NOS - Politiek
      
Kuzu (Denk) komt terug van zijn besluit om Tweede Kamer te verlaten
Wo. 30 september 2020, 20:48


Voormalig leider van Denk Tunahan Kuzu wil toch op de kandidatenlijst komen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. In maart kondigde hij zijn vertrek aan uit de Haagse politiek. Het werk legde een groot beslag op zijn privťleven en hij wilde een andere weg inslaan.
Kuzu heeft nu besloten door te gaan, zo maakte hij vandaag via een persbericht en een livesessie op zijn Facebookpagina bekend. "Ik ben nog niet klaar", aldus het Kamerlid van de driemansfractie. Hij zegt de afgelopen tijd duizenden e-mails, berichten en brieven te hebben gekregen van mensen die willen dat hij blijft. "Deze oproepen hebben mij enorm aangegrepen."

Machtsstrijd

Zaterdag kozen de leden van Denk Farid Azarkan tot de nieuwe lijsttrekker van de Tweede Kamerverkiezingen. Azarkan had in maart het fractievoorzitterschap al overgenomen van Kuzu. Even later brak een openlijke machtsstrijd binnen Denk uit, waarbij Kuzu wegens een buitenechtelijke relatie door Kamerlid en partijvoorzitter SelÁuk ÷ztŁrk uit de partij werd gezet.
Kuzu herinnert in zijn persbericht aan deze periode: "Het is geen geheim dat ik een moeilijke periode heb doorgemaakt." Maar hij heeft zijn plezier in de politiek teruggevonden, zegt hij. "Door de vele oproepen uit het land ben ik toch de conclusie gekomen dat ik nog niet ben uitgestreden." De ruzie binnen de partij is inmiddels ook bijgelegd.
Het is nog niet zeker of Kuzu ook daadwerkelijk weer in de Tweede Kamer komt. Het is afhankelijk op welke plaats de kandidatencommissie hem zet en het aantal gehaalde zetels. In de laatste Peilingwijzer staat Denk tussen de 1 en 2 zetels.
Boete voor werkgevers met steun die ontslagen werknemers niet helpen
Wo. 30 september 2020, 19:26


Werkgevers die na 1 oktober een beroep doen op loonkostensubsidie (NOW), kunnen een korting van 5 procent over het ontvangen subsidiebedrag krijgen als zij ontslagen werknemers niet helpen bij het vinden van ander werk. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.
Bedrijven die om bedrijfseconomische redenen bij het UWV ontslag aanvragen voor werknemers, maar het UWV niet vragen hen te begeleiden bij het zoeken naar nieuw werk, krijgen deze boete. Koolmees spreekt van een inspanningsverplichting, zoals die vorige week is beloofd aan de Kamer.
De boete is tot stand gekomen na onderhandelingen met de oppositie over het derde steunpakket. PvdA-leider Asscher wilde een 'werkgarantie' voor werknemers die vanwege de corona-crisis worden ontslagen. Het kabinet vindt dit een te zware last voor het bedrijfsleven, omdat werkgevers dan niet toekomen aan het "herstructureren" of reorganiseren van hun bedrijf om faillissement te voorkomen.
Het kabinet heeft toegezegd erop toe te zien dat het personeel van bedrijven die steun ontvangen, niet zomaar op straat kunnen worden gezet.
Ook kabinet: dringend advies om mondkapje te dragen in binnenruimtes
Wo. 30 september 2020, 17:01


Het kabinet komt voor heel Nederland met het advies om in winkels en andere voor het publiek toegankelijke binnenruimten vanaf nu een mondkapje te dragen. Premier Rutte zei in een coronadebat in de Tweede Kamer dat op die manier zoveel mogelijk ťťn lijn wordt getrokken.
Het advies geldt per direct, zei Rutte:
Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de wens van een ruime Kamermeerderheid. Bijna alle sprekers zeiden dat er nu te veel verwarring en onduidelijkheid is en dat er te veel verschillen zijn tussen regio's.
Gisteren pleitten regeringspartij D66 en een aantal oppositiepartijen al voor meer eenduidigheid en in het Kamerdebat van vandaag sloten de regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie en anderen zich daarbij aan.

Komende dagen uitwerken

Rutte zei dat op dit punt "een stap moet worden gezet", hoewel ook hij niet verwacht dat dit dť maatregel is om het aantal besmettingen weer omlaag te brengen. "Maar het kan bijdragen", zei hij verder. De premier voegde eraan toe dat de maatregel de komende dagen moet worden uitgewerkt, omdat er ook meteen weer nieuwe vragen door ontstaan. Hij vindt bijvoorbeeld dat het advies niet zou moeten gelden voor middelbare scholen.
De premier wil het voorlopig laten bij een dringend advies; vooralsnog gaat een verplichting hem te ver.
Op straat in Den Haag lopen de reacties op het advies uiteen:
Het kabinet vroeg het Outbreak Management Team eerder om een nader advies over de voors en tegens van mondkapjes en sinds gisteren geldt voor een aantal regio's al het dringende advies om in bijvoorbeeld winkels en de horeca zo'n kapje te dragen. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zei dat het OMT vooral over de 'hoe-vraag' moet adviseren, maar dat het kabinet er vandaag al voor moet kiezen dat ze worden gedragen.
In het Kamerdebat toonden alle sprekers tot nu toe zich zeer bezorgd over de ontwikkeling van het virus. In grote lijnen is steun voor de maandag aangescherpte maatregelen, maar een aantal fracties vindt de maatregelen niet ingrijpend genoeg of te laat genomen. Ook drongen veel fracties aan op het gebruik van mondkapjes in alle verpleeghuizen.
Rutte erkende dat de vůůr maandag genomen maatregelen voor bepaalde regio's waarschijnlijk niet stevig genoeg waren. Hij wil lessen trekken en zei dat er mogelijk eerder had moeten worden 'opgeschaald'.

