Tweakers
      
Tweede Fortnite-seizoen start 20 februari en krijgt Unreal Engines Chaos Physics
Vr. 24 januari 2020, 20:57


Het tweede seizoen van het tweede hoofdstuk van Fortnite begint op 20 februari. Dat is twee weken later dan gepland. Als de game eenmaal uit is maakt die gebruik van het Chaos-systeem van de Unreal Engine. Veel details over het nieuwe seizoen zijn nog niet bekend.
Aantal Plague Inc.-spelers stijgt enorm door Chinese Corona-virusuitbraak
Vr. 24 januari 2020, 20:37


"Het is belangrijk te onthouden dat Plague Inc. een spelletje is, en geen wetenschappelijk model." Dat is de waarschuwing die Ndemic Creations uitdeelt. Het spel stijgt door de uitbraak van het Chinese Corona-virus sterk in populariteit.
Google verandert experiment met favicons in zoekresultaten na kritiek
Vr. 24 januari 2020, 20:18


Google komt deels terug van zijn beslissing om de zoekresultaten op de desktop een ander uiterlijk te geven. Het bedrijf wilde die meer laten lijken op de mobiele zoekresultaten door favicons te tonen, maar dat vervaagde het onderscheid tussen advertenties en zoekresultaten.
Politie koppelde in 2019 98 keer foto aan gezichtsherkenningsdatabase
Vr. 24 januari 2020, 19:03


De Nederlandse politie heeft vorig jaar 98 keer een match gevonden in het systeem voor gezichtsherkenning. Dat zijn 16 gevallen mťťr dan in het jaar ervoor. Hoe vaak zo'n match tot een vervolgonderzoek of veroordeling leidt is niet bekend.
Haven van Rotterdam begint proef met 'digitale brandweer'
Vr. 24 januari 2020, 18:43


De haven van Rotterdam is een proef begonnen met een 'digitale brandweer'. Dat is een speciaal korps van cyberexperts die de digitale veiligheid in de haven moeten bewaken. Op dit moment zijn 15 bedrijven daarbij aangesloten.
Experts: Citrix-kwetsbaarheid wordt actief misbruikt voor ransomware-infecties
Vr. 24 januari 2020, 17:56


Bedrijven die hun Citrix-software nog niet up-to-date hebben lopen het risico door ransomware te worden getroffen. Beveiligingsexperts waarschuwen dat dat in de praktijk al gebeurt. Ransomwareverspreiders proberen kwetsbare servers actief te infecteren.
Tinder krijgt alarmknop en fotoverificatie
Vr. 24 januari 2020, 17:21


Tinder krijgt meerdere functies die de persoonlijke veiligheid van gebruikers van de datingapp moeten waarborgen. Zo krijgt de app een alarmknop voor het waarschuwen van autoriteiten en doorsturen van locatiedata.
Londense politie gaat camera's met realtime gezichtsherkenning gebruiken
Vr. 24 januari 2020, 15:35


De Metropolitan Police van Londen gaat na een test van drie jaar een systeem voor live-gezichtsherkenning in de dagelijkse praktijk inzetten. De politie kan met het systeem waarschuwingen krijgen dat gezochte personen zich op de plek van de camera begeven.
LogViewPlus 2.4.18
Vr. 24 januari 2020, 15:20


LogViewPlus is een programma waarmee onder Windows logbestanden op een makkelijke en overzichtelijke manier kunnen worden geanalyseerd. Het kan meerdere logbestanden in een scherm weergeven, logbestanden direct op een server openen en ze in real-time weergeven (tail). Verder is er is syntax highlighting, kunnen er filters worden aangemaakt en zijn er uitgebreide zoekmogelijkheden. Een persoonlijke licentie kost 45 dollar per jaar, maar kan op meerdere machines worden gebruikt. Kort geleden is versie 2.4.18 uitgekomen en hier zijn de volgende veranderingen en verbeteringen in aangebracht: New Features
AMD dicht lekken in Radeon-drivers
Vr. 24 januari 2020, 14:49


