Tweakers
      
Google lijkt Android 11 op 8 september te willen uitbrengen
Wo. 8 juli 2020, 21:18


Google lijkt de publieke versie van Android 11 op 8 september te willen uitbrengen. Die datum noemt het bedrijf in de Works with Hey Google Smart Home Summit, een video gericht aan ontwikkelaars die met Googles smarthomeproducten werken.
Apple voorziet onafhankelijke reparateurs in Benelux van iPhone-onderdelen
Wo. 8 juli 2020, 20:17


Onafhankelijke Belgische en Nederlandse iPhone-reparateurs kunnen vanaf vandaag deelnemen aan het Apple-programma voor onafhankelijke reparateurs. Bedrijven die worden goedgekeurd, kunnen via Apple iPhone-onderdelen aanschaffen om telefoons buiten de garantie te repareren.
Mozilla stopt tijdelijk met Firefox Send om malware-misbruik tegen te gaan
Wo. 8 juli 2020, 19:38


Mozilla heeft Firefox Send tijdelijk offline gehaald, zodat het bedrijf de dienst minder aantrekkelijk kan maken voor malware-misbruik. Gebruikers hoefden bijvoorbeeld geen account te hebben en konden ook geen melding doen van misbruik, waardoor Send veel door criminelen werd gebruikt.
Qualcomm Snapdragon 865 Plus krijgt tot tien procent snellere gpu- en cpu-cores
Wo. 8 juli 2020, 18:58


Qualcomm heeft de Snapdragon 865 Plus aangekondigd, een verbeterde variant van de Snapdragon 865. De nieuwe soc krijgt ondersteuning voor snellere wifi- en bluetooth-verbindingen en cpu- en gpu-cores die tot tien procent sneller zijn dan bij de 865-soc.
Postbox 7.0.22
Wo. 8 juli 2020, 18:26


Versie 7.0.22 van Postbox is uitgekomen. Postbox is een e-mailclient voor Windows en macOS, die zijn oorsprong heeft in Mozilla's Thunderbird. Het heeft uitgebreide mogelijkheden, zoals een gemeenschappelijke inbox voor verschillende e-mailaccounts, quick reply, signatures en het openen van mails in tabs. Daarnaast heeft het een uitgebreide contactmanager en veel zoekmogelijkheden. Vanaf versie 7.0 kan er naast de levenslange licentie ook een jaarlijks abonnement worden afgenomen. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht: Changes in Postbox 7.0.22:
OPNsense 20.1.8
Wo. 8 juli 2020, 18:22


Het pakket OPNsense is een firewall met uitgebreide mogelijkheden. Het is gebaseerd op het besturingssysteem FreeBSD en is oorspronkelijk een fork van m0n0wall en pfSense. Het pakket kan volledig via een webinterface worden ingesteld en heeft onder andere ondersteuning voor 2fa, openvpn, ipsec, carp en captive portal. Daarnaast kan het packetfiltering toepassen en beschikt het over een traffic shaper. De ontwikkelaars hebben eerder OPNsense 20.1.8 uitgebracht met de volgende aankondiging: OPNsense 20.1.8 released
Waterfox 2020.07
Wo. 8 juli 2020, 18:18


Versie 2020.07 van Waterfox is uitgekomen. Waterfox is een webbrowser gebaseerd op de broncode van Firefox. Het project is in 2011 gestart door de toentertijd 16-jarige Alex Kontos en was een van de eerste 64bit-browsers op de markt. Er zijn twee versies beschikbaar van de browser. Waterfox Classic is gebaseerd op de legacy code, heeft nog steeds ondersteuning voor npapi-plug-ins en krijgt nog alleen beveiligingsupdates en bugfixes. Waterfox Current is gebaseerd op de moderne broncode, heeft geen plug-in-whitelist en stuurt geen telemetrie naar Mozilla of Waterfox. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit:
KeePassXC 2.6.0
Wo. 8 juli 2020, 18:09


KeePass Password Safe is een bekende opensourcewachtwoordmanager die oorspronkelijk voor het Windows-platform werd ontwikkeld, maar later met behulp van Mono ook op andere platformen zijn werk kan doen. KeePassXC wordt ontwikkeld in C++ met Qt voor het grafische deel waarmee het op Linux, macOS en Windows een passend uiterlijk biedt. Hiermee kunnen accounts worden opgeslagen, inclusief de bijbehorende gegevens, zoals gebruikersnaam, wachtwoord en url. Alle gegevens worden veilig in een met aes, twofish of ChaCha20 versleutelde database opgeslagen. Verder kan het programma automatisch wachtwoorden genereren en lijsten im- en exporteren. Voor meer informatie verwijzen we jullie door naar deze pagina. De release notes voor versie 2.6.0 zien er als volgt uit: KeePassXC 2.6.0 released
Stemprogramma lijsttrekkersverkiezing CDA was geautomatiseerd te manipuleren
Wo. 8 juli 2020, 17:50