Coronamoeheid

In het debat zei de premier verder dat niemand weet wanneer er een eind kan komen aan deze heftige periode. Hij erkende dat de 'coronamoeheid' toeslaat en dat steeds meer van de mentale weerbaarheid van mensen wordt gevraagd: "Deze situatie grijpt diep in en laat weinigen onberoerd. Wij mensen zijn ten diepte sociale wezens, terwijl de bestrijding van het virus schreeuwt om minder sociale contacten. Dat schuurt." Hij riep nog eens iedereen op zich aan de regels te houden en benadrukte dat het niet zozeer om de maatregelen zelf als wel om het gedrag van mensen gaat.
Het kabinet evalueert de komende tijd welke maatregelen op het niveau van regio's kunnen worden genomen en welke landelijk. Als het huidige pakket niet blijkt te werken., noemde hij als mogelijkheden het helemaal sluiten van de horeca en van de cultuur- en sportsector.
RedTeam: met deze maatregelen redden we het niet, snel landelijk ingrijpen
Wo. 30 september 2020, 12:55


Met de maatregelen die het kabinet maandag heeft bekendgemaakt lukt het niet om het aantal besmettingen binnen drie weken terug te brengen, vindt het zogenoemde RedTeam. Wat hen betreft moet er een verdere aanscherping komen.
Het RedTeam, een team van twaalf kritische experts dat naast het Outbreak Management Team meedenkt over de aanpak van het coronavirus, vindt dat er eigenlijk een heel pakket met maatregelen moet komen. Dat moet voor korte tijd in heel Nederland gaan gelden, vinden ze.
"Hoe strenger je bent, hoe korter het duurt en hoe behapbaarder het wordt voor de burger", zei Bert Slagter van het RedTeam vanmorgen in een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer. Volgens Slagter, die het RedTeam oprichtte en in korte tijd uitgroeide tot een veelgevraagde talkshowgast, is het belangrijk om iedereen mee te krijgen en dat lukt volgens hem niet als je alleen regionale maatregelen neemt. Dan heeft de rest van het land geen gevoel van urgentie meer.
Hij vindt dat er gezocht moet worden naar een pakket aan "slimme maatregelen, die veel potentieel hebben, relatief weinig kosten en vrijwel zeker weinig nadelen hebben. Hij noemt bijvoorbeeld het dragen van een mond- en neuskapje, goed ventileren en het gebruik van een corona-app. "Je zou een bundel van allemaal dat soort maatregelen moeten maken en dat dan onwijs goed communiceren. Dat is echt de basis van het bestrijden van de uitbraak: communicatie en gedrag."
Begin juli, na de eerste golf, stonden we er heel goed voor, stelt RedTeam-lid en oud-hoofdinspecteur IGZ Wim Schellekens. Mensen hadden zich goed aan de intelligente lockdown gehouden en dat gaf resultaat. Maar in de maanden daarna is het "ontspoord".
"Het pakket aan maatregelen dat nog gold, was niet helder. Het kabinet ging met vakantie, de Nederlander ging op vakantie. En jongeren waren het na drie maanden echt zat. Men dacht: het is voorbij, we hebben het gehad."
Volgens hem is duidelijk dat er behoefte is aan "een helder pakket met maatregelen, met een helder perspectief". Dan zijn Nederlanders volgens hem heel welwillend om mee te werken. En je hoeft geen leger of politie in te zetten om te handhaven, want het is niet nodig dat 100 procent van de mensen zich 100 procent aan de maatregelen houdt.
Als de meeste mensen - al is het 60 procent - dat maar doen, dan kun je het zogenoemde r-getal al onder 1 krijgen, zoals het doel is. Als het pakket er niet komt vreest Schellekens dat we met Kerst nog aan het schipperen zijn.
Kamer: landelijke richtlijnen voor mondkapjes
Wo. 30 september 2020, 12:40


Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er voor heel Nederland een richtlijn moet komen om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes waar de coronaregels niet kunnen worden gewaarborgd. Volgens een ruime meerderheid is er nu te veel verwarring.
Gisteren pleitten regeringspartij D66 en een aantal oppositiepartijen al voor meer eenduidigheid en in het Kamerdebat van vandaag sloten de regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie en anderen zich daarbij aan, waarmee er een ruime meerderheid is. Er is nog wel discussie over de vorm, maar dat er meer duidelijkheid en uniformiteit moet komen, daar zijn de meeste partijen het wel over eens.
Het kabinet heeft het Outbreak Management Team om een nader advies gevraagd over de voors en tegens van mondkapjes en intussen geldt in een aantal regio's al het dringende advies om in bijvoorbeeld winkels en de horeca zo'n kapje te dragen. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zei dat het OMT vooral over de 'hoe-vraag' moet adviseren, maar dat het kabinet er vandaag al voor moet kiezen dat ze worden gedragen.