AMD heeft in de vorm van Adrenalin 2020 Edition 20.1.1 nieuwe drivers uitgebracht waarmee het kwetsbaarheden in de Radeon-driverbestanden dicht. Via de kwetsbaarheden was het mogelijk om op afstand code uit te voeren, maar alleen binnen VMware.
Gerucht: Samsung werkt aan Quick Share voor delen tussen Galaxy-smartphones
Vr. 24 januari 2020, 14:43


Samsung lijkt te werken aan Quick Share-functionaliteit voor zijn Galaxy-smartphones, blijkt uit een apk met die naam. Met de functie kunnen Galaxy-gebruikers afbeeldingen, video en bestanden met anderen in de nabijheid delen.
Dishonored wordt uitgebracht als tabletop-rpg
Vr. 24 januari 2020, 14:07


Modiphius Entertainment werkt aan een papieren versie van Dishonored. De uitgever hoopt de tabletop-rpg deze zomer op de markt te brengen. De makers werkten samen met Harvey Smith, creative director van de oorspronkelijke games.
BleachBit 3.1 bŤta
Vr. 24 januari 2020, 13:09


BleachBit is een programma waarmee rommel op de computer kan worden opgeruimd. Het is daarmee vergelijkbaar met CCleaner van Piriform, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen. Ten eerste is BleachBit opensource en verder is er naast een Windows-uitvoering ook een versie voor Linux. Het programma kan worden gebruikt in meer dan zestig talen, waaronder het Nederlands. Door toevoeging van winapp2.ini, dat het overigens automatisch zelf ophaalt, kan het programma de sporen van ruim 1.700 programma's opruimen. Naast gewoon verwijderen is er ook de optie om de ruimte die de bestanden in gebruik namen diverse keren te overschrijven, zodat terughalen onmogelijk wordt. Andrew Ziem heeft versie 3.1 in ontwikkeling en wil graag dat gebruikers naar de volgende zaken willen kijken:
Citrix maakt beveiligingsupdates voor ADC en Gateway 12.1 en 13.0 beschikbaar
Vr. 24 januari 2020, 13:06


Citrix heeft zijn ADC- en Gateway-software bijgewerkt naar versies 12.1.55.18 en 13.0.47.24. Daarmee moeten ernstige beveiligingslekken in de software verholpen zijn. De updates verschijnen eerder dan aanvankelijk aangekondigd.
'Ransomware infecteerde ook backupserver van Universiteit Maastricht'
Vr. 24 januari 2020, 12:38


De Universiteit Maastricht heeft volgens de Volkskrant tussen 200.000 en 300.000 euro losgeld betaald om zijn systemen te ontgrendelen, mede omdat ook de backupservers van het bedrijf door ransomware gegijzeld waren.
Stardew Valley is 10 miljoen keer verkocht
Vr. 24 januari 2020, 12:38


De country-life-rpg heeft de mijlpaal van tien miljoen verkopen bereikt. Het spel verscheen in februari 2016 en is inmiddels op meerdere platformen verkrijgbaar. In augustus vorig jaar stond de teller op de site van het spel nog op zes miljoen verkopen.
Xen 4.12.2
Vr. 24 januari 2020, 12:17


Xen is een baremetal-hypervisor voor het x86- en ARMv7/v8-platform, en laat diverse besturingssystemen gelijktijdig op ťťn systeem draaien zonder de prestaties drastisch te beÔnvloeden. Voor meer informatie over Xen en de bijbehorende community verwijzen we naar deze en deze pagina. Op dit moment worden alleen Linux, NetBSD en FreeBSD als hostsystemen ondersteund, maar men is druk bezig om ook andere besturingssystemen volledig te ondersteunen. De ontwikkelaars hebben versie 4.12.2 uitgebracht, met de volgende aankondiging: XEN PROJECT 4.12.2 We are pleased to announce the release of Xen 4.12.2. This is available immediately from its git repository or from this download page. This release contains the following bug-fixes and improvements in the Xen Project hypervisor:
Mars-rover Curiosity functioneert weer na verlies van oriŽntatie door glitch
Vr. 24 januari 2020, 12:01