Het stemprogramma waarmee het CDA de nieuwe lijsttrekker wilde kiezen, gebruikte een willekeurige stemcode die te raden was. Daardoor was de verkiezing eenvoudig te manipuleren met een programma. Het CDA herstart de verkiezing en vraagt partijleden nu om hun postcode.
Syncthing 1.7.0
Wo. 8 juli 2020, 17:25


Versie 1.7.0 van Syncthing is uitgekomen. Syncthing is een opensourceprogramma waarmee bestanden tussen twee computers kunnen worden gesynchroniseerd. Dit gebeurt net als bij BitTorrent Sync zonder dat er een centrale server tussen zit, zoals dat wel het geval is bij opslagdiensten als bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive, OneDrive en iCloud. De software is onder meer beschikbaar voor Windows, Linux, macOS en Android. Ook zijn er packages voor Synology en Qnap. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht: Release version 1.7.0
Synology Router Management 1.2.4 build 8081
Wo. 8 juli 2020, 17:20


Synology heeft na lange tijd weer eens een nieuwe versie van Router Management uitgebracht. SRM is de firmware die op de routers van Synology draait en is in zekere zin vergelijkbaar met Disk Station Manager, de firmware voor de nas-apparaten van hetzelfde bedrijf. Deze apparaten weten uitstekende prestaties neer te zetten, hebben uitgebreide mogelijkheden en zijn via een overzichtelijke webinterface eenvoudig te bedienen. In versie 1.2.4 zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht: What's New
FileZilla 3.49.0 RC1
Wo. 8 juli 2020, 17:11


Er is een ontwikkelversie van de opensource-ftp-client FileZilla is verschenen. FileZilla is klein, simpel en toch compleet. Het programma is populair vanwege de geringe belasting van de systeembronnen. FileZilla is beschikbaar voor Windows, Linux en macOS. Sinds versie 3.26.0 worden wachtwoorden ook versleuteld en beveiligd op de computer opgeslagen. Tegenwoordig is er ook een Pro-versie, die tegen een kleine vergoeding ondersteuning biedt voor diverse online opslagdiensten. Wees voorzichtig met het 'aanbevolen' downloadbestand, want dat wordt gebundeld met software van derden. Op deze pagina zijn installatiebestanden te vinden die geen extra componenten bevatten. Een verkeerde installatie is overigens eenvoudig te herkennen aan het woord bundled in de bestandsnaam. In deze uitgave zijn de volgende verbeteringen aangebracht: Bugfixes and minor changes:
NASA: Starliner-missie mislukte door softwareproblemen en gebrek aan toezicht
Wo. 8 juli 2020, 16:52


De NASA heeft een grondig onderzoek naar de mislukte Starliner-missie van eind vorig jaar afgerond. De conclusie is dat softwarefouten en een gebrek aan voldoende toezicht hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld. De capsule slaagde er niet in om het ISS te bereiken.
Intel kondigt Thunderbolt 4 aan
Wo. 8 juli 2020, 15:00


Intel heeft Thunderbolt 4 aangekondigd, de netwerkstandaard die later dit jaar verschijnt bij de komst van de Tiger Lake-laptopprocessors en bij accessoires. Er komen onder andere docks met vier Thunderbolt 4-poorten.
Samsung kondigt high-end soundbars aan die samen kunnen werken met tv-speakers
Wo. 8 juli 2020, 14:58


Samsung heeft twee nieuwe soundbars aangekondigd: de HW-Q950T en de HW-Q900T, die alleen op het vlak van de achterkanalen verschillen. E-arc wordt ondersteund en de bars kunnen samenwerken met de speakers van een aangesloten 8k-Qled-televisie uit 2020.
Kingdoms of Amalur: Reckoning-remaster komt in september en uitbreiding in 2021
Wo. 8 juli 2020, 13:27


De remaster van het in 2012 uitgebrachte Kingdoms of Amalur: Reckoning komt beschikbaar op 8 september. Daarnaast heeft THQ Nordic bekendgemaakt dat ergens volgend jaar een nieuwe uitbreiding genaamd Fatesworn verschijnt.
LG kondigt platte GX-soundbar aan
Wo. 8 juli 2020, 12:54


LG kondigt de GX Soundbar aan. Het gaat om een nogal platte soundbar die in verticale richting aan de hoge kant is. De fabrikant presenteert het apparaat als een soundbar die goed past onder een GX-oled-tv van LG. Dit zijn dunne oled-tv's die aan de muur dienen te hangen.
Garmin voorziet meer van zijn smartwatches van transparant zonnepaneel
Wo. 8 juli 2020, 11:40