Later een verplichting

Ook anderen pleitten voor helderheid over de mondkapjes. PvdA-leider Asscher sprak van een dringend advies vanaf vandaag, maar met de aankondiging van een verplichting op termijn. De nieuwe coronawet zou dan de juridische basis moeten worden voor zo'n plicht.
GroenLinks-voorman Klaver zei dat hij wil oppassen met verplichtingen. Hij ziet meer in een heldere richtlijn, met misschien een verplichting als stok achter de deur. Een groot deel van de oppositie wil verder dat in alle verpleeghuizen mondkapjes worden gedragen.
In het Kamerdebat toonden alle sprekers tot nu toe zich zeer bezorgd over de ontwikkeling van het virus. In gote lijnen is steun voor de maandag aangescherpte maatregelen, maar een aantal fracties vindt de maatregelen niet ingrijpend genoeg of te laat genomen. PVV-voorman Wilders sprak van een complete chaos.
De uitzending van 30 september: Toch een landelijk mondkapjesadvies / Trump vs. Biden, het eerste debat / Verdroging van Nederland
Wo. 30 september 2020, 12:27


Coronadebat: toch een landelijk mondkapjesadvies

De Tweede Kamer debatteerde vandaag met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge over het coronavirus en de maatregelen. Premier Rutte omarmde vanmiddag de wens van de Tweede Kamer voor een dringend advies om overal een mondmasker te dragen in de publieke binnenruimte. Dat is per direct ingegaan. Het kabinet gaat werken aan de specifieke invulling van de richtlijn.
Politiek verslaggever Arjan Noorlander praat ons bij over de maatregel en het debat. Ook spreken we met oud-RIVM-directeur Roel Coutinho, over het mondkapjesadvies en de rol van het Outbreak Management Team (OMT). Hoe vrij kunnen de OMT-leden nog adviseren?

Verdroging van Nederland

Het droogste voorjaar ooit en twee uitzonderlijk droge zomers (2018 en 2019) hebben een proces verergerd dat al langer gaande is: de verdroging van Nederland. Maar wetenschappers waarschuwen al zeker dertig jaar voor de ernstige gevolgen die een dalende grondwaterstand heeft voor de natuur.
Nieuwsuur reconstrueert vanavond waarom er lang niets gebeurde. En kijkt naar Noord-Brabant waar waterschappen en de provincie aan een nieuw plan werken dat meer water moet vasthouden. Het bestuur staat nu al voor lastige keuzes die elders in het land nog gemaakt moeten worden.

Trump vs. Biden, het eerste debat

Een "shitshow" en een "kroeggevecht" noemden Amerikaanse nieuwszenders en journalisten het debat tussen president Donald Trump en uitdager Joe Biden. De verwijten vlogen over en weer. Biden werd uitgemaakt voor socialist, Trump werd een clown genoemd. En toen was het debat nog maar vijf minuten bezig.
Het een harde verkiezingsstrijd noemen is een understatement. Kiezers betwijfelen ondertussen of ze nog in eerlijke verkiezingen kunnen geloven. Correspondent Marieke de Vries geeft de laatste stand van zaken.
Steeds meer stemmen in Tweede Kamer voor mondkapjesplicht
Di. 29 september 2020, 18:21


In de Tweede Kamer gaan steeds meer stemmen op om mondkapjes op grotere schaal te verplichten. Veel partijen vinden de regels nu onduidelijk. In het openbaar vervoer moeten reizigers al sinds 1 juni een mondkapje dragen. Gisteren maakte het kabinet bekend dat vanaf vandaag klanten van winkels in de regio's Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond het advies krijgen er ook een te gebruiken.
En die regio's en Brabant-Zuidoost gaan zelf nog een stapje verder: zij adviseren een mondkapje voor alle publieke binnenruimtes, dus bijvoorbeeld ook voor de horeca. Een groot aantal winkels heeft inmiddels gezegd het aan klanten over te laten hoe ze met de mondkapjes omgaan.

Winkeliers geen politieagent

Veel partijen in de Kamer pleiten voor een landelijke verplichting. Fractievoorzitter Jetten van regeringspartij D66 begrijpt dat winkeliers niet voor "politieagent willen spelen", maar hij wil ook een nieuwe lockdown voorkomen. "Daarom moet het kabinet mondkapjes binnen op drukke plekken serieus overwegen". En zo'n maatregel zou dan in heel Nederland moeten gelden. Volgens Jetten is een van de oorzaken van de onduidelijkheid dat er nu veel verschillen tussen regio's zijn.
Oppositiepartijen laten soortgelijke geluiden horen. SP-leider Marijnissen zegt dat "niemand meer snapt" wat nu precies de maatregelen zijn. Ze vindt dat het kabinet de verantwoordelijkheid te veel afschuift en dat er verplichtingen moeten komen, met eventueel kleine uitzonderingen voor regio's waar het echt niet nodig is.

Geen middel onbenut

GroenLinks-voorman Klaver vindt het kabinet veel te onduidelijk en de maatregelen te vrijblijvend: "Je moet overal dezelfde regels hanteren: in openbare ruimten waar je niet genoeg afstand kunt nemen, draag je een mondkapje. Dat moet je gewoon doen." Klaver zegt dat je in deze crisis geen enkel middel onbenut moet laten.
Zijn PvdA-collega Asscher vindt de manier waarop het kabinet met de mondkapjes omgaat zwak., "Ze hebben maanden gezegd dat het niet werkt, terwijl het wel verplicht is in het openbaar vervoer en nu krijg je als tussenvorm dat het aan winkeliers wordt gevraagd." Ook hij wil een verplichting op alle plekken in Nederland waar de anderhalve meter niet in acht kan worden genomen.