De Mars-rover Curiosity had enkele dagen geleden last van een glitch waardoor de robot niet in staat was zich te oriŽnteren en niet meer kon bewegen. Inmiddels is duidelijk geworden dat de rover weer is 'opgelapt' en klaar is om de geplande wetenschappelijke onderzoeken uit te voeren.
VN-medewerkers gebruiken sinds juni geen WhatsApp meer om beveiligingsrisico's
Vr. 24 januari 2020, 10:37


Functionarissen van de Verenigde Naties gebruiken sinds juni vorig jaar geen WhatsApp meer, omdat de organisatie twijfels heeft over de beveiliging. Donderdag bleek dat de VS een onderzoek wil naar de hack van de telefoon van Jeff Bezos, die via WhatsApp zou zijn gebeurd.
Intels omzet uit pc-chips stijgt met 2 procent door toename desktopleveringen
Vr. 24 januari 2020, 10:31


De kwartaalomzet van Intels Client Computing Group is met 2 procent gestegen door onder andere een toename van de desktopleveringen. Intel meldt verder dat begin 2022 de eerste op 7nm geproduceerde processors verschijnen.
VeraCrypt 1.24-Update4
Vr. 24 januari 2020, 10:30


Er is een nieuwe update voor versie 1.24 van VeraCrypt uitgekomen. VeraCrypt, een fork van TrueCrypt, is een opensource-encryptieprogramma waarmee complete harde schijven of partities en virtuele volumes kunnen worden versleuteld. VeraCrypt gebruikt de originele broncode van TrueCrypt, maar bevat diverse verbeteringen met betrekking tot de beveiliging. Volumes die met TrueCrypt zijn aangemaakt kunnen gewoon geopend en geconverteerd worden. De changelog voor deze uitgave kan hieronder worden gevonden. Windows:
Sonos-topman biedt excuses aan en belooft langdurig fixes te blijven leveren
Vr. 24 januari 2020, 09:24


Sonos-ceo Patrick Spence biedt zijn excuses aan voor de manier waarop het bedrijf het einde van ondersteuning voor oude Sonos-producten heeft gecommuniceerd. De topman belooft dat het bedrijf lange tijd bugfixes en beveiligingsupdates blijft leveren.
jAlbum 19.3
Vr. 24 januari 2020, 08:59


Versie 19.3 van jAlbum is uitgekomen. Met dit programma kunnen op eenvoudige wijze professioneel uitziende html-fotoalbums worden gegenereerd en bewerkt. In een overzichtelijke interface kunnen foto's eenvoudig worden aangepast, kan de volgorde worden gewijzigd en kan het uiterlijk van de webpagina worden bepaald. Als alles naar wens is, kan het resultaat via de ingebouwde ftp-client op een webpagina worden geplaatst. Omdat de software in java wordt ontwikkeld, is jAlbum voor een groot aantal besturingssystemen verkrijgbaar. De Windows-versie heeft problemen met sommige versies van java en daarom wordt de download met java gebundeld, wat een grotere download tot gevolg heeft. Een standaardlicentie voor versie 19 kost momenteel 49 euro. Andere licenties, voor commercieel gebruik of in combinatie met cloudopslag, zijn ook beschikbaar. Sinds versie 19.0 zijn verder nog de volgende veranderingen en verbeteringen doorgevoerd:
XnConvert 1.83
Vr. 24 januari 2020, 08:49


Versie 1.83 van XnConvert is verschenen. XnConvert is een programma waarmee afbeeldingen kunnen worden bewerkt. Zo kan het onder meer verkleinen en uitsnijden, kunnen kleuren en contrast worden aangepast en kan een watermerk worden toegevoegd. Het programma is ontwikkeld door Pierre-Emmanuel Gougelet, die we ook kennen van XnView en XnView MP. Versies zijn beschikbaar voor Windows, Linux en macOS, met aparte downloads voor 32- en 64bit-omgevingen. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit: New:
XnView MP 0.95.0
Vr. 24 januari 2020, 08:34