Garmin heeft nieuwe varianten van zijn Instinct-, fnix 6- en tactix Delta-horloges aangekondigd. Het gaat om Solar Editions die voorzien zijn van een transparant zonnepaneel om de accuduur te verlengen. Het goedkoopste model kost 400 euro.
Nintendo brengt Donkey Kong Country op 15 juli naar Switch Online
Wo. 8 juli 2020, 11:19


Nintendo heeft twee nieuwe SNES- en een nieuwe NES-game toegevoegd aan zijn Online-dienst voor de Nintendo Switch. Onder deze games valt onder andere de originele Donkey Kong Country. Ook Natsume Championship Wrestling en The Immortal worden toegevoegd.
Overheid brengt eerste testversie van corona-app CoronaMelder uit
Wo. 8 juli 2020, 11:19


De eerste versie van de Nederlandse corona-app is uitgebracht. De testversie van de contact-tracing-app is te gebruiken door een kleine groep inwoners van Twente. De app heet CoronaMelder.
Synaptics neemt draadloze iot-divisie van Broadcom over voor 250 miljoen dollar
Wo. 8 juli 2020, 11:04


Synaptics gaat de draadloze iot-divisie van Broadcom overnemen. Het gaat hierbij om de tak die wifi-, bluetooth- en gps-producten maakt voor iot-apparaten. Synaptics betaalt een bedrag van 250 miljoen dollar, dat het bedrijf 'in een all-cash-transactie zal betalen'.
Halo 3 komt op 14 juli uit voor pc
Wo. 8 juli 2020, 10:53


Halo 3, een onderdeel van de voor de pc bedoelde Halo: The Master Chief Collection, arriveert op 14 juli. De shooter uit 2007 komt dan beschikbaar op Steam, maar is ook aan te schaffen via de Microsoft Store. Daarmee wordt het spel voor het eerst speelbaar op de pc.
Lenovo presenteert draagbare 14"-usb-c-monitor met touchscreen
Wo. 8 juli 2020, 10:45


Lenovo brengt in september de ThinkVision M14t uit, een usb-c-monitor met touchscreen en ondersteuning voor een actieve stylus. De full-hd-monitor krijgt een adviesprijs van 449 dollar. Vorig jaar bracht Lenovo al de M14 uit zonder touchscreen, die kost zo'n 237 euro.
ACM: vrije modemkeuze treedt waarschijnlijk in 2021 in werking
Wo. 8 juli 2020, 10:30


Nederlandse internetgebruikers moeten hun eigen modem of router kunnen kiezen. De Autoriteit Consument en Markt schrijft in een nieuwe richtlijn dat telecomproviders tot aan het 'vaste netwerkaansluitpunt' eigenaar zijn van het netwerk. Daarna zijn dat de klanten zelf.
Intel stuurt Pentiums en Celerons van Gemini Lake-generatie met pensioen
Wo. 8 juli 2020, 10:26


Intel heeft de Gemini Lake-generatie van Atom-socs van de end-of-life-status voorzien. Het bedrijf kondigde de processors in 2017 aan en bracht deze uit als Celeron- en Pentium Silver-chips in de 4000- en 5000-series.
Hyundai is begonnen met levering eerste waterstoftrucks aan Zwitserland
Wo. 8 juli 2020, 10:16


De Zuid-Koreaanse fabrikant Hyundai is begonnen met de levering van de eerste 10 waterstoftrucks aan Zwitserland. Dat moeten er op termijn 1600 worden. Hyundai heeft ook Nederland in het vizier voor de inzet van deze vrachtwagens.
MSI-ceo Sheng-Chang Chiang is overleden op 56-jarige leeftijd
Wo. 8 juli 2020, 10:01


De ceo van MSI, Sheng-Chang Chiang, is overleden. Hij was sinds 2001 werkzaam bij MSI, waar hij begon als vice-president van de onderzoek- en ontwikkelingsdivisie. In januari 2019 werd hij ceo van het bedrijf. Sheng-Chang Chiang is 56 jaar oud geworden.
Nacon gaat met Microsoft-licentie Xbox-controllers maken
Wo. 8 juli 2020, 09:48


Het Franse Nacon heeft een licentieovereenkomst gesloten met Microsoft waarmee het officiŽle Xbox-accessoires kan uitbrengen. De fabrikant maakt al jaren PlayStation-controllers met een licentie van Sony.
AMD-ceo: Zen 3 ziet er goed uit in het lab en komt 'later dit jaar' uit
Wo. 8 juli 2020, 09:29


AMD gaat nog dit jaar zijn eerste processors op basis van de Zen 3-architectuur uitbrengen. Dat laat Lisa Su, de ceo van het bedrijf, weten in een video. Ook laat Su weten dat Zen 3 er 'goed uit ziet in het lab'.
BurnAware 13.5
Wo. 8 juli 2020, 09:14