Verpleeghuizen

PVV-leider Wilders ziet weinig in een mondkapjesplicht in de hele publieke ruimte. "Buiten het openbaar vervoer moeten mensen het zelf weten of ze er een willen dragen." Volgens hem heeft het kabinet de zaken niet op orde en is het grootste probleem dat de zorg voor mensen met andere ziekten dan corona weer in gevaar dreigt te komen.
SP, GroenLinks, PvdA en PVV vinden verder dat in alle verpleeghuizen in Nederland mondkapjes moeten worden gebruikt. Een lid van het Outbreak Management Team zei vanochtend dat hij een plicht alleen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam, zoals het kabinet wil, niet ver genoeg vindt gaan.
Morgen debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet.
'250 gedupeerde ouders voor eind van het jaar geholpen'
Di. 29 september 2020, 17:18


Een groep van 250 ouders met grote financiŽle problemen door de affaire rond de kinderopvangtoeslag, moet voor het einde van dit jaar geholpen zijn. Staatssecretaris Van Huffelen schrijft aan de Tweede Kamer dat het gaat om mensen die acute problemen hebben of in een zeer schrijnende situatie zitten door het optreden van de Belastingdienst.
In de eerste categorie zitten mensen die bijvoorbeeld uit hun huis dreigen te worden gezet of de boodschappen niet meer kunnen betalen. De tweede categorie heeft weliswaar geen acuut probleem, maar zit wel al jaren in de misŤre.
In een debat in augustus zei Van Huffelen dat er 70 ouders in beeld waren, die in ernstige financiŽle problemen waren gekomen nadat zij ten onrechte als fraudeur waren aangemerkt. Zij erkende toen al dat er ook schattingen waren die veel hoger uitkwamen. Nu is zij dus op 250 uitgekomen.

Dure decembermaand

Die groep wordt met voorrang geholpen, al kan Van Huffelen niet zeggen dat dat ook betekent dat ze voor het eind van het jaar allemaal geld hebben gekregen of dat hun herstel is 'afgerond'. In ieder geval zullen medewerkers van de Uitvoeringsinstantie Herstel Toeslagen (UHT) ervoor zorgen dat geen van deze ouders in de dure decembermaand acute financiŽle problemen heeft.
In totaal hebben inmiddels 8300 ouders bij het ministerie van FinanciŽn gemeld dat zij gedupeerd zijn door de affaire. Zo'n 1300 van hen hebben inmiddels een zaakbehandelaar. Volgens de planning worden zij begin volgend jaar geholpen. De overige ouders krijgen in het voorjaar te horen wanneer zij aan de beurt zijn. De ambitie is dat alle gedupeerden aan het einde van 2021 geholpen zijn.

Computersystemen nog niet op orde

Van Huffelen erkent dat het allemaal langer duurt dan zij zou willen. Ze wijst erop dat het moeilijk is om voldoende medewerkers te werven voor de UHT en dat de computersystemen ook nog niet op orde zijn. Een einddatum voor de hersteloperatie wil ze niet geven, ook omdat gedupeerden zich nog tot 2023 kunnen melden.
Om te voorkomen dat ouders in de tussentijd alsnog in acute financiŽle problemen komen, wordt er een noodvoorziening in het leven geroepen: ouders die hun boodschappen of de huur niet kunnen betalen door een stapeling aan schulden kunnen eenmalig 500 euro krijgen. Als ze zich daarvoor melden, worden ze binnen 24 uur geholpen.
Van Huffelen wil de ouders zo snel mogelijk helpen, maar ook zorgvuldig zijn:
Tweede Kamer stemt in met derde steunpakket corona
Di. 29 september 2020, 15:59


De Tweede Kamer stemt in met het derde steunpakket voor bedrijven en werknemers. Kern van dat pakket is dat de meeste regelingen uit de eerste twee steunpakketten blijven bestaan, maar in een versoberde vorm. Ze gelden nu tot 1 juli volgend jaar.
De PvdA had graag gezien, dat er een werkgarantie komt voor mensen van wie de baan op de tocht staat. Werkgevers van bedrijven die steun krijgen, zouden daarvoor verantwoordelijk moeten worden. Zo ver wil het kabinet niet gaan, maar werkgevers worden wel verplicht om mee te werken aan begeleiding naar nieuw werk.
Het kabinet trekt ook extra geld uit om werkzoekenden te ondersteunen en begeleiden via 'regionale begeleidingsteams'. Onder druk van de oppositie komt er ook meer aandacht voor de zwakke positie van jongeren op de arbeidsmarkt.

Breed draagvlak

Over de voorwaarden voor het pakket overlegde het kabinet vorige week met PvdA en GroenLinks om zoveel mogelijk steun voor de maatregelen te krijgen. Het kabinet vindt breed draagvlak belangrijk en heeft bovendien geen meerderheid in de Eerste Kamer.
Bij de stemming bleek uiteindelijk dat het overgrote deel van de Tweede Kamer instemt met het derde pakket. De Partij voor de Dieren stemde tegen. De partij staat wel achter een deel van de maatregelen, maar protesteert ertegen dat er geen eisen op het gebied van duurzaamheid worden gesteld aan bedrijven die in aanmerking willen komen voor de NOW-regeling (tegemoetkoming in de loonkosten).
Ook de Eerste Kamer moet nog met de maatregelen akkoord gaan.
Lid OMT: mondkapjesplicht in verpleeghuizen in drie regio's onvoldoende
Di. 29 september 2020, 08:42