Versie 0.95 van XnViewMP is uitgekomen. Met dit gratis programma kunnen afbeeldingen worden bekeken en bewerkt. MP staat voor Multi Platform, wat betekent dat er versies zijn voor Windows, Linux en macOS, met elk aparte downloads voor 32bit- en 64bit-omgevingen. XnViewMP gebruikt dezelfde broncode voor Windows, Linux en macOS; functionaliteit en uiterlijk van de afzonderlijke versies zijn dan ook nagenoeg gelijk. Zo is er onder andere ondersteuning voor unicode, afbeeldingen met full bit depth, een eenvoudigere manier voor vertalingen en een betere database. Sinds versie 0.94.1 zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht: Changelog 0.95:
OfficiŽle renders tonen Galaxy S20 Ultra 5G met omvangrijke cameramodule
Vr. 24 januari 2020, 08:18


Er zijn afbeeldingen van de Galaxy S20-serie online gekomen waarbij het zou gaan om renders van Samsung zelf. De renders tonen onder andere de Galaxy S20 Ultra 5G met, wat Samsung noemt, een 'Space Zoom 100x'-camera.
Go 1.13.6 / 1.12.15
Vr. 24 januari 2020, 07:46


Go, ook aangeduid als golang, is een programmeertaal die sinds 2007 wordt ontwikkeld door Google en de opensourcegemeenschap. De taal wordt onder andere door CloudFlare, Google, Netflix en Uber gebruikt. Go-code kan worden gecompileerd voor Android, Linux, macOS, FreeBSD en Windows, op i386-, amd64- en ARM-processorarchitecturen. De syntax van Go is vergelijkbaar met die van C en soortgelijke programmeertalen, hoewel er ook enkele opvallende verschillen zijn. Ook biedt Go de mogelijkheid voor gedistribueerd programmeren, waarbij verschillende processen tegelijk worden uitgevoerd. Het team heeft Go versies 1.13.6 en 1.12.15 vrijgegeven met de volgende aanpassingen: go1.13.4 includes fixes to the net/http and syscall packages. It also fixes an issue on macOS 10.15 Catalina where the non-notarized installer and binaries were being rejected by Gatekeeper. go1.13.5 includes fixes to the go command, the runtime, the linker, and the net/http package. go1.13.6 includes fixes to the runtime and the net/http package. go1.12.13 fixes an issue on macOS 10.15 Catalina where the non-notarized installer and binaries were being rejected by Gatekeeper. Only macOS users who hit this issue need to update. go1.12.14 includes a fix to the runtime. go1.12.15 includes fixes to the runtime and the net/http package.
FreshTomato 2020.1
Vr. 24 januari 2020, 07:46


FreshTomato is van Tomato afgeleide firmware voor verschillende op ARM of MIPS gebaseerde routers van Asus, D-Link, Huawei, Linksys, Netgear, Tenda en Xiaomi. Het kan gezien worden als de voortzetting van 'Tomato by Shibby' sinds deze ontwikkelaar, Micha Rupental, zijn tijd aan andere projecten wil besteden. De FreshTomato-firmware voegt ten opzichte van de originele firmware van de fabrikant diverse extra opties toe, zoals een realtime-bandbreedtemonitor en uitgebreide instelmogelijkheden. De ontwikkelaars kille72 en pedro hebben FreshTomato 2020.1 stilletjes uitgebracht met de volgende aanpassingen: FreshTomato-MIPS 2020.1
Google start 12 mei zijn I/O-conferentie met vermoedelijk Pixel 4a-aankondiging
Vr. 24 januari 2020, 07:44


Google houdt zijn I/O 2020-ontwikkelaarsconferentie van 12 tot en met 14 mei in zijn thuisbasis in Mountain View, CaliforniŽ. Verwacht wordt dat het bedrijf onder andere de Pixel 4a-smartphones gaat aankondigen tijdens het evenement.
Rocket League staakt ondersteuning Linux en macOS
Do. 23 januari 2020, 21:18


