel knippert nauwelijks met haar ogen bij deze vraag, terwijl degene die hem stelt niet alledaags is. "Breien", antwoordt ze.
Maar dat kan zorgrobot SARA nog niet. Wel spelletjes en bewegingsoefeningen doen, een diashow tonen of een verhaal vertellen. Toch is mevrouw Meijers in haar nopjes met het gezelschap. "Ik ben blij dat ik nog zo oud heb mogen worden, dat deze voor mij wordt gemaakt. Ik vind d'r heel lief."
Bekijk hoe zorgrobot SARA bewegingsoefeningen doet met mevrouw Meijers:
Ook het personeel van het verzorgingshuis van mevrouw Meijers is positief over de nieuwe bewoner, die bij wijze van proef een jaar blijft. Verpleegkundige Annet van Buul: "Het is echt een hulpmiddel en we kijken wat we ermee kunnen doen. Kijken of SARA zorg kan wegnemen en ons kan ontlasten."
De robot kan dienen als afleiding, bijvoorbeeld op een groep dementerende bewoners. "Als de verzorgende even weg moet, kan SARA de groep bezighouden met een filmpje of door iets te vertellen, zodat de mensen rustig blijven."
De reacties van de bewoners zijn in elk geval positief, vertelt Van Buul. "Ouderen reageren er heel positief op, de interactie met de robot is heel goed. Hun leeftijd maakt daarin niet uit."
Belastingdienst Limburg blaast Sinterklaasfeest af om pietendiscussie
Di. 12 november 2019, 18:42


Een sinterklaasfeest bij de Belastingdienst in Heerlen en Maastricht gaat niet door vanwege de pietendiscussie. De ambtenaren zijn zo verdeeld dat de personeelsvereniging het aangekondigde feest heeft afgeblazen. Dat blijkt uit een interne mail die in handen is van de Limburgse regionale omroep.
"Er zijn zulke uitgesproken meningen en tegenstrijdige belangen dat wij het uiteindelijk niet goed kunnen doen", staat onder meer in de mail van de sinterklaasfeestcommissie. "Wij willen en kunnen geen statement kiezen in deze situatie. We zijn immers collega's onder elkaar die met elkaar door een deur moeten kunnen."
De feestcommissie schrijft het voor de kinderen te betreuren dat dit besluit nu is genomen. Het inschrijfgeld dat al betaald was, wordt teruggegeven.

'Niet van bovenaf opleggen'

De directie van de Belastingdienst betreurt dat het feest niet doorgaat, maar respecteert het besluit van de personeelsvereniging, schrijft 1Limburg. "Sinterklaas is een feest van de samenleving, de vorm kan niet van bovenaf worden opgelegd", laat een woordvoerder weten.
"We zijn ons ervan bewust dat tradities door de tijd heen altijd veranderen. Dat geldt ook voor het sinterklaasfeest. Die ontwikkeling zien we al een aantal jaren en de discussie daarover zal doorgaan. Een respectvolle discussie is ook goed en belangrijk. Daarbij is iedereen het over ťťn ding eens: we gunnen kinderen allemaal de magie van het sinterklaasfeest."
NPO vraagt minister Slob om 12,4 miljoen voor Eurovisiesongfestival
Di. 12 november 2019, 18:25


De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil dat minister Slob van Mediazaken 12,4 miljoen euro bijdraagt aan de uitzending van het Eurovisiesongfestival, volgend jaar vanuit Rotterdam. Dat blijkt uit de herziene begroting voor 2020, die de NPO naar het ministerie heeft gestuurd. Tot nu toe heeft het kabinet steeds geweigerd de portemonnee te trekken voor het festival.
Het uitzenden van het liedjesfestijn kost 26,5 miljoen euro. Ongeveer 9,6 miljoen daarvan wordt gedekt door bijdrages van de Europese omroeporganisatie EBU, sponsorgeld en ticketverkoop. De NPO zelf betaalt 2,5 miljoen euro en de AVROTROS 2 miljoen.
Uiteindelijk blijft er dan 12,4 miljoen euro over, en daarvoor kijkt de NPO naar minister Slob. Het bedrag komt boven op de ruim 817 miljoen euro die de omroep al nodig zegt te hebben voor de gewone programmering volgend jaar. Slob zei eerder nog dat de NPO eerst maar moet kijken wat er binnen die bestaande begroting mogelijk is.