Versie 13.5 van het cd-, dvd- en blu-ray-brandprogramma BurnAware is uitgekomen. Dit programma is beschikbaar in een Free-versie en in betaalde Premium- en Professional-edities, met prijzen van respectievelijk 20 en 40 dollar. Deze uitvoeringen hebben extra functionaliteit, zoals voor het kopiŽren van schijfjes en het rippen van audio-cd's. Op deze pagina worden de verschillende edities tegen elkaar afgezet. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen doorgevoerd: New Features
PowerToys 0.19.1
Wo. 8 juli 2020, 09:12


Microsoft heeft een nieuwe versie van PowerToys uitgebracht. De PowerToys zijn een verzameling kleine programma's voor powerusers. Er waren PowerToys voor Windows 95 en Windows XP en niet zo lang geleden is Microsoft ook begonnen met de ontwikkeling van een versie voor Windows 10. Op dit moment zijn er nog maar een beperkt aantal programma's in de verzameling, waaronder FancyZones, Windows key shortcut guide en PowerRename. Deze release voegt daar nog PowerToys Run en Keyboard manager aan toe. In deze uitgave zijn de volgende problemen verholpen: This release will fix the following issues:
MusicBee 3.3 update 6
Wo. 8 juli 2020, 09:07


Er is een update voor versie 3.3 van MusicBee uitgekomen. MusicBee is een uitgebreid en gratis programma voor het beheren en afspelen van muziek. In een overzichtelijke interface kunnen tags worden aangepast, cover art en songteksten worden gedownload, bestanden worden geconverteerd en audio-cd's geript, en kan met diverse mp3-spelers worden gesynchroniseerd. Verder is het uiterlijk aanpasbaar, kan de functionaliteit met bass-plug-ins worden uitgebreid en is het programma ook in het Nederlands te gebruiken. Changes in MusicBee version 3.3.7491 (update 6):
Samsung kondigt op 5 augustus waarschijnlijk Galaxy Note 20 Ultra aan
Wo. 8 juli 2020, 09:05


Samsung heeft bekendgemaakt dat het een Galaxy Unpacked-evenement houdt op 5 augustus. Het bedrijf geeft niet aan wat er precies zal worden gepresenteerd, maar vermoedelijk gaat het onder meer om de Galaxy Note 20 Ultra.
Nederlands kabinet past coronanoodwet aan en haalt corona-app eruit
Wo. 8 juli 2020, 08:31


Het Nederlandse kabinet gaat de eerder voorgestelde coronanoodwet aanzienlijk aanpassen. Dat gebeurt nadat er nogal wat kritiek kwam op de conceptwet, die onder meer werd geuit door de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens. De corona-app wordt uit de wet gehaald.
'Nederlandse overheid steekt 30 miljoen euro in plaatsing veel extra laadpalen'
Wo. 8 juli 2020, 07:51


De Nederlandse landelijke overheid trekt samen met de lokale regio's in totaal 30 miljoen euro uit om een landelijk laadnetwerk te verwezenlijken van uiteindelijk 1,7 miljoen oplaadpunten door het hele land.
Het hoe en waarom van Android zonder Google
Wo. 8 juli 2020, 06:00


Een Android-smartphone zonder Google. Het bestaat, maar waarom en hoe doen mensen dat?
Logitech brengt Mac-versie van MX Master 3 en MX Keys uit voor 109 euro per stuk
Di. 7 juli 2020, 21:20


Logitech brengt varianten van zijn MX Master 3-muis en MX Keys-toetsenbord uit die geoptimaliseerd zijn voor gebruik in combinatie met Macs en iPads. De randapparatuur heeft aangepaste functies en is verkrijgbaar in 'spacegrijs'.
Ontwikkelaar van GreedFall werkt aan actie-rpg Steelrising
Di. 7 juli 2020, 21:02


Spiders, de Franse ontwikkelaar achter GreedFall en The Technomancer, heeft een nieuwe game aangekondigd. Steelrising is een actie-rpg die zich afspeelt in een alternatieve geschiedenis, waarin robots rondwaren in het Parijs van de 18e eeuw.
Cyanide toont gameplay van Werewolf: The Apocalypse - Earthblood
Di. 7 juli 2020, 20:46


De Franse studio Cyanide toont de eerste gameplaybeelden van Werewolf: The Apocalypse - Earthblood. Spelers nemen de rol aan van Cahal, die kan veranderen in een weerwolf om vijanden te lijf te gaan. Het spel komt op 4 februari 2021 uit voor pc en consoles.
KT Racing werkt aan nieuwe Test Drive Unlimited-game
Di. 7 juli 2020, 20:33


Ontwikkelaar KT Racing werkt onder de hoede van uitgever Nacon aan Test Drive Unlimited Solar Crown. Het gaat om een nieuwe game in de Test Drive Unlimited-serie, waarvan de eerste twee delen in 2006 en 2010 verschenen.