Psyonix stopt de ondersteuning van Rocket League op Linux annex SteamOS en macOS. Daarmee krijgen die versies vanaf maart geen nieuwe functionaliteit meer en ook verdwijnt de online functionaliteit van het spel.
MSI: niet alle Radeon RX 5600 XT-kaarten kunnen 14Gbit/s-geheugensnelheid aan
Do. 23 januari 2020, 20:50


Volgens MSI is een hogere geheugensnelheid geen onderdeel van AMD's bios-update voor de Radeon RX 5600 XT en kunnen niet alle kaarten de snelheid van 14Gbit/s stabiel draaien. Veel kaarten krijgen wel de hogere geheugensnelheid, maar bij MSI en Asus alleen de duurdere.
Mp3tag 3.00
Do. 23 januari 2020, 19:14


Florian Heidenreich heeft versie 3.00 van Mp3tag uitgebracht, een mooi rond nummer, maar niet meer dan de opvolger van 2.99. Met dit programma kunnen de metatags van de meest gangbare muziekformaten worden aangepast. Ondersteuning is aanwezig voor ID3v1, ID3v2.3, ID3v2.4, mp4, wma, Vorbis-comments en Ape-tags. Verder kunnen de bestandsnamen aan de hand van die tags worden aangepast en kunnen playlists worden gegenereerd. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht: NEW:
Apple spreekt zich uit tegen Europees voorstel voor universele oplaadstandaard
Do. 23 januari 2020, 18:16


Apple is tegen het voorstel van het Europees Parlement om een universele oplaadstandaard verplicht te stellen. Volgens de fabrikant kunnen dergelijke regels de vooruitgang belemmeren en leidt het stoppen met Lightning juist tot meer afval.
Foto's tonen AMD Wraith Prism-koeler met zes in plaats van vier heatpipes
Do. 23 januari 2020, 17:35


Op internet zijn foto's verschenen van een Wraith Prism-cpu-koeler van AMD die niet over vier heatpipes beschikt, zoals het huidige model, maar over zes heatpipes. Het ontwerp van de koeler is verder nagenoeg identiek.
Webwinkel Neckermann.com is failliet
Do. 23 januari 2020, 16:54


De Nederlandse Belastingdienst heeft het faillissement van de webwinkel Neckermann.com aangevraagd. Klanten konden al maanden geen bestellingen meer plaatsen op de site van de winkel.
NS en providers claimen beter bereik op Utrecht Centraal - update
Do. 23 januari 2020, 15:40


De NS en de Nederlandse providers met een eigen netwerk claimen dat het bereik en capaciteit van de mobiele netwerken op het Centraal Station van Utrecht flink is verbeterd. Technische details van de upgrade zijn vooralsnog onbekend.
Premier Rutte: algoritmes moeten transparant zijn over redenen voor keuzes
Do. 23 januari 2020, 15:28


Bij algoritmes moet het transparant zijn hoe ze tot bepaalde keuzes komen en daar moeten wereldwijde standaarden voor komen. Dat zei de Nederlandse premier Mark Rutte tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.
Lenovo brengt Motorola razr binnen paar maanden naar Nederland
Do. 23 januari 2020, 15:26


Lenovo brengt de vouwbare smartphone Motorola razr binnen een paar maanden uit in Nederland. Details zijn nog niet bekend. De smartphone komt over twee weken uit in onder meer de Verenigde Staten en Zweden.
Fujifilm geeft X-T200-systeemcamera een volledig draai- en kantelbare lcd
Do. 23 januari 2020, 15:25


Fujifilm komt met de opvolger van de X-T100. De X-T200 heeft wederom een 24,2-megapixelsensor en beschikt nu over een volledig draai- en kantelbare lcd. De systeemcamera heeft wederom geen X-Trans-sensor, maar een cmos met een regulier Bayer-ontwerp.
Huawei stelt ontwikkelaarsconferentie uit vanwege coronavirus
Do. 23 januari 2020, 15:08


De Chinese fabrikant Huawei heeft een ontwikkelaarsconferentie uitgesteld vanwege de recente uitbraak van een coronavirus in de Chinese stad Wuhan. De conferentie had over minder dan drie weken moeten plaatsvinden in Shenzhen.