Verbouwing
Woensdag 1 mei 2019

Ik had mijn wanden ergens in 2014 voor het laatst gesausd. Sinds die tijd speelde ik met het idee om te gaan verhuizen en dus heb ik niets meer aan mijn woning gedaan. Ik bereikte uiteindelijk het punt dat ik moest verhuizen of toch de woonkamer en keuken grondig aanpakken. Aangezien ik nogal kieskeurig ben wat ik met mijn tien jaar aan gespaarde punten wil doen, heb ik tot dusver geen geschikte woning gevonden. Dus aan de slag!

Rambo had mijn bank en luie stoel gesloopt. Op de één of andere manier krabt hij aan leer en dat gedrag krijg ik er niet uit.Mijn nogal grote salontafel paste niet in mijn verdere plannen. Ik heb nog geprobeerd hem kwijt te raken via Marktplaats, maar niemand had er belang bij. Het was erg zonde, maar ik heb heb gesloopt.

Voor het vervoer had ik een grote bakfiets bij de stadswerkplaats gehaald. Als je ermee naar de stort gaat, krijg je een formulier mee, waar ze bij de stort een stempel op zetten. Als je die dan weer bij de werkplaats laat zien, hoef je niet te betalen. Een soort subsidie van de gemeente op groen vervoer naar de stort. Ik vind dat een mooi initiatief.Bij het slopen van mijn bank kwam ik schimmel op de wand tegen. De douchewand slaat door. Ik heb het gemeld bij de woningbouw, maar daarover lees je verder in deze pagina meer.

Ik dacht mijn kasten met dvd's even voorzichtig achterover te kantelen, zodat de doosjes erin konden blijven zitten. Foutje! De achterwand was niet sterk genoeg. Het heeft me één doosje gekost, dus de schade viel mee.

Zaterdag 4 mei 2019

Vandaag heb ik hulp van de familie gekregen. Mijn zus Gea heeft de kozijnen geverfd. Die zien er weer uit als nieuw! Mijn zus Carla heeft me geholpen bij het sauzen en mijn zwager Roelf heeft boodschappen gedaan en veel schoongemaakt. Hierdoor ging alles bloed snel en waren de kamer en keuken in een dag geverfd en gesausd. Dank je!

Ik ben vergeten foto's te maken.
Zondag 5 mei 2019

Ik heb niet zoveel gedaan, maar heb wel planken en verlichting bij Bauhaus gehaald. De koffie en thee hebben nu elk een plank, er zijn twee felle LED-buizen en het gasstel, wat ik maanden geleden van mijn zus Carla kreeg, is eindelijk aangesloten. De LED-buizen zijn weggooi-materiaal. Je kunt de lampen niet vervangen en gooit de hele unit weg als de lamp kapot is. Ik houd niet van die verspilling, maar een simpele TL-buis is tegenwoordig nauwelijks nog ergens te vinden. Ik ben wel blij met het felle licht in de keuken.Ik wilde eigenlijk een soort frame van geplastificeerd spaanplaat maken om het gasstel in te zetten, maar daar was geen ruimte voor. Daarom hem ik hem maar gewoon neergezet. Later heb ik de stekker afgeknipt en de kabel door het werkblad naar beneden laten lopen naar het stopcontact van de vaatwasser. Zo is die kabel netjes weggewerkt.

Woensdag 8 mei 2019

De woningbouw kwam langs op mijn verzoek. Ik had een serie problemen/klachten opgespaard en heb alles tegelijk ingediend.

Resultaat:

  • Er zijn vier nieuwe deuren geplaatst. Drie waren niet vervangen, toen ik de woning 15 jaar geleden kreeg en die zagen er niet meer uit. De andere heb ik beschadigd door eerst per ongeluk een boormachine en jaren later een stofzuiger van de trap te schoppen.
  • De motor van de afzuigkap is versleten. Ik krijg een compleet nieuwe afzuigkap op 20 mei.
  • De beugels om ramen open te steken waren in de loop van de jaren afgebroken. Ik heb twee nieuwen gekregen, die ik zelf ga plaatsen. Door de verbouwing konden ze er niet goed bij.
  • De vorige bewoner had allerlei zaken in de douche opgehangen en daarvoor gaten in de tegels geboord. Dat heeft schimmel in de wand veroorzaakt. Op woensdag 15 mei komt er een aannemer, die de situatie bekijkt. Die gaat een compleet nieuwe douche plaatsen en misschien wordt de wand tussen douche en kamer vervangen.
  • Het plafond in de woonkamer, keuken en hal wordt vervangen. De aannemer, die voor de douche komt, gaat ook dat aanpakken. Ik krijg waarschijnlijk weer een systeemplafond, maar mag wel in overleg met de aannemer kijken wat er mogelijk is. Misschien een gladde plaat met minder grove vezels. Ik moest wel beloven niet in de kamer te roken. Dat was simpel toe te zeggen, want ik ben er al meer dan een jaar af.


Al met al dus een kleine renovatie. Na al die jaren was het wel nodig.
Zaterdag 11 mei 2019

Mijn broer Ernst-Jan heeft me geholpen met het leggen van laminaat. Het ligt er erg strak in. Natuurlijk liet ik mijn zaagmachine vallen, toen alles klaar was. Dat beschadigde een plank in de woonkamer. Door het motief valt het gelukkig niet zo op. Zoiets gebeurde ook al bij mijn vorige laminaat. Schijnt er bij mij bij te horen.Later op de dag ben ik naar Ikea gegaan en heb ik een zwart leren Poang stoel en bijpassend voetenbankje gehaald. Er komen nog twee stoelen bij en misschien nog een tweede voetenbankje. Het plan van het zelf bouwen van een hoekbank heb ik laten vallen. Dit is flexibeler, kost net zo veel en scheelt minimaal een week werk.Zondag 12 mei 2019

Ik heb geshopt bij Ikea, Bauhaus en Gamma. Ik had verlichting, bekabeling en kabelgoten nodig. Het zorgde wel voor een enorme overprikkeling met een forse paniekaanval thuis. Ik heb de rest van de dag dus niets gedaan.

Ik had altijd vier witte glazen bollen. In elke hoek stond er eentje. Verder had ik een glasplaat in een armatuur boven de televisie aan het tweede lichtpunt. Die lamp gaf te weinig licht, dus bij het tv-kijken had ik ook nog steeds die bollen aan. Dat wilde ik veranderen. Ik wil normale verlichting, maar ook verlichting voor films. Dat moet nauwelijks licht, maar veel sfeer geven.

Ik ben gek op die retro/industriële look, die momenteel in de mode is. Ik heb twee ''olielampen'' gekocht en twee staande fittingen. Die olielampen hebben een peertje met nep-gloeidraden en zijn dimbaar. Die komen aan de achterwand links en rechts van de tv.

Halverwege de kamer wil ik aan de lange wanden een lampje zetten boven de achterspeakers. Dat wordt een staande fitting met een enorme LED-lamp met prachtige gekrulde gloeidraad. Het geeft weinig licht, maar ziet er prachtig uit.

Boven de eettafel wil ik een soort draagarm maken, die aan de wand zit er direct tegen het plafond aan ligt. Daar wil ik een hanglamp aan hangen. Aan het systeemplafond kun je die niet ophangen, maar zo wil het wel. Het is een lamp met een retro look en lijkt van koper te zijn.