Een mondkapjesplicht in verpleeghuizen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam gaat niet ver genoeg. Dat zei hoogleraar Ouderengeneeskunde Cees Hertogh in het NOS Radio 1 Journaal. Hertogh is lid van het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de aanpak van corona. Volgens hem heeft dat OMT twee weken geleden al gezegd dat de regels in verpleeghuizen in het hele land verscherpt moeten worden.
"We kijken enorm naar de IC's", zei Hertogh. Maar hij benadrukt dat er nog een sector is waar intensieve zorg wordt gegeven "en dat zijn de verpleeghuizen. Daar heeft het virus enorm huisgehouden."
Hij benadrukt dat er binnen het OMT geen discussie over was dat er alles aan moet worden gedaan om te voorkomen dat die verpleeghuizen opnieuw moeten worden gesloten voor bezoek. "Dat betekent dat we nu een tandje moeten bijzetten en dat je iets scherper moet zijn met je maatregelen."

Landelijke richtlijn

Minister De Jonge schreef vannacht in een brief aan de Tweede Kamer dat personeel en bezoekers in de drie veiligheidsregio's "waar de besmettingssituatie nu 'ernstig' is" een chirurgisch mondmasker gaan dragen binnen anderhalve meter van de bewoner. "Ik ga ervan uit dat dit advies wordt gevolgd", schrijft de minister van Volksgezondheid. Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Amsterdam-Amstelland nemen hierover contact op met de verpleeghuizen in deze veiligheidsregio's.
Hertogh constateerde op de radio dat er "een discrepantie" is tussen het advies van het OMT van twee weken geleden en de brief van De Jonge. Volgens hem is de situatie in sommige regio's buiten Rottendam, Den Haag en Amsterdam "al voorbij zorgelijk" en moet er voorzorgshalve een landelijke richtlijn voor verpleeghuizen komen.
Hij vindt het bovendien een slechte zaak dat er in de persconferentie van gisteravond over de nieuwe coronamaatregelen niets over de verpleeghuiszorg is gezegd. "Het klopt dat de veiligheidsregio's daarover gaan, maar ik denk dat het goed is als we een landelijk kader krijgen."
Kabinet ziet kaart van Nederland steeds roder worden en haalt teugels aan
Ma. 28 september 2020, 20:31


Het kabinet ziet zich genoodzaakt strengere maatregelen voor heel Nederland te nemen om het coronavirus te bestrijden.
"We zagen dat de ernstige situatie in de grote steden voor het hele land gingen gelden", zei premier Rutte op de persconferentie. "De landkaart kleurt steeds roder."
Het kabinet dacht vrijdag nog dat maatregelen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag nog voldoende waren, maar de situatie bleek ernstiger. Tijdens het weekend raakte het kabinet ervan overtuigd dat iets doen in de drie grote steden niet genoeg zou zijn. "Dat is een kwestie van voortschrijdend inzicht geweest", zei Rutte.
Minister De Jonge vulde hem aan. "Op de weg wordt het drukker, in de treinen wordt het voller en het thuiswerken schiet er soms bij in. Mensen met klachten blijven niet altijd thuis. Mensen die besmet zijn blijken vaak nog met veel anderen contact te hebben gehad. Dat is helaas geen uitzondering."
Rutte en De Jonge wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Rutte: "Als je een winkel of cafť hebt of als je ergens klant bent of gast, dan heb je de verantwoordelijkheid de regels na te leven." Hij hoopt dat ingrijpen zo min mogelijk nodig is, "maar burgemeesters, politie en boa's zijn gemotiveerd om de naleving te controleren."
Het kabinet hoopt dat iedereen begrijpt waarom de extra maatregelen nodig zijn. "We vinden dat meer dan ooit belangrijk", zei Rutte.
De Jonge: "Van elke 170 mensen die je nu tegenkomt is er ťťn die je aan kan steken. Binnen een maand kan de zorg overbelast zijn, en een overbelaste zorg raakt ons allemaal."
Het effect van de maatregelen van vandaag zien we pas over een tot twee weken terug. Daarvoor kan het aantal besmette mensen eerst nog gaan stijgen. De Jonge zei te verwachten dat er halverwege oktober meer dan 400 coronapatiŽnten op de IC liggen, ondanks de maatregelen die nu worden genomen. Hij vergeleek het virus met een moeilijk bij te sturen mammoettanker.

Mondkapjes

Het advies om in winkels mondkapjes te dragen wordt als 'extraatje' in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ingevoerd, zei Rutte. Na de persconferentie zei burgemeester Halsema van Amsterdam dat het advies een mondkapje te gaan dragen zal gelden voor de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost (omgeving Eindhoven, Helmond).
Volgens Rutte hebben mondkapjes wel enig effect, daarom zijn ze ook in het openbaar vervoer verplicht. "But it won't do the big trick, het is niet de grote truc die alles oplost." Hij denkt er zelf wel een te gaan dragen.
Winkeliers mogen mensen zonder mondkapje weigeren:
Het kabinet verwacht dat deze nieuwe maatregelen zeker economische gevolgen gaan hebben. Daarom gaat het kabinet overleggen met bedrijven en vakbonden. Het derde steunpakket, waar de Tweede Kamer morgen over stemt, wordt niet op voorhand al uitgebreid.
De Jonge: "Ons gedrag, dat is wat het verschil gaat maken." Naar verwachting is over twee weken een nieuwe persconferentie. Helpen de maatregelen niet, dan is een echte lockdown niet uitgesloten, melden ingewijden.
In drie weken moet het aantal besmettingen wel echt gaan dalen, anders volgen er nog strengere maatregelen:
Bekijk hier de corona-persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge terug
Ma. 28 september 2020, 17:48


