Waarom bouwdozen?
De laatste tijd heb ik steeds minder zin om achter de pc te zitten. Het interesseert me niet echt meer. Daarom zocht ik een andere hobby. Ik heb modelbouw geprobeerd, maar het lijmen vond ik niet leuk en het verven kan ik gewoon niet. Wat ik er wel van kon waarderen was het geconcentreerd knutselen aan tafel.

Vroeger was ik altijd met LEGO aan het spelen en daarom leek me dat een prima alternatief. Geen lijm, geen verf, wel knutselen en alles past perfect. Wat wil je nog meer? Ik heb besloten om de uitgebreide bouwdozen met een volwassen uiterlijk te kopen en die te beschouwen als een combinatie van een bouwpakket en een 3D-puzzel. Ze laten zich makkelijk bouwen en daarna kun je ze als een showmodel neerzetten. Als je er zin in hebt, breek je hem af en bouw je hem opnieuw op. Dat is een extra voordeel ten opzichte van modelbouw.

Aan elke bouwdoos koppel ik een titel, merk, categorie, het aantal minifigures, de ID om hem te zoeken op het internet en het aantal stukjes. Verder kan ik een serie foto's van het bouwproces uploaden, die los of in een slideshow te bekijken zijn.

Er zijn allerlei soorten bouwstenen en elke soort heeft zo zijn eigen plus- en minpunten. LEGO is duur, maar altijd goed. Cobi is wat gladder en scherper en Sluban voelt wat goedkoop aan.

Binnen de merken heb je nog weer categorieën. LEGO Technic is erg gedetailleerd in de beweging, maar iets minder in het uiterlijk. Als je wilt dat de zuigers echt bewegen en een stuur echt werkt, moet je Technic hebben. Als je wilt dat het er super gedetailleerd uitziet, moet je LEGO Creator Expert hebben, of een specifiek genre, zoals LEGO Star Wars. Ik vind elke soort zijn eigen charme hebben, dus ik zal regelmatig iets van de verschillende series halen. Ik kan niet anders dan bewondering hebben voor dit materiaal. Alles past en er zit genoeg puzzelwerk in om het uitdagend te maken. Ik merk wel dat er heel veel nieuwe soorten stukjes ontwikkeld zijn sinds mijn jeugd. Er zijn nu dingen mogelijk, die je vroeger niet voor elkaar kreeg.

Sinds 2010 is LEGO het patent op het maken van de blokjes kwijt. Alleen de poppetjes zijn nog gepatenteerd. Hierdoor zijn andere bedrijven dit ook gaan maken. Ik lees overal dat de kwaliteit niet die van LEGO is, maar daar staat tegenover dat het goedkoper is en dat ze ook onderwerpen behandelen, die LEGO vermijdt. Denk hierbij aan het militaire genre. Ik wil zoveel mogelijk de echte LEGO hebben. Kwaliteit mag wat kosten. Omdat militaire items wel heel erg mijn interesse hebben, heb ik besloten die wel te kopen. Cobi en Sluban hebben daar heel veel modellen van voor schappelijke prijzen. Ik zorg er wel voor dat alles strikt gescheiden blijft van andere merken.

Sommige bouwdozen bieden de mogelijkheid om meer modellen te maken van dezelfde steentjes. Soms zit er ook voor de extra modellen een boekje in de doos, maar anders is er altijd van elk model een PDF te downloaden. LEGO heeft daar een eigen onderdeel voor ingericht op hun site. Bij zo'n doos bouw ik eerst de extra modellen, die dan een paar dagen in de kast mogen staan. Hierna demonteer ik het en bouw ik het primaire model, wat dan in de collectie wordt opgenomen. Op de website van Sluban zijn voor de meeste modellen ook wel instructies te vinden. Cobi heeft prachtige full color boekjes, maar online PDF's zijn wat moeilijk te vinden.

Bekijk mijn collectie
Sorteren

Ik werk op de oude methode. Alle zakjes openen, de steentjes op een grote hoop en daarna alles sorteren. Dat is toch een deel van het plezier. Hierbij sorteer ik op verschillende methoden, waar ik me niet altijd aan vasthoud. Door ruimtegebrek op de tafel kan het zijn dat ik bepaalde dingen bij elkaar gooi.

  • 1. Kleur. Als ik maar een paar dingen van één kleur heb, sorteer ik die niet verder.
  • 2. Als er te veel van een bepaalde kleur is om bij elkaar te gooien, maak ik een onderverdeling in plaatmateriaal, staafjes, plugjes en speciale dingen, zoals onderdelen van rupsbanden. Als dat nog niet genoeg is, maak ik ook nog een verdeling op grootte, waarbij alles tot vier knopjes of gaatjes onder klein valt en de rest onder groot. Bij een model, zoals de Millennium Falcon, die volledig in het grijs is uitgevoerd, werkte dit prima.
  • 3. Als ik maar een paar dingetjes van een kleur heb en wat ruimte nodig heb, gooi ik ook wel eens een paar kleuren bij elkaar.


Verlanglijstje

Er zijn enorm veel modellen in omloop. Daarom houd ik voor mezelf bij welke ik wil gaan kopen. Anders vergeet ik ze misschien. Voor u is het gelijk een leuke hint als u iets zoekt om me blij mee te maken.

Als u iets voor me wilt kopen, heb ik geen voorkeur voor de pakketten. Mijn interesse gaat uit naar allerlei zaken. Voertuigen, gebouwen, alles is goed. Ook dingen, die niet op deze lijst staan, zijn van harte welkom. Om teleurstellingen te voorkomen, heb ik wel een paar wensen:

  • Bij voorkeur LEGO, Cobi of Sluban, of iets van de lijst. Van andere merken ken ik de kwaliteit niet. Er is een goedkope imitatie in omloop, die voornamelijk uit China komt via AliExpress. Dat is matig van kwaliteit en is zonde van het geld. Combineren met echte LEGO is hiermee ook slecht of niet mogelijk. Het materiaal in mijn verlanglijstje voldoet in ieder geval.
  • Het model moet er een beetje volwassen uitzien. Dat staat los van de leeftijd op de doos. Dus niet iets, wat overduidelijk voor kinderen is.
  • Minimaal 300 stukjes, zodat het interessant is als puzzel.

Alvast hartelijk bedankt!

Bekijk mijn verlanglijstje