Het oude liedje

Het bedrag dat de NPO vraagt, valt iets lager uit dan eerst werd gedacht. Toen Rotterdam als gaststad werd aangewezen, zei voorzitter Shula Rijxman van de NPO nog dat ze hoopte dat de politiek 15 tot 20 miljoen euro zou bijdragen.
Een woordvoerder van Slob zegt dat de minister naar de aanvraag kijkt. Regeringspartij VVD wil dat het kabinet de hand op de knip houdt. "De NPO valt meteen weer terug in het oude liedje: handje ophouden in Den Haag", zegt Kamerlid Zohair El Yassini. "Ik heb er alle vertrouwen in dat het organiseren van dit prachtige feest prima kan zonder hulp van de Rijksoverheid."
Kamerlid Joost Sneller van D66 vindt het moeilijk om op basis van deze begroting een goed oordeel te vellen. "Maar dit bedrag komt op mij - zeker gezien de overige noden en wensen van de NPO - over als een hoog bedrag."
Rechtbank verbiedt afschieten edelherten in Oostvaardersplassen
Di. 12 november 2019, 18:14


Staatsbosbeheer mag dit jaar geen edelherten meer afschieten in de Oostvaardersplassen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald.
Enkele stichtingen hadden bezwaar aangetekend tegen de opdracht en vergunning die de provincie Flevoland aan Staatsbosbeheer had gegeven om vůůr 1 januari edelherten af te schieten. Zij vinden dat de provincie zonder zwaarwegende reden ingrijpt in het beheer van een natuurgebied.
De rechtbank is het met de stichtingen eens. Volgens de rechters is onvoldoende aangetoond dat het afschieten nodig is voor het natuurbeheer. Ook is volgens de rechters niet goed gemotiveerd waarom het aantal edelherten zou moeten worden verlaagd tot 490, zoals de provincie wilde. Daarom vervalt de opdracht voor het afschieten per direct.

490 edelherten

In september 2018 gaf de provincie Flevoland Staatsbosbeheer al de opdracht en vergunning om het aantal edelherten in het natuurgebied terug te brengen naar 490.
Een onderzoekscommissie had vůůr september 2018 geadviseerd het aantal grote grazers te halveren naar 1100, omdat elke winter veel dieren bezwijken door voedseltekort.
Tussen 10 december 2018 en 1 april 2019 werden er 1745 edelherten afgeschoten. In het broedseizoen werd met het afschieten gestopt. Eind vorige maand bleek dat nog eens duizend edelherten moeten worden afgeschoten om het streefgetal van 490 te halen. De provincie gaf Staatsbosbeheer opdracht daarmee te beginnen.
Enkele natuurorganisaties stapten naar de rechter om dat te verhinderen. Nadat het afschieten aanvankelijk mocht doorgaan van de rechter, zijn ze nu toch in het gelijk gesteld.
AEX-index voor het eerst sinds 2001 boven de 600 punten, maar sluit toch iets lager
Di. 12 november 2019, 17:48


De AEX-index heeft voor het eerst in achttien jaar de grens van 600 punten doorbroken. Rond half 5 kwam de AEX op 600 punten, om er in de laatste minuten van de beursdag toch nog net onder te sluiten: 599,03 punten.
De laatste keer dat de belangrijkste Amsterdamse beursbarometer boven de 600 stond was in mei 2001.

Handelsoorlog bekoeld

De AEX bereikte in 2000 met 701,56 punten op de hoogste stand ooit. Daarna zakte de beurs in door de internetbubbel, de dotcomcrisis. Dit jaar is de AEX-index al zo'n 23 procent gestegen, ondanks grote zorgen over de brexit en de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.
Maar door de lage rente kiezen veel beleggers voor aandelen, wat de prijzen opdrijft. De laatste weken speelt ook mee dat het conflict tussen China en de VS iets lijkt te zijn bekoeld.
Pensioenfondsen hebben het afgelopen jaar dus flink wat rendement kunnen maken met hun belegging maar dat weegt nog niet op tegen de lage rente.

'Geen zekerheid'

Hoofdeconoom Marieke Blom zegt op NPO Radio 1 dat het doorbreken van de 600 punten-grens over het economische klimaat weinig zegt.
"Soms zijn de beurzen heel erg depressief, zoals afgelopen zomer. En nu zijn ze plots weer heel optimistisch. Alsof er nooit meer een recessie zal komen", legt Blom uit. Volgens haar zijn bij beide beurshumeuren kanttekeningen te plaatsen.
"Daarbij hangt er veel af van politieke beslissingen", zegt ze. "Er is daardoor geen zekerheid voor volgend jaar en die krijgen we ook niet."