Vanavond gaven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie over nieuwe coronamaatregelen.
Bekijk de hele persconferentie hieronder terug:
Lijst met maatregelen: geen publiek bij sportwedstrijden, horeca om 22.00 uur dicht
Ma. 28 september 2020, 14:32


Er wordt nog overlegd, maar een deel van de maatregelen die het kabinet vanavond gaat bekendmaken lijkt al uitgelekt te zijn. Er circuleert een lijst, waarvan nog niet helemaal zeker is dat alles precies zo doorgaat, maar bronnen zeggen dat het hier in grote lijnen op neer zal komen.
Ingewijden weten te vertellen dat er "ingrijpende maatregelen" tegen de corona-uitbraak genomen worden die voor drie weken gelden.
Twee maatregelen zouden al besloten zijn. Horeca in het hele land moet om 22.00 uur de deuren sluiten, en mag het laatste uur niemand meer binnenlaten. En bij sportevenementen is geen publiek meer welkom, niet bij profwedstrijden en niet bij amateurwedstrijden.
Hieronder andere belangrijke punten van de lijst:
Thuiswerken wordt strikter gehandhaafd. Werkgevers gaan aangesproken worden op overtredingen en tijdelijke sluiting van een bedrijf behoort tot de mogelijkheden Alleen nog noodzakelijke reizen van en naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, hierop zijn wel uitzonderingen Voor contactberoepen wordt een registratieplicht ingevoerd (dus je gegevens opgeven als je naar de kapper gaat) om het bron- en contactonderzoek van de GGD makkelijker te maken In de supermarkt mag je alleen nog naar binnen met een winkelwagentje, dat van tevoren wordt ontsmet Er wordt ook gekeken naar groepsgroottes, zowel binnen als buiten en ook het aantal mensen dat je thuis kan uitnodigen wordt besproken
De maatregelen zouden morgen om 18.00 uur ingaan. Na drie weken wordt het effect ervan geŽvalueerd.
Vanmiddag is er nog overleg tussen de voorzitters van de veiligheidsregio's en minister Grapperhaus over de uitwerking van de maatregelen. Vanavond om 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie waarin ze de precieze maatregelen gaan bekendmaken.
Knops over wederopbouw na orkaan Irma: tegenwerking bij regering Sint-Maarten
Ma. 28 september 2020, 13:29


De wederopbouw van Sint-Maarten, ruim drie jaar nadat orkaan Irma er verwoestend heeft huisgehouden, wordt opgehouden door traagheid van de lokale autoriteiten en bureaucratie bij de Wereldbank.
In een brief aan de Tweede Kamer verwijt staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de Sint-Maartense regering "een gebrek aan daadkracht en zelfs tegenwerking".
In november 2017 stelde Nederland onder andere via de Wereldbank 550 miljoen euro beschikbaar. Maar pas volgende maand wordt begonnen met het repareren van de eerste zes van in totaal twintig scholen. Het herstel van de luchthaven zal zelfs niet eerder dan in de loop van volgend jaar starten.

Pragmatisme

Knops schrijft dat hij bij Sint-Maarten en de Wereldbank blijft aandringen "op daadkracht, focus op de prioritaire projecten, creativiteit en pragmatisme".
De staatssecretaris verwacht dat de opening van een lokaal kantoor door de Wereldbank de voortgang ten goede komt, maar ook dat stuit vooralsnog op stroperige ambtelijke processen.
35 Nederlandse militairen naar JordaniŽ voor strijd tegen IS
Ma. 28 september 2020, 10:54


Het kabinet stuurt deze herfst 35 Nederlandse militairen naar JordaniŽ om daar de Belgische luchtmacht te beveiligen. De Belgen beginnen in oktober met een nieuwe missie in de strijd tegen IS in het Midden-Oosten. Vanaf de basis in JordaniŽ zetten ze F-16's in naar Irak en Noordoost-SyriŽ.
Het is de bedoeling dat de Nederlandse militairen ongeveer een jaar in JordaniŽ blijven. Het is niet voor het eerst dat Nederland en BelgiŽ samenwerken in de strijd tegen IS: de landen hebben elkaar al regelmatig voorzien van force protection. Twee jaar geleden waren de rollen bijvoorbeeld omgedraaid: toen zorgden Belgische militairen voor de veiligheid van hun Nederlandse collega's op de basis in JordaniŽ.
Volgens Defensie vormt IS nog steeds een bedreiging en een bron van instabiliteit aan de randen van Europa. Daarom is de Nederlandse bijdrage nu nodig, zegt minister Bijleveld. "ISIS pleegt maandelijks nog altijd tientallen aanslagen tegen de Iraakse overheid, veiligheidstroepen en andere bevolkingsgroepen. Ze worden hiervoor deels vanuit SyriŽ voorzien van wapens, munitie en grondstoffen voor geÔmproviseerde explosieven."

Kalifaat

In maart 2019 viel het kalifaat van IS in SyriŽ en Irak, maar toen werd al benadrukt dat de terreurgroep ook ondergronds een gevaar zou vormen. Volgens Defensie is nu sprake van een ondergrondse "guerrillastrijd" in Irak en SyriŽ.
De huidige leider van IS is Ibrahim al-Quraishi. Hij is de opvolger van Abu Bakr al-Baghdadi, die vorig jaar werd gedood bij een Amerikaanse militaire operatie.
"Mede dankzij Nederland bestaat het kalifaat niet meer", zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken. "Maar we moeten waakzaam blijven, om een terugkeer te voorkomen. Daarom blijft Nederland een bijdrage doen."

