Waarom LEGO?
De laatste tijd heb ik steeds minder zin om achter de pc te zitten. Het interesseert me niet echt meer. Daarom zocht ik een andere hobby. Ik heb modelbouw geprobeerd, maar het lijmen vond ik niet leuk en het verven kan ik gewoon niet. Wat ik er wel van kon waarderen was het geconcentreerd knutselen aan tafel.

Vroeger was ik altijd met LEGO aan het spelen en daarom leek me dat een prima alternatief. Geen lijm, geen verf, wel knutselen en alles past perfect. Wat wil je nog meer? Ik heb besloten om de uitgebreide bouwdozen met een volwassen uiterlijk te kopen en die te beschouwen als een combinatie van een bouwpakket en een 3D-puzzel. Ze laten zich makkelijk bouwen en daarna kun je ze als een showmodel neerzetten. Als je er zin in hebt, breek je hem af en bouw je hem opnieuw op. Dat is een extra voordeel ten opzichte van modelbouw.

Aan elke bouwdoos koppel ik een titel, categorie, de ID van LEGO, het aantal stukjes en een verhaaltje. Verder kan ik een serie foto's van het bouwproces uploaden, die los of in een slideshow te bekijken zijn.

Er zijn allerlei soorten LEGO en elke soort heeft zo zijn eigen plus- en minpunten. Technic is erg gedetailleerd in de beweging, maar iets minder in het uiterlijk. Als je wilt dat de zuigers echt bewegen en een stuur echt werkt, moet je Technic hebben. Als je wilt dat het er super gedetailleerd uitziet, moet je Creator Expert hebben, of een specifiek genre, zoals Star Wars. Ik vind elke soort zijn eigen charme hebben, dus ik zal regelmatig iets van de verschillende series halen. Ik kan niet anders dan bewondering hebben voor dit materiaal. Alles past en er zit genoeg puzzelwerk in om het uitdagend te maken. Ik merk wel dat er heel veel nieuwe soorten stukjes ontwikkeld zijn sinds mijn jeugd. Er zijn nu dingen mogelijk, die je vroeger niet voor elkaar kreeg.

Sommige bouwdozen bieden de mogelijkheid om meer modellen te maken van dezelfde steentjes. Soms zit er ook voor de extra modellen een boekje in de doos, maar anders is er altijd van elk model een PDF te downloaden op de site van LEGO. Bij zo'n doos bouw ik eerst de extra modellen, die dan een paar dagen in de kast mogen staan. Hierna demonteer ik het en bouw ik het primaire model, wat dan in de collectie wordt opgenomen.

Bekijk mijn LEGO-collectie
Sorteren

Ik werk op de oude methode. Alle zakjes openen, de steentjes op een grote hoop en daarna alles sorteren. Dat is toch een deel van het plezier. Hierbij sorteer ik op verschillende methoden, waar ik me niet altijd aan vasthoud. Door ruimtegebrek op de tafel kan het zijn dat ik bepaalde dingen bij elkaar gooi.

  • 1. Kleur. Als ik maar een paar dingen van één kleur heb, sorteer ik die niet verder.
  • 2. Als er te veel van een bepaalde kleur is om bij elkaar te gooien, maak ik een onderverdeling in plaatmateriaal, staafjes, plugjes en speciale dingen, zoals onderdelen van rupsbanden. Als dat nog niet genoeg is, maak ik ook nog een verdeling op grootte, waarbij alles tot vier knopjes of gaatjes onder klein valt en de rest onder groot. Bij een model, zoals de Millennium Falcon, die volledig in het grijs is uitgevoerd, werkte dit prima.
  • 3. Als ik maar een paar dingetjes van een kleur heb en wat ruimte nodig heb, gooi ik ook wel eens een paar kleuren bij elkaar.


Verlanglijstje

Er zijn enorm veel modellen in omloop. Daarom houd ik voor mezelf bij welke ik wil gaan kopen. Anders vergeet ik ze misschien. Voor u is het gelijk een leuke hint als u iets zoekt om me blij mee te maken.

Als u iets voor me wilt kopen, heb ik geen voorkeur voor de pakketten. Mijn interesse gaat uit naar allerlei zaken. Voertuigen, gebouwen, alles is goed. Ook dingen, die niet op deze lijst staan, zijn van harte welkom. Om teleurstellingen te voorkomen, heb ik wel een paar wensen:

  • Alleen echte LEGO. Er is een goedkope imitatie in omloop, die voornamelijk uit China komt via AliExpress. Dat is slecht van kwaliteit en is zonde van het geld. Combineren met echte LEGO is hiermee ook nauwelijks mogelijk.
  • Het model moet er een beetje volwassen uitzien. Dat staat los van de leeftijd op de doos. Dus niet iets, wat overduidelijk voor kinderen is.
  • Minimaal 500 stukjes, zodat het interessant is als puzzel.

Alvast hartelijk bedankt!

Bekijk mijn verlanglijstje