Op eigen benen

Vorige week maakte het kabinet nog bekend te stoppen met de trainingsmissie in Irak, waarbij Nederlandse militairen Iraakse commando's opleidden.
In plaats daarvan wil Nederland vijf tot tien stafofficieren naar Bagdad sturen, die veiligheidsorganisaties en het Iraakse ministerie van Defensie gaan adviseren over bijvoorbeeld het plannen, voorbereiden en uitvoeren van operaties. Daarmee moeten de Iraakse en Koerdische strijdkrachten verder op eigen benen komen te staan, is de inzet van de internationale anti-IS-coalitie.
Vanavond coronapersconferentie, nog overleg en onzekerheid over maatregelen
Ma. 28 september 2020, 10:51


Veel overleg en veel onzekerheid: dat is kort samengevat de situatie rond nieuwe coronamaatregelen. Een deel van de onzekerheid hoopt het kabinet vanavond weg te nemen met weer een persconferentie. Om 19.00 uur spreken premier Rutte en minister De Jonge naar verwachting over maatregelen om de stijging van het aantal besmettingen een halt toe te roepen.
Vandaag komt het Outbreak Management Team eerst nog met een advies aan het kabinet over Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In die steden loopt het aantal coronagevallen het meest op. En vanmiddag overleggen de voorzitters van de veiligheidsregio's nog met elkaar en met minister Grapperhaus.

'Geen halfslachtige maatregelen'

De verwachting is dat vooral de grote steden kunnen rekenen op strengere maatregelen, maar ondertussen neemt de druk op het kabinet ook toe om landelijk een daad te stellen.
Bronnen rond het kabinet noemen het alarmerend hoge aantal coronabesmettingen de reden dat er "geen halfslachtige maatregelen" kunnen worden genomen. Maar het kabinet wil ook niet direct het land op slot zetten. Daarvoor zijn de (economische) gevolgen te ingrijpend.
Gisteren meldde het RIVM bijna 3000 nieuwe coronagevallen. Dat getal loopt al weken op en sinds kort geldt dat ook voor het aantal coronapatiŽnten dat wordt opgenomen. Reden om het 'Catshuisoverleg' weer op te starten. Voor de zomer overlegden betrokken ministers zondags met elkaar en met experts, vaak Jaap van Dissel van het RIVM, in Ruttes ambtswoning.
De bijeenkomst (met Van Dissel) op het Catshuis gisteren duurde wel even, weet politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Dat was niet zomaar een paar uurtjes, maar echt flink lang, omdat het kabinet veel opties aan het bekijken is."

Mondkapjes en spatmaskers

Een van die opties is 'iets met mondkapjes', vooral in de situatie dat 1,5 meter niet te handhaven is. "Er wordt gedacht aan contactberoepen, zoals kappers", zegt Van der Wulp. "En ook aan plastic spatmaskers voor personeel in de horeca."
Veel is nog onduidelijk dus. Of in de woorden van premier Rutte afgelopen vrijdag: "We sluiten niets uit."
Advies aan Rutte: 'Nu alles op alles zetten'
Zo. 27 september 2020, 22:15


Hoogleraar publiek leiderschap in crisistijd Paul 't Hart pleit voor landelijke regie in de aanpak van de oplopende corona-besmettingen en vooral duidelijke communicatie. "Behalve insiders weten veel mensen niet wat de criteria per regio zijn. Het is niet 100 procent duidelijk hoe de factoren worden gewogen van niveau 2 en als het echt slecht gaat naar niveau 3."
De hoogleraar ziet dat de Nederlandse traditie er een is van nuance, van subtiel. "Zonder groot geweld. Een traditie van 'je wilt de dingen zo lokaal mogelijk afhandelen'. Tegelijkertijd hebben we de ingenieurstraditie: eerst iets in de greep hebben voordat we stappen zetten."
Deze pandemie leent zich daar volgens 't Hart niet voor. "We moeten iets van de nuance afstappen. Snel en duidelijk zijn. De maatregelen zullen dan iets meer een grove borstel worden. Opgelegd, terwijl de feitelijke situatie overal varieert. We moeten meer uitleggen. Als het gaat om mondkapjes, geef het volk wat het wil."

Veel te winnen

't Hart wijst naar Nieuw-Zeeland. "Een compromisloze besluitvaardigheid met heldere uitleg aan de bevolking. Rutte moet daar een voorbeeld aan nemen. De echte regie moet gevoerd worden op de vraag hoe balanceren we met de verschillende waarden. Daar lopen we nu met een hoge boog om heen."
Ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers denkt dat er op het gebied van communicatie nog veel te winnen is. De actie #Ikdoenietmeermee van Famke Louise en andere BN'ers deze week heeft hem aan het denken gezet.
"Corona is ernstig", zegt Gommers. "Maar het is geen ebola waar hele steden door omvallen. We moeten de mensen mťťr vertellen wat er aan de hand is, uitleggen hoe we ervoor staan, want alleen zo krijg je de mensen mee", zegt hij.
Ook 't Hart heeft een advies aan Mark Rutte: "Niet blijven hangen in allebei een beetje. Nu alles op alles zetten om de groei van de besmettingen te voorkomen en duidelijk zijn."
Nieuwe Denk-leider Azarkan mikt op zes zetels en wil meebesturen
Za. 26 september 2020, 18:15


Denk moet geen protestpartij meer zijn die zich vooral op ťťn thema richt. De partij wil zich constructief en verbindend opstellen en kan "meebesturen". De partij, die nu met drie zetels in de Tweede Kamer zit, zal bij de verkiezingen in maart volgend jaar zeker zes zetels halen.
Dat zijn enkele ambities van Farid Azarkan, die vandaag op de ledenvergadering van de partij in Amsterdam officieel is gekozen tot de nieuwe voorman. Hij volgt Tunahan Kuzu op, de eerste leider van de partij die in 2017 voor het eerst in de Tweede Kamer kwam. "Zes zetels is heel realistisch", zegt Azarkan. "We zijn een stuk verder dan vier jaar geleden."

One-issuepartij

Azarkan wil strijden voor een "eerlijk en rechtvaardig Nederland" en wil zich "luidkeels laten horen tegen onrecht". De strijd tegen discriminatie en racisme blijft doorgaan, maar een one-issuepartij wil Denk niet meer zijn.
Azarkan benadrukt dat de partij ook plannen heeft voor de zorg, de financiŽn en de economische en maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis. "Wij staan voor een groep mensen die onvoldoende gehoord wordt."
Denk had in zijn begintijd een grote achterban van veelal Turkse Nederlanders en dat kwam mede door de twee Kamerleden van Turkse afkomst Kuzu en SelÁuk ÷ztŁrk. De partij, die zich vooral inzette tegen discriminatie en racisme, kreeg onder meer de kritiek van gevestigde politieke partijen dat ze collega's in een kwaad daglicht stelden in eigengemaakte filmpjes en sympathiseerden met het regime van de Turkse president Erdogan.

Ruzie

En dit jaar brak er tussen de drie Kamerleden een stevige machtsstrijd uit met wederzijdse beschuldigingen van intimidatie, verraad, broedermoord en manipulatie. Kuzu werd wegens een buitenechtelijke relatie door Kamerlid en partijvoorzitter ÷ztŁrk aan de kant gezet en vervolgens moest die laatste het partijvoorzitterschap opzeggen. Op de achtergrond speelde dat Kuzu en Azarkan de partij wilden verbreden en zich minder polariserend wilden opstellen. Op 16 mei maakten zij bekend hun ruzie te hebben bijgelegd.
Nu gaat het prima met elkaar, zegt Azarkan. Ze hebben veel geleerd, zijn minder onervaren, kunnen beter met kritiek omgaan. Azarkan denkt dat zijn Marokkaanse afkomst geen nadeel hoeft te zijn voor de achterban. "Dat maakt echt niet meer uit. Inmiddels zijn we een stuk verder." De partij trekt niet meer vooral Nederlanders met een Turkse achtergrond, zegt hij. "We vertolken het geluid van de multi-culturele samenleving."

Tunahan Kuzu

Wel hoopt hij dat Kuzu zich bedenkt en toch op de kandidatenlijst wil. "Het zou mooi zijn als hij zich bedenkt." Kuzu wil stoppen maar veel leden en allerlei lokale afdelingen roepen hem op om dat niet te doen. Kuzu neemt de tijd om hierover na te denken. "Ik weet het echt niet, ik twijfel. Het Kamerlidmaatschap heeft een heel grote impact gehad op mijn leven."
Waarschuwing Van Ark verrast KNVB
Za. 26 september 2020, 17:52


De waarschuwing van het kabinet om voetbalsupporters uit de stadions te weren als ze zich dit weekend opnieuw niet aan de coronaregels houden, leidt tot verbazing bij de KNVB. "Te meer omdat wij juist goede afspraken met de overheid hebben", schrijft de bond.
In het AD waarschuwde minister Van Ark zaterdagmorgen dat het kabinet overweegt om publiek te weren bij nieuwe schendingen van regels. Afgelopen weekend werd onder meer gejuicht in stadions, wat niet mag.
De KNVB noemt het "onbegrijpelijk als op basis van twee incidenten op ruim honderd wedstrijden een totale sector de nek om wordt gedraaid".
Richard de Mos wil Tweede Kamer in met raadsman Plasman als nummer 2
Za. 26 september 2020, 08:18


Het Haagse raadslid Richard de Mos en zijn advocaat Peter Plasman willen met een nieuwe politieke beweging de Tweede Kamer in. Burgers krijgen een belangrijke invloed op de standpunten van die beweging.
Er komt ook een politieke agenda die "van onderop" is opgesteld", zegt De Mos in het AD. De agendapunten worden door mensen "met kennis van zaken" uitgewerkt. Plasman neemt het thema justitie en veiligheid voor zijn rekening. "Wij bepleiten oplossingsgerichte ombudspolitiek, voorbij het traditionele links-rechts", zegt De Mos.
De Mos en twee partijgenoten van Hart voor Den Haag/Groep de Mos worden samen met bevriende Haagse ondernemers verdacht van het vormen van een criminele organisatie. De Mos zegt dat hij onschuldig is.
De eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen staan gepland op 17 maart volgend jaar. De Mos zat van 2009 tot 2012 voor de PVV in de Tweede Kamer. Plasman probeerde in 2017 met de partij Niet Stemmers in de Tweede Kamer te komen. De partij had maar ťťn programmapunt: "In het parlement zullen wij nooit stemmen". De partij haalde niet genoeg stemmen.